Τρίτη 12 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ενδιαφέρον» και πιέσεις από ΗΠΑ - Γερμανία

Στην Κύπρο το Γενάρη η Α. Μέρκελ, η οποία ζητάει «να μετακινηθούν και οι δυο πλευρές»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, προκειμένου να «ενημερωθεί για το Κυπριακό και την πορεία των συνομιλιών», πραγματοποίησε χτες η αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τίνα Κάιντανοου. Το γεγονός εξάλλου ότι και η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ δηλώνει «πρόθυμη» για πρωτοβουλίες σε σχέση με το Κυπριακό, δείχνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών να υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος μεταξύ των δυο πλευρών.

Μετά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία, το Σάββατο, η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο το Γενάρη και θα εξετάσει αν η Γερμανία μπορεί να «διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην επίλυση των διαφορών των δύο χωρών». Συνέδεσε άμεσα το Κυπριακό με τη συνεργασία σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, στον αμυντικό τομέα, σημειώνοντας ότι η Γερμανία λέει «ξεκάθαρα στην Κύπρο ότι αυτό βρίσκεται στην ατζέντα μας και πρέπει να μετακινηθούν και οι δύο πλευρές», για «να λυθεί το πρόβλημα», ζητώντας ουσιαστικά υποχωρήσεις από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ της τουρκικής κατοχής.

Στην Κύπρο βρέθηκε χτες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Δ. Χριστόφια και απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση αναφορικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο κατεχομένων - ΕΕ. Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ακολουθήσει σχετικά με τον επίμαχο κανονισμό τη θέση ότι η Κύπριος είναι μία, με μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, προσθέτοντας πως τόνισε στον Γ. Μπούζεκ «ότι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου αποτελεί στόχο από τον οποίο δεν έχουμε δικαίωμα να αποκλίνουμε, τόσο εμείς, οι Κύπριοι, όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας».

Με αφορμή εξάλλου τις δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου, στην 30ή αντικατοχική πορεία του Δήμου Μόρφου που έγινε την Κυριακή, ότι χωρίς την επιστροφή της δεν μπορεί να υπάρξει λύση, Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ανταπαντούσαν πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι δυνατόν να επιστραφεί και δε θα επιστραφεί. Οι κατοχικές αρχές χαρακτήρισαν «επιζήμιες» τις δηλώσεις Χριστόφια και κάλεσαν σε κατάργηση της αντικατοχικής πορείας των προσφύγων της περιοχής.

Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ