Τρίτη 12 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Η μικρομεσαία αγροτιά μπροστά στις εκλογές

Η μικρομεσαία αγροτιά δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι μέσω του «Καλλικράτη» θα έχει καλύτερη και γρηγορότερη πρόσβαση στα προγράμματα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και το ΕΣΠΑ. Οπως και στην προηγούμενη δομή των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης (ΚΠΣ) και των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ), όπου οι φτωχοί αγρότες δεν είχαν πρόσβαση, έτσι, στη συνέχεια, το όλο σύστημα θα λειτουργήσει με ακόμα χειρότερο τρόπο σε βάρος της αγροτιάς, μέσω των «καλλικρατικών» δήμων. Ανοίγεται κι εδώ ένα πεδίο δράσης και ρουσφετολογίας, όπου οι ωφελημένοι θα είναι μεγαλοαγρότες, μεγαλοεπιχειρηματίες και γενικώς το μεγάλο κεφάλαιο. Η νέα δομή, που στήθηκε μέσω του «Καλλικράτη», διευκολύνει το κεφάλαιο άμεσα και γρήγορα στην απορρόφηση των όποιων κοινοτικών κονδυλίων στον αγροτικό τομέα, μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και του ΕΣΠΑ. Σχετικά με τα προγράμματα αυτά, η κατάργηση των ενδιάμεσων υπηρεσιών, όπως είναι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και οι Περιφέρειες και η εκχώρηση όλων ή σχεδόν όλων των αρμοδιοτήτων στους καλλικρατικούς δήμους, θα μειώσει τις καθυστερήσεις και ελέγχους, αλλά θα αυξήσει τις δυνατότητες του κεφαλαίου να απορροφήσει πόρους και να κερδίσει ευκολότερα και περισσότερα απ' ό,τι πριν.

Αλλωστε, ο βασικός σχεδιασμός της κεντρικής πολιτικής είναι η συγκέντρωση της ιδιοκτησίας της γης σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό προωθείται μέσω του «Καλλικράτη», του πολεοδομικού σχεδιασμού κατά περιφέρεια. Μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και των ξένων και εγχώριων επενδύσεων, με όρο την πιο φθηνή εργατική δύναμη και τη διείσδυση σε τομείς που έως τώρα ήταν πολλοί μικροί και μεσαίοι.

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός πανελλαδικά καταργεί τους όποιους περιορισμούς υπάρχουν στην αλλαγή χρήσης γης, προκειμένου να διευκολύνει την επενδυτική δράση των μονοπωλιακών ομίλων. Θυσιάζει την όποια προστασία της δημόσιας υγείας, την ασφάλεια των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Προωθεί την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ επιδοτώντας εξωγεωργικές δραστηριότητες (π.χ. αγροτουρισμός, φωτοβολταϊκά) που οδηγούν στην αλλαγή χρήσης γης και στη συγκέντρωσή της στα χέρια των τραπεζικών ομίλων.

Ετσι παρέχεται η δυνατότητα χωροθέτησης εγκαταστάσεων, ακόμα και σε ορεινούς όγκους, παραλίες, δάση και γεωργικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας.

Ακόμα, προβλέπεται και η εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων ακόμη και σε πυρήνες εθνικών δρυμών και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς και άλλων μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Οι γενικότερες στοχεύσεις της άρχουσας τάξης, όπως αυτές κωδικοποιούνται και στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013, για ανάδειξη της χώρας ως διεθνούς κόμβου μεταφορών - εμπορίου - ενέργειας, τα προγράμματα αυτά δίνουν τις δυνατότητες στο κεφάλαιο να απορροφήσει πόρους και να κερδίσει. Ετσι, διευκολύνεται και ενισχύεται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και της γης. Αλλά η φτωχή αγροτιά δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτήν την αλλαγή και θα γίνει ακόμα πιο φτωχή και θα οδηγηθεί μια ώρα αρχύτερα στο ξεκλήρισμα και την ανεργία. Αυτό αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα, γιατί η αγροτιά δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες για το μέλλον που της επιφυλάσσει η νέα εποχή του «Καλλικράτη».

Ποια ψήφος πιάνει τόπο

Τι πρέπει να κάνει η φτωχομεσαία αγροτιά; Να ρίξει ψήφο - σπόρο στη «Λαϊκή Συσπείρωση», για να έρθει καλύτερη αγωνιστική σοδειά, να δυναμώσει το μέτωπο της αντίστασης και ν' αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης υπέρ του λαού, στις ερχόμενες εκλογές. Οι συνδυασμοί που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν πρόκειται ν' αλλάξουν τίποτα προς το καλύτερο. Θα αποδειχτεί και στην πράξη μετά τις 7 του Νοέμβρη ότι αποτελούν το καλύτερο εργαλείο για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, που υπηρετούν τα κόμματά τους. Αυτά τα κόμματα στήριξαν και στηρίζουν την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική. Μια καταστροφική πολιτική, που στον τομέα της γεωργίας είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, τη μεγάλη πτώση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα και την εκτίναξη στα ύψη του κόστους παραγωγής, τη συρρίκνωση βασικών καλλιεργειών όπως τα τεύτλα, ο καπνός και το βαμβάκι και το δραστικό πετσόκομμα των επιδοτήσεων. Η μικρομεσαία αγροτιά δε χρειάζεται όλους αυτούς που, μέσα από τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου, μέσα από δήμους και περιφέρειες «καλλικρατικών» προδιαγραφών, μέσα από το φιλοκυβερνητικό - φιλοευρωπαϊκό αγροτοσυνδικαλισμό, θα συνεχίσουν να στηρίζουν και να εφαρμόζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μια πολιτική που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση, μέσα από τη «διαδρομή»: ΕΕ, κυβέρνηση, περιφέρειες, δήμοι.

Η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι ψήφος ενίσχυσης του ΚΚΕ, ψήφος που μπορεί να ανακόψει νέα μέτρα, να δυσκολέψει την εφαρμογή αυτών που υλοποιούνται, ψήφος που κατευθύνεται στην εναλλακτική διέξοδο, στη λαϊκή εξουσία και οικονομία, ψήφος χειραφέτησης του λαού από τα δόγματα και τα διλήμματα που υπηρετούν το κεφάλαιο, τα μονοπώλια.


Κ.Δ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ