Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ελεγχοι σε πλοίο με εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών

Οι ελληνικές αρχές ερευνούν φορτηγό που κατευθυνόταν από τη Β. Κορέα στη Συρία

Ενδεικτική των κινδύνων που ενέχει για το λαό η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί η εμπλοκή των ελληνικών αρχών στον έλεγχο εμπορικού πλοίου που κατευθυνόταν από τη Βόρειο Κορέα προς τη Συρία και χτες μπλοκαρίστηκε στον Πειραιά.

Το πλοίο είναι γαλλικών συμφερόντων υπό γερμανική σημαία και σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, ο έλεγχος γίνεται με αίτημα των μυστικών υπηρεσιών από «σύμμαχες χώρες», με πρόσχημα την εφαρμογή της συνθήκης για τη μη διασπορά των όπλων.

Ο έλεγχος ξεκίνησε αμέσως μετά τον κατάπλου στον Πειραιά και σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στα κοντέινερ που μεταφέρει έχει βρεθεί υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για εμπορική, είτε για στρατιωτική χρήση. Για την αξιολόγηση των στοιχείων, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, θα απαιτηθεί επιπλέον έλεγχος, καθώς και συνεργασία με ειδικούς εμπειρογνώμονες «συμμαχικών χωρών».

Καθόλου τυχαία, ταυτόχρονα με την καταγγελία που οδήγησε στην έρευνα του πλοίου που κατευθύνονταν προς τη Συρία, οι ΗΠΑ, με επίσημη ανακοίνωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προειδοποίησαν τη Δαμασκό ότι δε ανεχθούν καμία ενέργεια από την πλευρά της που θα υπονομεύει τη σταθερότητα στο Λίβανο και το Ιράκ.

Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαρρέονταν χτες η εκτίμηση ότι το εν λόγω περιστατικό αποτυπώνει το νέο πλαίσιο των σχέσεων που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση με το Ισραήλ. Σημειώνουν ακόμα ότι η Συρία, τις προηγούμενες μέρες προχώρησε στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τη σύσφιξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτών και άλλων συμφωνιών, στα μέσα του ερχόμενου μήνα, Ελληνες στρατιωτικοί θα πάρουν μέρος σε σεμινάριο - άσκηση στο Ισραήλ με θέμα «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εντός κατοικημένων περιοχών». Στο ίδιο πλαίσιο, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εντάσσουν και την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τις προσεχείς μέρες στο Τελ Αβίβ ο αρμόδιος για τις επενδύσεις υπουργός Χάρης Παμπούκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βουτηγμένη ως το λαιμό» στους βρώμικους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς(2020-05-08 00:00:00.0)
Ερχεται νέα μπόρα στη γειτονιά μας(2012-07-07 00:00:00.0)
Ερχεται νέα μπόρα στη γειτονιά μας(2012-07-07 00:00:00.0)
Η Συρία στο «μάτι του κυκλώνα»(2012-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ