Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ολοκληρώθηκε το έγκλημα σε βάρος του λαού

Με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. και με διαχειριστικές «ενστάσεις» από τη ΝΔ, ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η κατάπτυστη συμφωνία

Η συμφωνία κυβέρνησης - πολυεθνικών εντείνει την αβεβαιότητα για τους εκατοντάδες εργαζόμενους και παραδίδει στρατηγικής σημασίας υποδομές στο κεφάλαιο
Η συμφωνία κυβέρνησης - πολυεθνικών εντείνει την αβεβαιότητα για τους εκατοντάδες εργαζόμενους και παραδίδει στρατηγικής σημασίας υποδομές στο κεφάλαιο
Με τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. εγκρίθηκε χτες στη Βουλή η σύμβαση που οδηγεί στη διάλυση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με την ολοκληρωτική παράδοσή τους στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Τη σύμβαση κατήγγειλε το ΚΚΕ, σαν έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία και του λαού.

Η σύμβαση είναι «επιζήμια για τη χώρα και τον αμυντικό της εξοπλισμό», καθώς και για τους εργαζόμενους στο Σκαραμαγκά, ενώ «ωφελημένοι είναι η «Τίσσεν Κρουπ» και η «Αμπού Ντάμπι Μαρ», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. Εστιάζοντας στο θέμα των εργαζομένων, τόνισε πως «οι 1.300 εργαζόμενοι παραδίδονται στα σαγόνια των πολυεθνικών», αφού η σύμβαση «δεν εγγυάται δουλειά για όλο το προσωπικό για τα επόμενα 10 ή 15 χρόνια», ενώ «πουθενά δε αναφέρονται οι 160 εργαζόμενοι στο τροχαίο υλικό».

Επίσης, τόνισε πως με βάση όσα προβλέπονται «η απεργία στη σύμβαση νοείται στην ίδια κατηγορία με σεισμούς και πλημμύρες» και έτσι «ανοίγει ο δρόμος της ποινικοποίησής της μέσα στα ναυπηγεία».

Οσον αφορά το κατασκευαστικό έργο, η Δ. Μανωλάκου τόνισε πως με το νομοσχέδιο «θεσμοθετείται η συρρίκνωση των ναυπηγείων», αφού θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για στρατιωτικούς σκοπούς, «δε θα γίνεται καμία πολιτική κατασκευή ή επισκευή». Πρόσθεσε ακόμα ότι «διαιωνίζεται η αβεβαιότητα για τις παραγγελίες του πολεμικού ναυτικού», από τη στιγμή που «προβλέπεται ότι σε περίπτωση καταγγελίας ο ανάδοχος μπορεί να μην επιστρέψει ούτε ένα ευρώ από προκαταβολές».

Εκανε ακόμα λόγο για ανισομέρεια στη χρηματοδότηση της ναυπήγησης και στο ναυπηγοεπισκευαστικό έργο, που σημαίνει «επιδότηση στον αραβικό όμιλο σχεδόν 1 εκ. ευρώ». Συνολικά επισήμανε ότι δρομολογούνται νέες εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων και του λαού αφού «χαρίζονται στις πολυεθνικές ποινικές ρήτρες 400 εκατομμυρίων ευρώ».

«Καλούμε τους εργάτες, όλους τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία και όχι μόνο να αγωνιστούν για έναν ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας, μέσα στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού, υπό τον έλεγχο του κράτους», τόνισε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι μια «προϊούσα διαδικασία υπονόμευσης, απαξίωσης των ναυπηγείων».

Επισήμανε ότι στη ναυπηγική βιομηχανία απασχολούνταν 22.000 εργαζόμενοι, ενώ «τώρα είναι 4.500 με προοπτική τους 2.000». Πρόσθεσε μάλιστα πως «τα τελευταία 5 χρόνια παραγγέλθηκαν 2.700 καράβια από Ελληνες εφοπλιστές. Σήμερα χτίζονται 320 καράβια ελληνικών συμφερόντων, ύστερα από παραγγελία 68 ναυτιλιακών εταιρειών, όλα σε ναυπηγεία της Ασίας».

Οπως είπε «μπορεί αύριο να ξαναβγεί ο πρωθυπουργός και να μας μιλήσει για πατριωτισμό» όμως «υπάρχουν δύο είδη πατριωτισμού. Ο πατριωτισμός της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού, που είναι γνήσιος πατριωτισμός και ο «πατριωτισμός» των εφοπλιστών, που είναι «"πατριωτισμός" του κέρδους».

Ωφελημένα μόνο τα μονοπώλια

Τοποθετούμενος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε λόγο για «επωφελή σύμβαση» και πρόσθεσε πως «αν πηγαίναμε στην κρατικοποίηση θα έπρεπε να αποκλείσουμε την Ελευσίνα και το Νεώριο από κάθε παραγγελία του πολεμικού ναυτικού».

Από την πλευρά της ΝΔ ο εισηγητής της Κ.Τασούλας δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί «θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συμφωνία», ενώ με την αλλαγή στις συμφωνίες για την κατασκευή υποβρυχίων, υπάρχει «σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση» της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καλύτερη λύση», υποστηρίζοντας ότι «πάνω από όλα είναι το συμφέρον της άμυνας της πατρίδας». Την τοποθέτηση αυτή σχολίασε ο υπουργός Αμυνας, λέγοντας πως «επιθυμώ να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ