Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κήρυκας της εκμετάλλευσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ας είμαστε ρεαλιστές και ας πούμε στον κόσμο την αλήθεια. Η υπάρχουσα οικονομική δομή της χώρας δεν παράγει πλούτο και δε δημιουργεί πλεόνασμα για να αποπληρωθεί το χρέος μας. Δε θα είμαστε οικονομικά αυτάρκεις και ανεξάρτητοι για σειρά ετών (...) Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι ανάγκη να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να συζητήσουμε, αποφασίσουμε, σχεδιάσουμε και υλοποιήσουμε τις καλύτερες και αποδοτικότερες στρατηγικές για να βγάλουμε τη χώρα από το βούρκο και την κατάντια της πτώχευσης».

Τάδε έφη ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης στον ρ/σ «ΦΛΑΣ» χτες. Μόνο που την αλήθεια τη βιάζει μπροστά στα μάτια όλων ο κ. Καρατζαφέρης. Στη χώρα αυτή, πλούτος παράχθηκε ασύλληπτος, τα χρόνια που προηγήθηκαν της καπιταλιστικής κρίσης η Ελλάδα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, μόνο που απ' τον πλούτο που παράχθηκε η χώρα και ο λαός της δεν απόλαυσαν ούτε ψίχουλο, τον καρπώθηκε εξ ολοκλήρου το κεφάλαιο, που είδε τα κέρδη του να γιγαντώνονται, την ίδια στιγμή που γιγαντώνονταν τα χρέη και τα ελλείμματα. Το ζήτημα δεν είναι ότι δεν παράγεται πλούτος, αλλά ότι ο πλούτος που παράγεται κατευθύνεται στα χέρια λίγων, που τα θέλουν «μονά - ζυγά» δικά τους. Χρέος των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αλλά για να απαλλαγούν απ' τα παράσιτα που τους ρουφάνε το αίμα, για να επιβάλουν μια ανάπτυξη με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα. Σε διαφορετική περίπτωση, η όποια ανάπτυξη θα γεννά πλούτο για τους λίγους, αυτούς τους οποίους εκπροσωπεί και εκφράζει ο ΛΑ.Ο.Σ., φτώχεια και βάσανα για τους πολλούς αυτούς που καλεί ο Γ. Καρατζαφέρης να συναινέσουν και να βάλουν πλάτη για την υλοποίηση στρατηγικών σε βάρος των συμφερόντων τους.

Να πληρώσουν για τα φούμαρα

Τον «πόλεμο κατά του καπνίσματος» συνεχίζει ο Α. Λοβέρδος και όπως διαβάζουμε στο χτεσινό «Βήμα» στο στόχαστρο αυτή τη φορά μπαίνει το κάπνισμα στα ΙΧ αυτοκίνητα «όταν επιβαίνουν σε αυτά ανήλικοι»(!)... Είναι ολοφάνερο ότι ο πόλεμος κατά του τσιγάρου είναι ένας επικοινωνιακός - ιδεολογικός πόλεμος που στοχεύει στη δημιουργία ενός διαρκούς άλλοθι για τους (εκάστοτε) κυβερνώντες ώστε να συνεχίζουν τον πραγματικό πόλεμο. Τον πόλεμο δηλαδή της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατά των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων. Από τη μια δηλαδή, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πουλάνε φούμαρα υποκριτικής ευαισθησίας και ενδιαφέροντος για την Υγεία του λαού με τον πόλεμο κατά του τσιγάρου και την ίδια ώρα τσακίζουν τα δικαιώματά του, περιφρονούν βάναυσα τις σύγχρονες ανάγκες του και τον βουλιάζουν πιο βαθιά στη φτώχεια και την ανέχεια. Ο εργαζόμενος λαός όμως πρέπει να δείξει ότι δεν «τσιμπάει» και να τους τιμωρήσει όπως τους αξίζει: με την οργάνωση των ταξικών αγώνων του και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ψήφο στη «Λαϊκή συσπείρωση» στις 7 Νοέμβρη.

Ο φοιτητής θα κάνει το δικό του μενού!

Μερικές φορές τα λένε με τόσο κυνικό τρόπο από μόνοι τους, που δε χρειάζεται να προσθέσεις και πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, είπε κατά λέξη σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό «Real Fm»:

«Στόχος είναι οι φοιτητές να μπορούν να κάνουν ένα δικό τους μενού, δηλαδή να μπορούν να επιλέξουν μαθήματα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους»!

Οταν από μόνοι τους κατεβάζουν τη σημασία και το επίπεδο της επιστήμης και του πτυχίου σε ένα ...γεύμα, όπου ο φοιτητής θα διαλέγει μαθήματα ωσάν να είναι τζατζίκι, τυροκαυτερή, πατατούλες και κεφτεδάκια... εμείς τι παραπάνω να πούμε; Θα ρωτάς τον απόφοιτο για παράδειγμα «τι πτυχίο έχεις εσύ παιδί μου;» και θα σου απαντάει «έχω ένα μενού φιλοσοφικής»! «Δηλαδή είσαι φιλόλογος;», «όχι ακριβώς...», «είσαι ιστορικός;», «όχι ακριβώς...», «είσαι αρχαιολόγος;», «όχι ακριβώς...». Λίγο απ' όλα και τίποτα!

Για τους «μόνιμους» που «κάθονται»

«Εγώ σας μίλησα για τους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους που ήταν αυτοί οι οποίοι λειτούργησαν το δημόσιο τομέα. Αυτοί ήταν οι μόνοι που δουλεύανε. Οι άλλοι ήταν μόνιμοι και κάθονταν». Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «ΜΕΓΚΑ». Ακόμα μία «προσφορά» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα ενάντια στην ανεργία, σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση ετοιμάζει μαζικές απολύσεις και στο Δημόσιο...

Δε θα γίνουμε άνθρωποι - εργαλεία

Καμία αυταπάτη για «διάλογο» δεν επιτρέπουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν έκρυψαν τίποτα. Το δικαίωμα στην πανεπιστημιακή μόρφωση και η πρόσβαση στην επιστήμη καταργείται για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, αφού, πλέον, τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε μαγαζιά κατάρτισης με «μενού» μαθημάτων, που καμία σχέση δε θα έχουν με την επιστήμη και τις αρχές της, γιατί οι πολλοί δε χρειάζεται να τις γνωρίζουν. Για τους πολλούς ισχύει μόνο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός: «Πρέπει να πέσουν τα πολύ στενά τείχη μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιστήμης», δηλαδή να αποφασίσουν ότι θα αποκτούν πτυχία - πιστοποιητικά χωρίς περιεχόμενο, χωρίς ολοκληρωμένη γνώση.

Τα παραπάνω είναι σύντομες περιγραφές των αναδιαρθρώσεων που προωθούν, οι οποίες μαζί με την ολοκληρωτική παράδοση των πανεπιστημίων στις επιχειρήσεις συνθέτουν το «όραμά» τους για τη διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την αντικατάστασή της από «σούπερ - μάρκετ», με χρηστικές και «ανταγωνιστικές» γνώσεις. Ο φοιτητής πρέπει να είναι «ανταγωνιστικός» και αμόρφωτος. Πρέπει να μάθει να «επιλέγει» εμπορικά προγράμματα σπουδών, μήπως και βρει δουλειά στο μέλλον. Ο καθηγητής πρέπει να διδάσκει ό,τι βολεύει τις επιχειρήσεις, μήπως και εξασφαλίσει χρηματοδότηση ή χορηγία για την «έδρα» του. Τα πανεπιστήμια με μάνατζερ στη διοίκησή τους θα αναζητούν χρηματοδότες, οι οποίοι θα ορίζουν τη λειτουργία τους. Η Ανώτατη Εκπαίδευση, πια, θα μοιάζει με μια πολυεθνική, που όλοι πρέπει να σκέφτονται τη θέση της επιχείρησης στην αγορά. Η διεκδίκηση και η συνδικαλιστική δράση σε ένα τέτοιο περιβάλλον όχι μόνο θα απαγορεύονται, αλλά και θα διώκολνται, γιατί χαλάνε την εικόνα της επιχείρησης - πανεπιστήμιο.

Οι κατακτήσεις στη μόρφωση δεν ταιριάζουν με το μέλλον που ετοιμάζουν. Το σύστημά τους, στην περίοδο που βρισκόμαστε, δε χρειάζεται μορφωμένο λαό, αλλά πολλά φθηνά και ευέλικτα μυαλά και χέρια, που δε θα σκέφτονται, αλλά μόνο θα παράγουν ό,τι απαιτούν, σε κάθε χρονική στιγμή, οι επιχειρήσεις. Τις προηγούμενες δεκαετίες - με την πίεση των λαϊκών αγώνων και των κατακτήσεων των σοσιαλιστικών χωρών στην Παιδεία - υπήρχαν διαφορετικά περιθώρια. Σήμερα χρειάζονται μια μεγάλη στρατιά μισομορφωμένων «επιστημόνων», χωρίς να εγκαταλείπουν την υψηλή εξειδίκευση που θα παρέχεται σε ένα μόνο μέρος του επιστημονικού δυναμικού (με τα κέντρα αριστείας κ.ά.). Εργαλεία σε αυτή την «ανάπτυξη» θα είναι τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που με υποβαθμισμένα πτυχία και πιστοποιητικά θα καλούνται να αλλάξουν τέσσερις και πέντε δουλειές. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι το σύστημα δε θα συνεχίσει να πουλάει το «κόλπο» των πετυχημένων «εξαιρέσεων», δηλαδή των φοιτητών απ' τα λαϊκά στρώματα που θα συμμετέχουν στην επιστημονική ελίτ, με την απαραίτητη πλύση εγκεφάλου για το ποια συμφέροντα υπηρετούν. Το γνωστό «κόλπο» της «ευκαιρίας», που πολλοί το κυνηγούν και λίγοι το καταφέρνουν, ώστε όλοι να ελπίζουν και να μην αντιδρούν.

Ο νέος νόμος - πλαίσιο που ετοιμάζουν μαζί με το νόμο για τη Διά Βίου Μάθηση θα είναι η ταφόπλακα του δικαιώματος στη μόρφωση. Τα εφιαλτικά τους οράματα είναι γεμάτα μοιραίους, σκυφτούς, άβουλους κι αμόρφωτους ανθρώπους, χωρίς κρίση και στοιχειώδη γνώση της πραγματικότητας. Η αντίδραση πρέπει και μπορεί να είναι άμεση.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Δικομματική κόντρα υποκρισίας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΤΡΑΒΑΝΕ ΕΚΕΙ στο ΠΑΣΟΚ! Κάνουν τα πάντα για να ...φωτίσουν την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου...

Είναι να μη συγχύζονται οι άνθρωποι; Αφού ως γνωστόν τόσο πολύ κόπτονται για να μην πηγαίνει στον κάθε τυχόντα η περιουσία του Δημοσίου και η δημόσια γη.

Υποθέτουμε ότι για να υπερασπιστούν ακριβώς αυτά τα πράγματα, πέρασαν χτες από τη Βουλή ένα νομοσχέδιο που παραδίδει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε ιδιώτες και ένα ακόμη που δίνει εν λευκώ εκτάσεις κάθε είδους στις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οχι πως έπεισε κανέναν ο πρώην πρωθυπουργός με την επιστολή του, αλλά είναι προφανές ότι έχει παρατραβήξει αυτή η δικομματική κόντρα υποκρισίας.

Από τη μια συναινούν ώστε να πουλιέται η Ελλάδα κομμάτι - κομμάτι και από την άλλη θέλουν να μας πείσουν ότι νοιάζονται για τη ...«δημόσια περιουσία».

ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΙΝΑΙ προφανές ότι εκεί στο υπουργείο Οικονομικών, εκτός από το να μας πάρουν τα λεφτά, θέλουν να ...μας τρελάνουν κιόλας.

Γιατί αλλιώς δεν εξηγούνται οι συζητήσεις που έχουν, όπως λένε, με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για την ύπαρξη μιας «χρεωστικής κάρτας» ώστε να μην αναγκαζόμαστε να κρατάμε αποδείξεις από όσα αγοράζουμε.

Οσοι σκέφτονται αυτά τα πράγματα, μάλλον δεν έχουν εικόνα για ...ποια χώρα μιλάνε ή τι ακριβώς είναι η ελληνική αγορά. (Εκτός πια αν πρέπει υποχρεωτικά να ψωνίζουμε όλοι αποκλειστικά από πολυκαταστήματα).

Επίσης τους είπε κανείς ότι επιθυμούμε να ξέρουν λίγα λεπτά μετά την πράξη τι αγοράσαμε, πότε το αγοράσαμε και πού το αγοράσαμε;

Να είναι βέβαιοι πως δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη διαχείριση τέτοιων πληροφοριών...


Γρηγοριάδης Κώστας

Συνειδητά ψέματα και συνειδητές αλήθειες

Γρηγοριάδης Κώστας

«Θα ήταν λάθος να κάνουμε μια κούρσα στην προσπάθειά μας να φτωχύνουμε περισσότερο, για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί», είπε ο πρωθυπουργός στους Δελφούς, παρουσιάζοντας το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Το ίδιο είχε πει και στην ομιλία του στη ΔΕΘ, βάζοντάς το με μορφή διλήμματος: «Είναι καθοριστικής σημασίας εάν θα πάμε σε μια ανάπτυξη με βάση τη γνώση και την καλοπληρωμένη εργασία ή εάν θα πιεζόμαστε ως χώρα να μειώνουμε συνέχεια μισθούς, για να είμαστε ανταγωνιστικοί».

Η εντελώς ψεύτικη ελπίδα που πουλάει είναι ότι τάχα με τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, θα ανέβουν οι μισθοί και το βιωτικό επίπεδο του λαού. Μεγάλο ψέμα! Μεγάλο και συνειδητό κιόλας. Γιατί ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου καλούσε πριν λίγες μέρες τους ...επενδυτές στις ΗΠΑ να έρθουν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, διαφημίζοντας ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι «δουλεύουν περισσότερο από όλους και αμείβονται κατά 60% λιγότερο από άλλες χώρες ΕΕ» και ότι έτσι «αποδεικνύουμε πως όταν θέλουμε όλοι μαζί, μπορούμε (...) να γινόμαστε ελκυστικοί σε ξένες και εγχώριες επενδύσεις».

Σ' αυτή τη δεύτερη περίπτωση είναι που λέει αλήθεια ο πρωθυπουργός. Οι πρώτες δηλώσεις είναι ψέμα για εσωτερική κατανάλωση.

«Πράσινες» μπίζνες και στα στρατόπεδα

Σε πεδία πράσινης χρυσοφόρας επιχειρηματικής δράσης για το κεφάλαιο επιχειρεί η κυβέρνηση να μετατρέψει και τα στρατόπεδα της χώρας. Για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού υπογράφηκε και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου από τους υπουργούς Ε. Βενιζέλο και Τ. Μπιρμπίλη.

Το μνημόνιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη μετατροπή των στρατοπέδων σε «πράσινα», με δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικής διαχείρισης, με προώθηση της χρήσης του Φυσικού Αερίου σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τη δημιουργία συστήματος «πράσινων» μεταφορών κ.ά. Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία ενός προτύπου «πράσινου» στρατιωτικού νοσοκομείου, αλλά και την εισαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο στρατό. Κι όλα αυτά με πρόσχημα την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής...

Το πόσο όμως υποκριτικές είναι οι «πράσινες» κορόνες της κυβέρνησης, αποκαλύφθηκε όταν ύστερα από ερωτήσεις δημοσιογράφων αν στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων στρατοπέδων, που υπάρχουν στην Αττική και σε άλλες μεγάλες πόλεις ως ελεύθεροι χώροι που θα δώσουν ανάσες ζωής στους εργαζόμενους που ασφυκτιούν, οι υπουργοί απάντησαν πως το μνημόνιο δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Και προφανώς δεν προβλέπεται, αφού σε μια τέτοια αξιοποίηση, που ωφελεί το λαό δεν μπορεί να αναπτύξει «πράσινες» κερδοφόρες μπίζνες το κεφάλαιο. Αλλωστε, η γη είναι καλό εμπόρευμα για σίγουρα κέρδη και η κυβέρνηση μόνον έτσι την αξιοποιεί. Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα και να εγκαταλείψει την αστική πολιτική, τα κόμματά της ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ ψηφίζοντας τώρα στις εκλογές μαζικά και αποφασιστικά «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψήφος καθαρά πολιτική

Η ψήφος στις ερχόμενες εκλογές για την τοπική και περιφερειακή διοίκηση είναι πέρα για πέρα πολιτική. Ο λαός έχει κάθε συμφέρον να αποκρούσει την προπαγάνδα των αστικών κομμάτων και των παραφυάδων τους, που θέλουν να κρύψουν ότι τα ζητήματα της καθημερινότητας στην πόλη και στην ύπαιθρο δε διαχωρίζονται από τους όρους που ζει και βγάζει το ψωμί της η εργατική - λαϊκή οικογένεια και αποτελούν αντανάκλαση της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής. Παρά τις επιμέρους διαφορές τους, αυτές οι πολιτικές δυνάμεις έχουν κοινό συμφέρον να κυριαρχήσουν τα λεγόμενα τοπικά κριτήρια στις ερχόμενες εκλογές, ώστε η ψήφος να διαχυθεί σε δήθεν «ικανούς», «άξιους», «ανεξάρτητους» και «υπερκομματικούς» υποψηφίους, για να γλιτώσει από το λαϊκό βόλι η πολιτική που όλοι υπηρετούν.

Αυτοί που προεκλογικά επιδιώκουν να παρουσιάσουν τις εκλογές σαν υπόθεση των «τοπικών κοινωνιών», αυτοί που λένε ότι στις 7 του Νοέμβρη ψηφίζουμε για περιφερειάρχη και δήμαρχο και όχι για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, είναι οι ίδιοι που το ίδιο βράδυ, αν εκλεγούν, θα πανηγυρίζουν με τους εκπροσώπους των κομμάτων που τους στήριξαν φανερά ή σιωπηλά. Αν περάσουν στο δεύτερο γύρο, θα μοιράζουν ο ένας τους ψηφοφόρους του στον άλλο, με βάση καθαρά κομματικά κριτήρια. Αντίστοιχα, τα αστικά κόμματα και οι δυνάμεις που κινούνται στις παρυφές τους, μαζί με τα κυρίαρχα ΜΜΕ, θα βάψουν πράσινο και μπλε το χάρτη με τα αποτελέσματα, αποδίδοντας στον έναν ή στον άλλο εταίρο του δικομματισμού τον κάθε υποψήφιο.

Ολα τα παραπάνω θα συγκλίνουν στο εξής συμπέρασμα: Ο λαός μίλησε, στήριξε υποψηφίους που δε διαφοροποιούνται από την κυρίαρχη πολιτική, άρα την ανέχεται, αν δεν την επιδοκιμάζει. Αρα, η κυβέρνηση νομιμοποιείται από την επομένη να προωθήσει με ακόμα μεγαλύτερο θράσος τα μέτρα που έχει προαποφασίσει και τα οποία στηρίζουν στον πυρήνα τους η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., οι εκατοντάδες άλλοι δήθεν «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι σε περιφέρειες και δήμους. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα έχει εξασφαλίσει μια πλειάδα από δημάρχους και περιφερειάρχες, έτοιμους να εξειδικεύσουν σε τοπικό επίπεδο τα μέτρα που προβλέπονται από το πρόγραμμά της και το μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα. Αντικειμενικά, αυτοί οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες βρίσκονται απέναντι από το λαό και τα πραγματικά του συμφέροντα.

Τι αιρετούς έχει σήμερα ανάγκη ο λαός; Μπροστάρηδες στους αγώνες, δοκιμασμένους στη στρατηγική αντιπαράθεση με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Περιφερειάρχες και δημάρχους που θα συμβάλουν στην οργάνωση της αντίστασης και της αντεπίθεσης του λαού. Για να εμποδιστούν τα βάρβαρα μέτρα, όπως έκανε ο Δήμος Νίκαιας, παλεύοντας και πετυχαίνοντας τη μονιμοποίηση όλων των υπαλλήλων του, κόντρα στα νομικά τερτίπια του κράτους. Για να κερδηθούν κατακτήσεις που ανακουφίζουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια από τις συνέπειες της κρίσης και τη διαχείρισή της υπέρ του κεφαλαίου, όπως κάνουν οι αγωνιστικές εργατικές και λαϊκές συσπειρώσεις, από τις οποίες προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ. Η δραστική αποδυνάμωση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, η μη διάχυση της ψήφου στους δήθεν «ανεξάρτητους» που θα εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, με ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ, θα συμβάλουν στην αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων. Για να βαθύνει η κοινωνική συμμαχία που θα διεκδικήσει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ομοϊδεάτες

«Δεν είμαι καθόλου βέβαιος εάν ο κ. Τατούλης θα αναγνώριζε τον εαυτό του με μια πράσινη Περιφέρεια Πελοποννήσου το βράδυ των εκλογών». Αυτή την απάντηση έδωσε χτες (στο «Φλας») ο Π. Μπεγλίτης, ερωτηθείς για την υποψηφιότητα του πρώην στελέχους της ΝΔ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τι ακριβώς εννοεί; Οτι επειδή ήταν στέλεχος της ΝΔ και τώρα γίνεται του ΠΑΣΟΚ δε θα αναγνώριζε τον εαυτό του ως ΝΔ; Οτι επειδή η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να κερδηθεί από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Τατούλης θα αλλάξει ή έχει αλλάξει πολιτική και ιδεολογία, έχει μεταλλαχθεί; Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Μπορεί να φαίνεται σαν ένα επιχείρημα «Πυθίας» λόγω αντιδράσεων απλών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη επιλογή τους, αλλά η «συμβατότητα» του Π. Τατούλη με το ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτη, όπως και η στρατηγική σύμπλευση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Είναι ομοϊδεάτες και «ομοτράπεζοι». Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ έχει ένδοξο παρελθόν στις συνεργασίες του με νεοφιλελεύθερους (Στ. Μάνος, Α. Ανδριανόπουλος, κ.ά.). Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο εκλεκτός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου και σίγουρα το κριτήριο αυτό βάρυνε για την επιλογή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ