Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δίκτυο» συμβιβασμού

Στοιχισμένο πίσω από την αντι-μνημονιακή γραμμή, που «πασχίζει» να στρέψει την οργή των εργαζομένων ενάντια σε ένα τμήμα της αστικής τάξης και όχι συνολικά ενάντια στα μονοπώλια, είναι και το «Δίκτυο συνδικαλιστών ριζοσπαστικής αριστεράς». Γι' αυτό και, σε ανακοίνωση με την οποία καλεί στη σημερινή «μέρα δράσης» της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), το «Δίκτυο» εγκαλεί τη ΓΣΕΕ επειδή προκήρυξε μόνο συλλαλητήριο και δεν κάνει απεργία. Δηλαδή, λέει πως το μόνο πρόβλημα με την ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι ότι δεν οργανώνει συχνά κινητοποιήσεις.

Μόνο που το ζήτημα δεν είναι απλά να γίνεται μια κινητοποίηση, αλλά και τι αιτήματα έχει. Το ζήτημα είναι αν αυτά τα αιτήματα εξυπηρετούν τις εργατικές ανάγκες. Το «Δίκτυο» αναφέρεται στις απεργίες που γίνονται αύριο σε ΟΤΕ και νοσοκομεία, αλλά δε λέει «κουβέντα» για τα αιτήματα που προβάλλουν οι πλειοψηφίες των αντίστοιχων κλαδικών Ομοσπονδιών. Η μεν διοίκηση της ΟΜΕ - ΟΤΕ διεκδικεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για να διασφαλίσει «εργασιακή ειρήνη», δηλαδή όχι για να ικανοποιήσουν οι εργαζόμενοι ανάγκες αλλά για να πειστούν ότι πρέπει να διεκδικούν όσα τους επιτρέπουν τα κέρδη της ΟΤΕ ΑΕ. Η δε διοίκηση της ΟΕΝΓΕ διακηρύσσει πως απαιτεί «δωρεάν, δημόσιο και ποιοτικό σύστημα Υγείας», χωρίς όμως να ζητά κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν τα δημόσια νοσοκομεία αυτό που απαιτούν οι λαϊκές ανάγκες. Τέτοια αιτήματα το μόνο που εξυπηρετούν είναι τον αποπροσανατολισμό, την απογοήτευση, το συμβιβασμό των εργαζομένων.

«

Αγωνιζόμαστε για την ακύρωση του μνημονίου και των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν για την εφαρμογή του», λέει το «Δίκτυο». Ομως, μέτρα όπως η κατάργηση της σταθερής εργασίας δεν αναφέρονται μόνο στο μνημόνιο, αλλά περιλαμβάνονται και στη στρατηγική της ΕΕ, στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Το «Δίκτυο» θεωρεί πως άμα η υπογραφή κάτω από αντεργατικές αποφάσεις και ρυθμίσεις δεν είναι του ΔΝΤ αυτές παύουν να είναι αντεργατικές;...


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ