Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2»
Στη γραμμή της συναίνεσης κυβέρνηση και ΝΔ

«Διακομματική διαβούλευση» ζητάει ο Αντ. Σαμαράς, δίνοντας «πάσα» στον Γ. Ραγκούση να ανοίξει θέμα για τα οικονομικά των κομμάτων

Συναινετικά και προσυνεννοημένα, κυβέρνηση και ΝΔ προχωρούν στην τροποποίηση του εκλογικού συστήματος σε πιο καλπονοθευτική κατεύθυνση, με προφανή στόχο τη θωράκιση της δικομματικής εναλλαγής και τη διασφάλιση της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου και η εφαρμογή του «Καποδίστρια 2» αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τους δύο εταίρους του δικομματισμού. Ηδη, το κυβερνητικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε να πετύχει τη συναίνεση της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία φαίνεται να ανταποκρίνεται θετικά, όπως προκύπτει από τη χτεσινή δήλωση του Αντ. Σαμαρά.

Ενδεικτική της κυβερνητικής πρεμούρας είναι η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου το απόγευμα της Κυριακής, προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Καποδίστρια 2». Η κυβέρνηση επείγεται να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για το «νέο διοικητικό μοντέλο» στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που συγκαλείται στις 18 - 20 του μήνα, όπου θεωρείται δεδομένη - όπως όλα δείχνουν - η συναίνεση των αιρετών του δικομματισμού. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και δημάρχου Αθήνας, Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος εξέφρασε κατ' αρχήν τη συμφωνία του στη «μεταρρύθμιση», θέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση τη χορήγηση 4 δισ. ευρώ για την υλοποίησή της.

Μαζί και στον εκλογικό νόμο

«Χέρι χέρι» με τον «Καποδίστρια 2» προωθείται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το ληστρικότερον, στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου. Σύμφωνα με τις διαρροές του κυβερνητικού επιτελείου, ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει τη σύσταση 180 μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών και 120 ολιγοεδρικών, τη διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ενώ τα παζάρια που γίνονται αφορούν στο συνδυασμό λίστας και σταυρού στον τρόπο εκλογής των βουλευτών.

Το κυβερνητικό σχέδιο συζητήθηκε στην πολύωρη συνεργασία που είχε ο Γ. Παπανδρέου με τον Γ. Ραγκούση το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ενώ βολιδοσκοπήσεις φέρεται να έχουν γίνει και προς την πλευρά της Ρηγίλλης. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ διέψευδαν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Εσωτερικών για το θέμα του εκλογικού νόμου, επισημαίνοντας πως είχε υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών το προηγούμενο διάστημα, αλλά για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Πάντως, ο Αντ. Σαμαράς κινείται με συναινετική διάθεση και στο ζήτημα του εκλογικού νόμου. Σ' αυτή την κατεύθυνση ανέλαβε χτες πρωτοβουλία με διακηρυγμένο στόχο να υπάρξει διαβούλευση και συναίνεση στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

«Επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ζητώ διακομματική διαβούλευση απ' όλα τα κόμματα, από μηδενική βάση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, ανακοινώνοντας ότι απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, με την οποία ζητά να προηγηθεί διακομματική διαβούλευση για τις αρχές του εκλογικού νόμου πριν διαμορφωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

«Η διαβούλευση αποτελεί διέξοδο, αλλά και ''πρόκληση'' για να φανεί η συναινετική διάθεση όλων, σε ένα μείζον ζήτημα, που μόνο συναινετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έδωσε και ένα γενικό περίγραμμα της στάσης του κόμματός του λέγοντας: «Αν και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια σημεία του, όπως στη διαίρεση των πολύ μεγάλων περιφερειών, δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε βουλευτές ''δύο ταχυτήτων'', ούτε γενική εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών».

Το περιεχόμενο της επιστολής Σαμαρά έγινε δεκτό με έκδηλη ικανοποίηση από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, σημείωσε σε δήλωσή του ότι «η διαβούλευση και ο εξαντλητικός διάλογος είναι συστατικό στοιχείο κάθε νομοθετικής μας πρωτοβουλίας» και ότι «τα άλλα κόμματα θα κριθούν για τη δική τους βούληση και αποφασιστικότητα να συμβάλουν στο να γίνουν οι επόμενες εκλογές με ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα εμβαθύνει τη δημοκρατία μας και θα προάγει το δημόσιο βίο του τόπου».

Χαλκάς στη λειτουργία των κομμάτων

Ανάμεσα σε άλλα, ο Γ. Ραγκούσης είπε και ότι ο νέος εκλογικός νόμος «θα συμβάλει στην πάταξη του μαύρου πολιτικού χρήματος και της διαφθοράς με το δραστικό περιορισμό των εκλογικών δαπανών, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων αλλά και τον αυστηρό έλεγχο των οικονομικών τους».

Η δήλωση αυτή παραπέμπει ευθέως στην πρόθεση της κυβέρνησης, με πρόσχημα τα οικονομικά των κομμάτων, να νομιμοποιήσει την άμεση ανάμειξη του αστικού κράτους στο εσωτερικό και στη λειτουργία τους, συναρτώντας την αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση με όρους και καταστατικές προϋποθέσεις που θα θέτει κάθε φορά το αστικό πολιτικό σύστημα.

Στο ίδιο πνεύμα και προκειμένου να σιγοντάρει την αποπροσανατολιστική συζήτηση της κυβέρνησης περί «διαφάνειας», ο πρόεδρος της ΝΔ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία του ζητά τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για το θέμα της διαφθοράς. Ταυτόχρονα, ζητάει να προχωρήσει στην άμεση συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία μέχρι τον Ιούνη θα καταρτίσει διάφορα νομοσχέδια για την πάταξη της διαφθοράς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ