Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
Ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί πίσω από το «ενδιαφέρον» για το κλίμα

Τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου υπερασπίστηκε ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του από τη δανική πρωτεύουσα

Η κυβέρνηση, που κόπτεται δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος, αφήνει την τοξική βόμβα του «Sea Diamond» να μολύνει τη θάλασσα της Σαντορίνης για να μην επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη με το κόστος της ανέλκυσης!
Η κυβέρνηση, που κόπτεται δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος, αφήνει την τοξική βόμβα του «Sea Diamond» να μολύνει τη θάλασσα της Σαντορίνης για να μην επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη με το κόστος της ανέλκυσης!
Να «εξωραΐσει» τις έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που καταγράφονται και στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη, επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θέλοντας να συγκαλύψει ότι με πρόσχημα τη διάσωση δήθεν του περιβάλλοντος οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες και τα μονοπώλια μοιράζουν σφαίρες επιρροής και κανονίζουν «πράσινες μπίζνες».

Με δηλώσεις του από τη Δανική πρωτεύουσα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» για την «Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία» που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της διάσκεψης, ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε να εμφανίσει την ΕΕ σαν «πρωτοπόρο» στην διάσωση του κλίματος και στην «πράσινη ανάπτυξη». Το επιχείρημα ήταν ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε να δοθούν μόλις 2,5 δισ ευρώ το 2010 για το περιβάλλον και αυτά ο κύριος όγκος να κατευθυνθεί για την στήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων και των επενδύσεων τους στην «πράσινη οικονομία».

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η Ευρώπη έχει δώσει πολύ σαφές και πολύ θετικό στίγμα ανεβάζοντας τον πήχη από το 20% στο 30% για τη μείωση των εκπομπών αερίου, αλλά και θέτοντας σημαντικά ποσά για την υποβοήθηση των αναπτυσσομένων χωρών, ώστε, μέσω αναβάθμισης της τεχνογνωσίας τους και τεχνολογίας τους, να μπουν στην πράσινη ανάπτυξη». Δηλαδή να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες ώστε να ανοίξουν νέα κερδοφόρα πεδία σε πολλές γωνιές του πλανήτη για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε την επιβολή «φόρου άνθρακα» ή «φόρου εκπομπής αερίων θερμοκηπίου», σημειώνοντας ότι «τα έσοδα από έναν τέτοιο φόρο θα αναδιανέμονται έτσι ώστε να βοηθήσουν την πράσινη ανάπτυξη». Αυτόν το φόρο θα τον πληρώνουν οι χώρες που θα ρυπαίνουν περισσότερο και θα τον επωμίζονται τα λαϊκά στρώματα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Τα χρήματα θα καταλήγουν έτσι στις τσέπες των επιχειρηματιών, για να μετατρέψουν τις επιχειρήσεις τους σε «πράσινες» και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε «πράσινα» προϊόντα.

Νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης

Σ' αυτό το πλαίσιο ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται χωριστά η διεθνής οικονομική κρίση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» και τόνισε ότι «πρέπει να ενισχυθεί η δυναμική όχι μόνο της ανθρώπινων αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων, ώστε να αντιμετωπιστούν τόσο η διεθνής κρίση, όσο και η κλιματική κρίση». Να χρησιμοποιηθεί δηλαδή σαν το όχημα η κλιματική αλλαγή για να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε «μια διαφορετική οικονομική ανάπτυξη», όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ακόμα ότι η «Ευρώπη πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Πρόσθεσε ότι «περιμένουμε τις ΗΠΑ να έλθουν με πολύ σημαντικότερες προτάσεις» και υποστήριξε ότι η ΕΕ «θα πιέσει αρκετά και την Αμερική, αλλά και τις άλλες χώρες, ώστε να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια». Ουσιαστικά προσπάθησε να κρύψει ότι τις επόμενες δυο μέρες θα ακολουθήσουν συγκρούσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών για το ποιος θα επωμιστεί το οικονομικό βάρος της όποιας συμφωνίας και ποιος θα εξασφαλίσει καλύτερους όρους για τις επιχειρηματικές επενδύσεις...

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Διάσκεψη Κορυφής και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών με ξένους ηγέτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με την προβιά...(2021-10-23 00:00:00.0)
Πρόσχημα για χρυσοφόρες μπίζνες(2011-06-02 00:00:00.0)
Νέα πεδία εκμετάλλευσης διεκδικεί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο(2010-11-30 00:00:00.0)
Κίνητρα στο κεφάλαιο να απομυζήσει λαούς και φυσικό πλούτο(2010-10-26 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο για νέο «κοκτέιλ» μέτρων(2009-12-19 00:00:00.0)
Δομημένο στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων(2009-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ