Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο για νέο «κοκτέιλ» μέτρων

Προκλητικός ο πρωθυπουργός απέναντι στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε συνεντεύξεις του από την Κοπεγχάγη

Η κυβέρνηση και τα συμφέροντα που υπηρετεί πρέπει να βρουν το μάστορά τους από τους εργαζόμενους. Ορος απαραίτητος είναι το δυνάμωμα του ταξικού κινήματος
Η κυβέρνηση και τα συμφέροντα που υπηρετεί πρέπει να βρουν το μάστορά τους από τους εργαζόμενους. Ορος απαραίτητος είναι το δυνάμωμα του ταξικού κινήματος
Πογκρόμ απολύσεων στο δημόσιο τομέα, «τεράστιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες» και «μείζονες αλλαγές» σε όλους τους τομείς της οικονομίας (εργασιακές σχέσεις και Ασφαλιστικό), εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από την Κοπεγχάγη, σε συνεντεύξεις του σε ξένα Μέσα («BLOOMBERG», «CNBC») διαβεβαιώνοντας την ΕΕ, τις διεθνείς αγορές και το μεγάλο κεφάλαιο ότι μετά «το "κοκτέιλ" μέτρων» που ανακοίνωσε θα έρθουν νέα, ακόμα πιο σκληρά.

Ο πρωθυπουργός, δίνοντας όρκους πίστης στα συμφέροντα της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας, όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι θα φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και ότι θα εξασφαλίσει εκείνες τις συνθήκες «ανταγωνιστικότητας» (με τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης), ώστε να δημιουργηθούν στην Ελλάδα καινούρια πεδία υψηλής κερδοφορίας.

Δίνοντας το στίγμα των αντιλαϊκών προθέσεων της κυβέρνησης και απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου του «BLOOMBERG», αν από την πλευρά της κυβέρνησης «εξετάζετε την πιθανότητα εξαγγελίας δεύτερου πακέτου μέτρων εντός των επόμενων εβδομάδων, ώστε να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες των φορέων κατάταξης», ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε: «Φυσικά και θα εξετάσουμε το θέμα της περικοπής των δαπανών. Η φορολογία συνιστά έναν και μόνο τομέα (...) Προβλέπεται όμως και περιορισμός των δαπανών σε αρκετούς τομείς. Θα γίνουν τεράστιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, σε όλα τα είδη απασχόλησης. Εχουμε ήδη αποδεσμεύσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους»!

Συνεχίζοντας το αντιδραστικό του κρεσέντο και αναλαμβάνοντας σαφέστατες δεσμεύσεις απέναντι στους κεφαλαιοκράτες, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «το μήνυμα» που στέλνουμε «στις παγκόσμιες αγορές και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα,ότι είναι προς το συμφέρον τους να υπάρχει μια βιώσιμη Ελλάδα και μια κυβέρνηση που θα είναι έτοιμη να προβεί σε βαθύτερες αλλαγές».

Βαθιά υπόκλιση στην πλουτοκρατία

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «οι αγορές θα διαπιστώσουν ότι προχωρούμε σε μείζονες αλλαγές (...) έχω ανακοινώσει πακέτα μέτρων σε διάφορους τομείς, τα οποία θεωρώ σημαντικά (...) Ισως ορισμένοι να απογοητευθούν, αλλά όλα τα μέτρα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την Ελλάδα και πολύ πιο ρηξικέλευθα από το αναμενόμενο». Η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ο νέος γύρος ιδιωτικοποιήσεων που ήδη έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος σημειώνει, είναι μόνον η αρχή.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τις αγορές «να μας δώσουν το περιθώριο να τους αποδείξουμε ότι, ουσιαστικά, μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στη χώρα μας και ότι είμαστε αποφασισμένοι να τις κάνουμε». Ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θυσιάσει στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων κάθε δικαίωμα της εργατικής τάξης, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πρόβαλε και την αντιλαϊκή πυγμή της κυβέρνησής του, αναφέροντας «ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις», αλλά είμαστε «αποφασισμένοι να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις». Σαν εγγύηση για την προώθηση των σκληρών πολιτικών, ο Γ. Παπανδρέου πρόταξε και την «ευρύτερη συναίνεση» που του προφέρουν «οι κοινωνικοί εταίροι», δηλαδή οι ξεπουλημένες ηγεσίες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και την ΕΕ, που «υποστηρίζει την Ελλάδα και δεν θα δυσκολευτούμε να αντλήσουμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση», σπεύδοντας, βέβαια, να συμπληρώσει ότι «φυσικά, θα καταβάλλουμε υψηλότερο αντίτιμο δανεισμού»!

Προσκλητήριο για «πράσινες» μπίζνες

Με μια ομιλία - κάλεσμα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν στην «πράσινη ανάπτυξη», ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε και το βήμα της «Διεθνούς Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή», για να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει τις «πράσινες μπίζνες» με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η μεγάλη μείωση των ρύπων θα αντισταθμιστεί από τη δυναμική που θα δημιουργηθεί στην ΕΕ και στην Ελλάδα, ώστε να πάμε πιο γρήγορα σε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, με ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και επενδύσεων στην Ευρώπη». Με την εξασφάλιση, δηλαδή, ιδανικών συνθηκών για τις επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου και τη διάνοιξη νέων αγορών, αφού, όπως έσπευσε να σημειώσει, «η πράσινη οικονομία αποτελεί την αιχμή του δόρατος εναντίον της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμαστο στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου και συμφωνήθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός να επισκεφθεί επίσημα την Ουάσιγκτον. «Πρέπει να τα πούμε από κοντά σύντομα, σας περιμένω στις ΗΠΑ το νέο έτος», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στον Γ. Παπανδρέου. Συνεχίζοντας τις επαφές του για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και συζήτησε μαζί του «για τις διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ