Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζει να προκαλεί με τις πλάτες της ΕΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Υπέρ της συνέχισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τάχθηκε χτες ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, στην παρουσίαση του προγράμματος της ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ, που ξεκινά από την 1η Γενάρη. Επανέλαβε ουσιαστικά την πάγια θέση των Βρυξελλών υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, με αιχμή την ενέργεια και το ρόλο διαμεσολαβητή που επιδιώκεται να διαδραματίσει στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, αδιαφορώντας επί της ουσίας για την εισβολή και κατοχή τμήματος κράτους μέλους της ΕΕ, αλλά και τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα.

Στο μεταξύ, η Τουρκία επιμένει και επανέρχεται στο απορριφθέν από τους Ελληνοκύπριους Σχέδιο Ανάν, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, να δηλώνει ότι η «ένταξη στην ΕΕ είναι δικαίωμα» της Αγκυρας, υποστηρίζοντας ότι «έπρεπε να αποτραπεί η προσπάθεια της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης να προβάλλει στην ΕΕ εμπόδια στην Τουρκία». Ο ίδιος πρόσθεσε με νόημα ότι αν το «2004 είχε γίνει δεκτό το Σχέδιο Ανάν, δε θα υπήρχε καμία αντίφαση σήμερα».

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι συζητήσεις αλλά και η παραφιλολογία από τα Κόμματα της αντιπολίτευσης για το πού θα πραγματοποιηθούν οι εντατικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σύμφωνα με τον προεδρικό επίτροπο Γιώργο Ιακώβου, «κατά πάσα πιθανότητα» οι εντατικές συνομιλίες του Γενάρη μεταξύ των δύο ηγετών θα διεξαχθούν στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγέ Μπρουκ Ζεριχούν, και όχι στις οικίες των δύο ηγετών στο Κελλάκι και στην Κερύνεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ