Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αγριες αποφάσεις σε βάρος του λαού

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στη σχετική συζήτηση που έγινε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία και στις συγκεντρώσεις αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην πολιτική της ΕΕ που θέλει τους εργαζόμενους υποζύγια της καπιταλιστικής κρίσης
Η μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία και στις συγκεντρώσεις αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην πολιτική της ΕΕ που θέλει τους εργαζόμενους υποζύγια της καπιταλιστικής κρίσης
Το σύνολο των αποφάσεων στις οποίες κατέληξε η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είναι επικίνδυνες για το λαό και σαν τέτοιες πρέπει να πολεμηθούν, με όξυνση της ταξικής πάλης, σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Αυτό επισήμανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με παρέμβαση του Γιώργου Τούσσα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ο Γ. Τούσσας δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής συνιστούν ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, σκληρά μέτρα ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της θέσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, τόσο στα πλαίσια της ενιαίας Εσωτερικής Αγοράς, όσο και στο διεθνή ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Η "Στρατηγική της ΕΕ για το 2020", συνέχεια και εμβάθυνση της "Στρατηγικής της Λισαβόνας", θέτει προτεραιότητα την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την κατεδάφιση των μισθολογικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που έχουν απομείνει.

Ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής εξόδου της ΕΕ από την καπιταλιστική κρίση είναι η επιβολή σαρωτικών αλλαγών στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, δραστική μείωση μισθών, συντάξεων και γενικότερα των κοινωνικών παροχών.

Τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, οι διαδικασίες επιτήρησης των οικονομιών διαφόρων κρατών μελών, ανάμεσά τους και της ελληνικής, επιστρατεύονται για να τρομοκρατήσουν ιδεολογικά τους εργαζόμενους. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, η εκτίναξη της ανεργίας και η ραγδαία επέκταση της φτώχειας, χρησιμοποιούνται από ΕΕ και τις κυβερνήσεις, στο εμπόριο φόβου και ελπίδας, για να εξασφαλίσουν τη συναίνεση και την υποταγή των εργαζομένων στην πολιτική του κεφαλαίου.

Η "φιλόδοξη" συμφωνία που επιδιώκει η ΕΕ στη "Διάσκεψη της Κοπεγχάγης" - μέσα από ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις - στοχεύει να ενισχύει τη θέση των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και τη διείσδυσή τους στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, στους φυσικούς πόρους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους, την εκμετάλλευση των λαών.

Η συνολική επανεξέταση του προϋπολογισμού της ΕΕ, για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, που θα καλύπτει "όλες τις πτυχές των δαπανών και των εσόδων της ΕΕ", σηματοδοτεί δραστική επιδείνωση της θέσης της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς και την προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων.

Με τη σφραγίδα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Εργαλείο για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ αποτελεί η εφαρμογή της "Συνθήκης της Λισαβόνας". H αντιλαϊκή αυτή πολιτική της ΕΕ φέρει τη σφραγίδα και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που στήριξαν και στηρίζουν τις επιλογές του κεφαλαίου, φορτώνουν τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και επεξεργάζονται, σε αγαστή σύμπνοια με τα επιτελεία της ΕΕ, ακόμη πιο άγρια μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να οργανώσει την αντεπίθεσή της, να καταδικάσει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να συμμετάσχει μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη, δίνοντας δυναμική και βροντερή απάντηση στην αντιλαϊκή καταιγίδα που εξαγγέλλουν και εξαπολύουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ, με τη στήριξη της ΝΔ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατηγική επιλογή της ΕΕ η αντιλαϊκή επίθεση(2010-03-27 00:00:00.0)
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ σε εργασιακές σχέσεις, κοινωνική ασφάλιση(2010-03-25 00:00:00.0)
Ενταση της αντιλαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση της κρίσης(2008-10-09 00:00:00.0)
Καταδικασμένη από τους λαούς και ανεφάρμοστη(2008-06-19 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες(2004-10-30 00:00:00.0)
Η «ανταγωνιστικότητα» από τη Λισαβόνα στις Βρυξέλλες(2004-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ