Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
Δομημένο στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων

Τα όσα είχε εξαγγείλει το 2008 το ΠΑΣΟΚ επανέφερε την Κυριακή ο πρωθυπουργός, στήνοντας μια δημαγωγική φιέστα στην περιοχή

Τη μετατροπή των πυρόπληκτων περιοχών σε νέα πεδία κερδοφορίας των πολυεθνικών ομίλων, με βασικό «χορηγό» τον κρατικό προϋπολογισμό και με στόχο την αλλαγή της χρήσης γης και την παράδοσή της σε ενεργειακούς μονοπωλιακούς κολοσσούς, σε επενδυτές πολυτελούς τουρισμού και σύγχρονους «μεγαλοτσιφλικάδες» που θα καρπωθούν τα οφέλη της «πράσινης ανάπτυξης», εξήγγειλε την Κυριακή από την Αρχαία Ολυμπία ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Με κουστωδία υπουργών της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία για να επαναφέρει τη πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ το 2008, για την «ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Ηλείας», ανακοινώνοντας ότι θα το καταθέσει άμεσα ως επικαιροποιημένο νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε ότι η Ηλεία «θα γίνει πρότυπος νομός πράσινης ανάπτυξης που θα αποτελέσει το πρόκριμα για ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας». Οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης με τοπικούς φορείς στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας και σε ομιλία του στους κατοίκους της περιοχής.

Πίσω από τις εύηχες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κρύβεται ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις του κεφαλαίου. Ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε ένα πλέγμα προτάσεων, αλλά και κινήτρων που θα χορηγήσει το κράτος στους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου όπως υποστήριξε «να κινητοποιήσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια και διεθνώς, που θα επενδύσουν σε αυτό το νέο πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης».

Κομβικό ζήτημα η αλλαγή της χρήσης γης

Το νομοσχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές θα συνοδευτεί, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, «από θεσμικές αλλαγές για την αποκέντρωση και την περιφέρεια (...) το κράτος θα είναι σύμβουλός σας, συνεργάτης σας, συμπαραστάτης σας», ώστε μέσω της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης το κράτος να μεταφέρει πόρους και στη συνέχεια με την αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ) να διοχετεύσει νέα οικονομικά κρατικά πακέτα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θα αναβάλουν την «ανοικοδόμηση» της περιοχής τσεπώνοντας τεράστια κέρδη.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των τοπικών φορέων ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας Αγγ. Αγγελόπουλος χαιρέτισε την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς την «αναγκαία», ενώ εξήρε το έργο του Γ. Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών που σε όλες τις αποστολές του «φρόντιζε να έχει μαζί του εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου» και ευχήθηκε αυτή η «συνεργασία» να συνεχιστεί.

Ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και οι υπουργοί άνοιξαν ταυτόχρονα το δρόμο και για την αλλαγή της «χρήσης γης» στην περιοχή, αφού φρόντισαν να συνδέσουν την «ανάπτυξη» με τη δημιουργία νέων εμπορικών και τουριστικών εγκαταστάσεων. Ο πρωθυπουργός μπορεί να ισχυρίστηκε ότι θα καταρτίσει «δασικούς χάρτες και ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις πυρόπληκτες περιοχές», αλλά φρόντισε να διατηρήσει στο απυρόβλητο το υπάρχον αντιδασικό καθεστώς που έχει αποχαρακτηρίσει χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Ο πρωθυπουργός επανέφερε και το σχέδιο «για να καταστεί η Αρχαία Ολυμπία πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης», που θα επιμεληθεί ο Ισπανός αρχιτέκτονας Αθεμπίγιο. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει την ίδρυση «μιας νέας Πανεπιστημιακής Σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού, Πολιτισμού και Πρότυπης Ανάπτυξης, με ένα διεθνές πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο και με την ανάπτυξη του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας». Πρόκειται για ένα σχέδιο τσιμεντοποίησης της περιοχής που τα οφέλη του θα καρπωθούν οι χορηγοί, οι πολυεθνικές, η ΔΟΕ και οι μεγαλοκατασκευαστές.

Χτύπημα στους μικρούς αγρότες

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι οι τοποθετήσεις των πέντε υπουργών της που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι για την αποκατάσταση της Ηλείας και τη μετατροπή της σε «πράσινο νομό» θα υπάρξουν συνέργειες μεταξύ της τοπικών φορέων και των επιχειρηματιών για επενδύσεις «στην ενέργεια, τη διαχείριση των απορριμάτων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος».

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή, προβάλλοντας τις αντιαγροτικές θέσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ΚΑΠ μίλησε «για αναγέννηση της γεωργίας», που «δε θα διεκδικεί σπατάλη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά τη σωστή διαχείρισή τους», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την καρατόμηση των επιδοτήσεων σε μη εγκρινόμενες από την «πράσινη ανάπτυξη» γεωργικές καλλιέργειες. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος παρουσίασε ένα μοντέλο που θα «συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού», ανοίγοντας το δρόμο για τη διείσδυση των μεγάλων επιχειρηματιών.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας εξήγγειλε την «ενίσχυση των οδικών, λιμενικών και άλλων υποδομών», όπως της Ιονίας Οδού που θα περάσει μέσα από τα καμένα, που θα έρθουν να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρηματιών και των επενδύσεών τους. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι «θα εποπτεύσει ο ίδιος την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου», αλλά φυσικά απέφυγε να μιλήσει για κάλυψη των κενών θέσεων στην πυροσβεστική και τον εξοπλισμό της με σύγχρονα μέσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ