Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιθετική απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια

Ανακοίνωση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και την ανάγκη τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να οργανώσουν την πάλη για τη ματαίωσή τους

Σε ανακοίνωση, σχετικά με την παρουσία του Γ. Παπανδρέου και κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή, η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η επίσκεψη στο νομό μας του Γ. Παπανδρέου ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σαφή ταξική επιλογή και συμπλέει με τις στρατηγικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει κίνητρα και προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα αξιοποιεί και την αγωνία των εργαζομένων μέσω του ΟΑΕΔ για προγράμματα "ενεργητικής στήριξης", κάτι που στην πράξη σημαίνει νέα κίνητρα, νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο που θα αξιοποιήσει τους ανέργους της περιοχής, για να προωθήσει την ομηρία των ανέργων και την προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Δεν απαντά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών του περσινού καλοκαιριού, αφού δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες που γεννούν τέτοια φαινόμενα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη λειτουργία του τομέα αποκατάστασης των πυρόπληκτων με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της "ελεύθερης αγοράς" φαίνεται ξεκάθαρα από τις προβλέψεις του άρθρου 3 της πρότασης νόμου, όπως καταγράφεται στην εισηγητική έκθεση, το οποίο αποκαλυπτικά αναφέρει: "Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό τη μορφή ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία "Οργανισμός Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών ΑΕ" του οποίου τις μετοχές αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο. Το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ενσωματώνεται στον "Οργανισμό Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών ΑΕ" στον οποίο μεταβιβάζονται όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του".

Για την επίτευξη των σκοπών της η Εταιρεία "θα μπορεί να συνεργάζεται και να συνάπτει συμβάσεις με ειδικούς επιστήμονες, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και με εταιρείες και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν συγκεκριμένες δράσεις των προγραμμάτων".Επίσης "η Εταιρεία θα μπορεί να ιδρύει άλλες εταιρείες ή να συμμετέχει σε εταιρείες οποιασδήποτε μορφής".

Τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα

Οι αναφορές για κατάρτιση δασικών χαρτών και ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις πυρόπληκτες περιοχές δεν αποτελούν δέσμευση για πλήρη και ταχεία αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων. Αντίθετα, οδηγούν σε αλλαγή χρήσης γης. Οσο για την πολιτιστική κληρονομιά, προβλέπεται ότι αυτή δε θα είναι λαϊκή περιουσία, αλλά θα αξιοποιηθεί για να αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού. Τόσο ενδιαφέρονται για τα μνημεία της Αρχαίας Ολυμπίας, της Αρχαίας Ηλιδας και του Επικούρειου Απόλλωνα που ήδη ξέχασαν τι έλεγαν πριν από τις εκλογές τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας και οι υποψήφιοι βουλευτές του για τον Επικούρειου Απόλλωνα.

Από την άλλη, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 1.000 ευρώ μηνιαίως δεν μπορεί να κρύψει την απουσία δέσμευσης για πλήρη αποζημίωση των κατεστραμμένων σπιτιών, αγροτικών καλλιεργειών, ζωικού κεφαλαίου. Ακόμα και από αυτό το επίδομα θα αποκλειστεί σημαντικό μέρος του αγροτικού πληθυσμού με το πρόσχημα ότι το κύριο επάγγελμα τους δεν είναι η αγροτική δραστηριότητα αλλά δουλεύουν για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους στην οικοδομή κ.ά.

Τέτοια ανάπτυξη επιθυμεί για την περιοχή μας το ΠΑΣΟΚ. Ανάπτυξη για το μεγάλο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι νέες της περιοχής δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ