Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εγγυάται ... τις συντάξεις πείνας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τώρα, μάλιστα. Οι συνταξιούχοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι και ευχαριστημένοι. Οπως διαβεβαίωσε χτες και ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, οι συντάξεις Νοέμβρη και Δεκέμβρη και τα δώρα θα καταβληθούν κανονικά. Μάλιστα, όπως ενημέρωσε χτες τους δημοσιογράφους ο υπουργός, για να επιτευχθεί αυτό υπήρξε και ενδοκυβερνητική συνεννόηση... Δηλαδή, το αυτονόητο παρουσιάζεται από τη νέα κυβέρνηση, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως μέγα επίτευγμα. Εγγυάται, λοιπόν, η κυβέρνηση για την ομαλή καταβολή των συντάξεων. Ποιων όμως συντάξεων; Μα, των ίδιων συντάξεων της μιζέριας στις οποίες καταδίκασε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους η κυβέρνηση της ΝΔ.

Είπε ο υπουργός ότι το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ θα χρηματοδοτηθούν με περίπου 900 εκατομμύρια για να καταβληθούν αυτές οι συντάξεις. Μόνο που η οικονομική ασφυξία των Ταμείων αυτών οφείλεται και στη μόνιμη υποχρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία επιβλήθηκε και με νόμους του ΠΑΣΟΚ. Οταν μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε το σχετικό νόμο (3029/2002) για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ, έδινε όχι μόνο εγγυήσεις για την αυτάρκεια των πόρων, αλλά και προεξοφλούσε τη δημιουργία αποθεματικού. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ ανακαλύπτει όψιμα ότι η χρηματοδότηση δε φτάνει για την καταβολή των συντάξεων. Μόνο που ούτε και τώρα δεσμεύεται για αύξηση της χρηματοδότησης. Το αντίθετο, παραπέμπει - όπως και η ΝΔ - στον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, κάτι που αργά ή γρήγορα θα μεταφραστεί σε νέα βάρη προς τους ασφαλισμένους και σε μείωση παροχών υγείας.

Η νέα κυβέρνηση δείχνει τα πρώτα δείγματα γραφής, που μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλούν στους εργαζόμενους. Μια ανησυχία που πρέπει να μετουσιωθεί άμεσα σε φωνή διεκδίκησης για ουσιαστική αύξηση των συντάξεων, σε πραγματική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Ταμεία. Αυτός πρέπει να είναι και ο πήχης των εργατικών απαιτήσεων και όχι οι επικοινωνιακές κορόνες της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ