Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Με το βλέμμα και το αυτί σε ΠΑΣΟΚ και «Οικολόγους»

«Ζεστός» διατηρείται ο διάλογος με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις ενόψει και της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που η ηγεσία του ΣΥΝ «ανοίγεται» στους «Οικολόγους - Πράσινους» ευελπιστώντας σε μια συνεργασία μαζί τους και ιεραρχεί ως βασικό της στόχο «να μπει τέρμα στη δικομματική εναλλαγή» με «ενίσχυση της αριστεράς» για «αλλαγή του πολιτικού σκηνικού», σύμφωνα με την απόφαση της ΠΓ για τις εκλογές που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» του Σαββάτου, άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νοέμβρη επαναφέροντας ήδη από τώρα το αίτημα μετατροπής του σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό.

Η απόφαση της ΠΓ που συζητιέται στις οργανώσεις του ΣΥΝ ενόψει και της συνεδρίασης της ΚΠΕ στις 24 και 25 Οκτώβρη, κινείται στους άξονες της πρώτης αποτίμησης που έκανε το ίδιο όργανο. Αναπαράγεται και σ' αυτήν το βολικό για τη σοσιαλδημοκρατία δίλημμα «δεξιά - αντιδεξιά», αφού στοχοποιείται η «συντηρητική ατζέντα» της ΝΔ, ενώ καλλιεργείται κλίμα αναμονής σε ό,τι αφορά στην πολιτική που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο προσάπτουν απλώς και μόνο «μη συγκεκριμένες δεσμεύσεις», «ασαφές πρόγραμμα» και αναφέρουν πως «καλείται το αμέσως επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα».

Για το ΚΚΕ αναπαράγουν τις αυθαιρεσίες περί μιας τακτικής που δήθεν «απομονώνει αριστερούς αγωνιστές από την αναγκαία κοινή δράση», η οποία «φτάνει στο όριά της». Αναμασούν ακόμα τα περί «κομματικής περιχαράκωσης» και προσπάθειας «ηγεμόνευσης του πολιτικού χώρου της αριστεράς» μέσω της «διάλυσης (!) και κατασυκοφάντησης των άλλων αριστερών δυνάμεων». Κι αυτό όταν είναι τοις πάσι γνωστή, άλλωστε διακηρυγμένη απ' τους ίδιους, η προσήλωσή τους στον στόχο να εκτοπιστεί το ΚΚΕ απ' την τρίτη θέση κι όταν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που προσφεύγει στη συκοφαντία, για να αποφύγει την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση.

Αμφίπλευρα ανοίγματα

Για τους «Οικολόγους - Πράσινους» εκτιμάται ότι «θα διαδραματίσουν ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα (...) στις εκλογές διεκδίκησαν θετικά αλλαγές συμπεριφορών». Παρότι τους προσάπτουν «ουδέτερη πολιτική πρόταση χωρίς αμφισβήτηση του πυρήνα του πολιτικού συστήματος», αμέσως μετά ομολογούν την ταύτισή τους όταν αναφέρουν πως «αντικειμενικά υπάρχουν προϋποθέσεις συνάντησής μας με το χώρο της ριζοσπαστικής οικολογίας και σε προγραμματικό επίπεδο (...) χρειάζεται με επιμονή να αγωνιστούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Αλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «Βήμα» εξήρε τους «Οικολόγους - Πράσινους» για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την πρόταση υπουργοποίησης απ' το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Αντιμετώπισαν την υπόθεση με μεγάλη σοβαρότητα». Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε, ως απάντηση στην ερώτηση αν θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ μέρος σε ένα διάλογο με το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η διαφθορά: «Οι τελευταίοι που φοβούνται το διάλογο είμαστε εμείς. Η στάση μας καθορίζεται απ' τις προγραμματικές μας θέσεις». Αυτό που δεν είπε ο Αλ. Τσίπρας είναι ότι μεγάλο κομμάτι των προγραμματικών τους θέσεων, όπως και η στρατηγική τους στο κίνημα, συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις αντίστοιχες του ΠΑΣΟΚ.

Ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» χαρακτήρισε «θετική» τη δομή της κυβέρνησης αφού «επιδιώκει να αντιστοιχηθεί συγκεκριμένα με τους τομείς διακυβέρνησης, χωρίς να διαχέεται η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική». Δήλωσε ότι το κόμμα «θέλει να επηρεάζει την ασκούμενη πολιτική προς όφελος της κοινωνίας» και πως «οφείλει να είναι παρούσα στις εξελίξεις». Με τη σειρά του σχολίασε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ προς τους «Οικολόγους - Πράσινους» για υπουργοποίηση, λέγοντας, «ενδεχομένως σηματοδοτεί την πρόθεσή του να εντάξει στην πολιτική του με ένα συμβολικό τρόπο την πολιτική πρόταση των Οικολόγων - Πράσινων για το περιβάλλον».

Διεργασίες ενόψει πανελλαδικής συνδιάσκεψης

Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ευρεία σύσκεψη στελεχών και οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της πανελλαδικής οργανωτικής του συνδιάσκεψης. Παρότι τη σύσκεψη οργάνωσαν λεγόμενοι «ανένταχτοι», σ' αυτή έδωσαν το παρών πολλά στελέχη συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του ΣΥΝ. Ενδεικτικό των προθέσεών τους είναι το σχέδιο συμπερασμάτων, όπου, υπό τον τίτλο «για να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του» αξιώνουν: «Δημοκρατική επανίδρυση με την καθιέρωση της έννοιας του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ. Η Πανελλαδική Σύσκεψη του Νοεμβρίου να λειτουργήσει σαν Πανελλαδική Συνέλευση που να πάρει αποφάσεις με ψηφοφορίες. Ολες οι σημαντικές πολιτικές αποφάσεις να λαμβάνονται με καθολική ψηφοφορία στις γενικές συνελεύσεις. Εκλεγμένα όργανα που συντονίζουν και λογοδοτούν στο σώμα που τους εξέλεξε (εναλλαγή προσώπων, όριο στις θητείες). Δημοσιότητα στα πρακτικά όλων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Πλήρης οικονομική διαφάνεια (αναλυτικά στοιχεία για την διάθεση της κρατικής επιχορήγησης από το 2007, από ποια όργανα και με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η διάθεσή της). Ολοι οι πόροι από την κρατική επιχορήγηση περνούν στο ΣΥΡΙΖΑ».

Η πλειοψηφία των τοποθετήσεων κινούνταν στους παραπάνω άξονες ενώ συγχρόνως ήταν επικριτική της στάσης του ΣΥΝ σε πολλά ζητήματα. Ενα απ' αυτά ήταν η στάση του στο «μαζικό κίνημα» όπου, όπως αναφέρθηκε, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διασπασμένος» με τις δυνάμεις του «να αντιπαρατίθενται μέσα από διακριτά συνδικαλιστικά σχήματα», ενώ οι δυνάμεις του ΣΥΝ «πολιτεύονται συνδικαλιστικά με συνδιαχειριστικές αντιλήψεις», με «κοινές πρακτικές με δυνάμεις του δικομματισμού» και με πρακτικές με τις οποίες «συγκυβερνούν με αυτές τις δυνάμεις σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολα ανοιχτά μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη(2009-11-24 00:00:00.0)
Διεργασίες και διαφωνίες για τα οργανωτικά(2009-11-17 00:00:00.0)
Οικολογικές «ευαισθησίες» με ελεύθερη αγορά(2009-09-22 00:00:00.0)
Πρόταση συνεργασίας με Οικολόγους(2009-08-05 00:00:00.0)
Με σαφή ευρωενωσιακή στρατηγική ανεξάρτητα από τις ανιχνεύσεις(2009-06-14 00:00:00.0)
Ψήφισαν σε βάρος του λαού(2009-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ