Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η «πράσινη ανάπτυξη» δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου την Κυριακή στην Ηλεία

Σε ανακοίνωση για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου την Κυριακή στην Ηλεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης αποκάλυψε για άλλη μια φορά σήμερα (σ.σ. την Κυριακή) ο Γ. Παπανδρέου με την ομιλία του στο Νομό Ηλείας. Ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2008, με την οποία η κρατική ευθύνη για την ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης περιοχής μεταβιβάζεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα διασφαλίζει την κερδοφόρα συμμετοχή των μονοπωλιακών ομίλων.

Το κράτος θα αναλάβει να διοχετεύσει νέο πακτωλό κρατικών και κοινοτικών ενισχύσεων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για την ανακατασκευή των πυρόπληκτων περιοχών. Οι αναφορές για κατάρτιση δασικών χαρτών και ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις πυρόπληκτες περιοχές, δεν αποτελούν δέσμευση για πλήρη και ταχεία αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων. Αντίθετα οδηγούν σε αλλαγή χρήσης γης. Παράλληλα, η σύνταξη δασικών χαρτών θα γίνει σύμφωνα με το υπάρχον δασοκτόνο νομικό πλαίσιο, που παρακάμπτει ακόμα και τη δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας σε περίπτωση διαφωνίας. Τα πρόσφατα παραδείγματα των προσπαθειών παραχώρησης δημόσιας γης σε ιδιώτες, στην περιοχή Καϊάφα και στο Δήμο Ζαχάρως είναι χαρακτηριστικά.

Από την άλλη το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 1.000 ευρώ μηνιαίως δεν μπορεί να κρύψει την απουσία δέσμευσης για πλήρη αποζημίωση των κατεστραμμένων σπιτιών, αγροτικών καλλιεργειών, ζωικού κεφαλαίου. Ακόμα και από αυτό το επίδομα θα αποκλειστεί σημαντικό μέρος του αγροτικού πληθυσμού με το πρόσχημα ότι το κύριο επάγγελμά τους δεν είναι η αγροτική δραστηριότητα. Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι νέες της περιοχής δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.

Ο λαός των πυρόπληκτων περιοχών πρέπει πιο αποφασιστικά να διεκδικήσει:

  • Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια και τις αγροτικές υποδομές. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.
  • Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
  • Λεπτομερή, δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης. Καμία αλλαγή χρήσης γης.
  • Ουσιαστικά τεχνικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα από το κράτος.
  • Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και Δασική υπηρεσία και σε ιατρικό προσωπικό, μόνιμο, όχι εποχικό».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ