Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ολα ανοιχτά μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη

Ευθείες βολές για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες των διήμερων εργασιών που αρχίζουν την Παρασκευή

Ούτε η χτεσινοβραδινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε συμφωνία κι έτσι την Παρασκευή αρχίζει η Πανελλαδική Σύσκεψη για την οργανωτική ανασυγκρότηση του σχήματος, στην οποία θα κατατεθούν προς συζήτηση η πρόταση του ΣΥΝ και η πρόταση όλων των άλλων συνιστωσών. Η Σύσκεψη, πάντως, δε νομιμοποιείται να ψηφίσει και να αποφασίσει ποια απ' τις δύο θα προωθηθεί για υλοποίηση κι έτσι δεν αναμένεται παρά ανταλλαγή απόψεων. Αλλωστε, η απόφαση να περιοριστούν οι εργασίες της σε δύο μέρες, αντί για τρεις που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, ερμηνεύτηκε και σχολιάστηκε χτες σαν προσπάθεια παραπέρα υποβάθμισής της.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση συνέλευσης οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, επικρατεί διάχυτος «προβληματισμός, βαθιά απογοήτευση αλλά και θυμός για τον τρόπο που οργανώθηκε από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο δημόσιος διάλογος και που σκοπεύει στο να οδηγήσει και αυτή την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σε αποφάσεις χωρίς ψηφοφορίες σώματος αντιπροσώπων, περιορίζοντας τη λήψη τους στη λήξη της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης από τους εκπροσώπους των συνιστωσών στη Γραμματεία». Και προτείνουν τη διεξαγωγή Συνεδρίου Επανίδρυσης την προσεχή Ανοιξη.

Αλλά και το «ΚοκκινοΠράσινο Δίκτυο» του ΣΥΝ καταγγέλλει ότι «ο εκδημοκρατισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ηττημένους εν τοις όροις: κινδυνεύουν οι τάσεις και τα "προβεβλημένα" στελέχη, η δυνατότητα να εκφωνούν πολιτική για την πάρτη τους (...) όλες οι δομές του ΣΥΝ - ακόμα και η ΠΓ- συνιστούν μορφές διαβούλευσης και όχι πολιτικής απόφασης. Η απόφαση είναι στην αρμοδιότητα των επιτελείων των τάσεων και των κεντρικών πολιτικών στελεχών».

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν χτες αγωνία για το αν τελικά ο Αλ. Αλαβάνος θα παρευρεθεί και θα πάρει το λόγο. Πάντως, οι τελευταίες του παρεμβάσεις, με αφορμή παρουσίαση βιβλίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλούν αντιδράσεις στον ΣΥΝ. Ενδεικτική αυτών είναι η τοποθέτηση του Θ. Μαργαρίτη χτες στον ρ/σ «Κανάλι 1» όπου δήλωσε «με τις παραινέσεις του μας επισήμανε ότι "ο κίνδυνος για την Αριστερά είναι εντός των τειχών", πρόκειται για μια εσφαλμένη λογική που παραπέμπει σε αντιλήψεις εσωτερικών εκκαθαρίσεων». Ο ίδιος για την Πανελλαδική Σύσκεψη δήλωσε ότι «το γυαλί έχει ραγίσει από την κρίση του Σεπτέμβρη με την έντονη αμφισβήτηση του ρόλου του ΣΥΝ».

Χτες, εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης δήλωσε σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να ψηφίσουμε από κοινού με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ερχόμενος σε αντίθεση με δηλώσεις στελεχών της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ με τις οποίες είχαν ταχθεί υπέρ της επανεκλογής του Κ. Παπούλια και είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι συνολικά ο ΣΥΝ θα τοποθετηθεί κατ' αυτόν τον τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ