Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον πόλεμο της καπιταλιστικής εργοδοσίας πρέπει να απαντήσεις με πόλεμο

-- Συζητώντας προ ημερών με κάποιο συνδικαλιστικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, μου έλεγε ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει αφήσει ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους στα προγράμματα STAGE. Εχουμε αφήσει - μου είπε χαρακτηριστικά - όλο το πεδίο στο ΚΚΕ. Ποιο νομίζετε ότι θα είναι το πρακτικό αντίκρισμα αυτής της πολιτικής στάσης του ΚΚΕ για την τύχη αυτών των εργαζομένων που σε λίγο καιρό θα απολυθούν, αν δεν είναι ήδη απολυμένοι, αρκετοί από αυτούς; Και το δεύτερο που θα ήθελα σε σχέση με αυτό είναι να μου πείτε τι περιμένετε ότι θα αποδώσει αυτή η προσπάθεια, σε αυτό που συνηθίζετε να λέτε «ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης των εργαζομένων απολυμένων»;

-- Το συνδικαλιστικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας λέει «πω - πω έπρεπε να παρέμβουμε να μην αφήσουμε πεδίο στο ΚΚΕ», δηλαδή τα ψηφαλάκια. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε για τις ψήφους αυτή τη στιγμή. Αν το κρίναμε με βάση τις ψήφους, θα έπρεπε τώρα να αναχωρήσουμε και να γίνουμε ασκητές - κομμουνιστές, ομφαλοσκόποι. Συνεχίζουμε και παλεύουμε και λέμε: Είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλλουμε ακόμη και περισσότερες θυσίες.

Επομένως ο αγώνας που κάνουμε θα το πω καθαρά: Πάνω απ' όλα έχει σαν στοιχείο του ότι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απελευθερώσουν την κοινωνία από κάθε μορφής εκμετάλλευση. Ταυτόχρονα, ακριβώς επειδή βλέπουμε μπροστά, δεν μπορεί να μην έχουμε ορθάνοιχτα τα μάτια και να μην είμαστε ευαίσθητοι σε αυτό που λέμε τα προβλήματα του τώρα, δε διαχωρίζονται αυτά.

Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Ο στόχος ο δικός μας είναι αυτό που λέμε: Στον πόλεμο της κυβέρνησης, της σημερινής και της προηγούμενης, γιατί όλα αυτά είναι σωρευτικά, στον πόλεμο της καπιταλιστικής εργοδοσίας, πρέπει να απαντήσεις με πόλεμο. Αυτό μας ενδιαφέρει.

Βεβαίως, θα πούμε και στον κόσμο, αυτό τον πόλεμο δεν μπορείς να το διεξάγεις, αν δεν βαδίζεις χέρι - χέρι και με τους κομμουνιστές, ανεξαρτήτως αν συμφωνείς σε όλα μαζί τους. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν πήραμε αυτή τη θέση για τους εργαζόμενους με τα STAGE για να πάρουμε την ψήφο τους. Γιατί τότε δε θα είχαμε και επιχειρήματα. Από πού αντλούμε τη θέση μας αυτή; Από το γεγονός ότι δικαίωμα για δουλειά έχουν όλοι.

Από τη στιγμή που τελειώνει κάποιος το Λύκειο ή το ΤΕΙ ή τα ΑΕΙ, πρέπει να βρίσκει δουλειά. Είμαστε αντίθετοι με την αποδέσμευση του πτυχίου από το επάγγελμα. Με τον ΑΣΕΠ κι αυτές τις εξετάσεις που γίνονται και που έχει γίνει άλλοθι το ΑΣΕΠ. Ο ΑΣΕΠ τώρα θα κρίνει αξιοκρατικά τις νοσηλεύτριες; Οχι, δεν υποτιμώ τις νοσηλεύτριες. Μα εδώ έχουν κάνει 30.000 βιογραφικά για να γίνουν διευθυντές και όλοι έχουν 40 πτυχία και 50 μεταπτυχιακά, ποιο θα είναι το κριτήριο του διορισμού; Αν είναι ΠΑΣΟΚ. Τώρα τι, παίζουμε; Διευθυντή και γραμματέα ΠΑΣΟΚ θα θέλουν, τι θα θέλουν.

Εμείς την κάλπη την υποτάσσουμε στον αγώνα και όχι τον αγώνα στην κάλπη. Είμαστε διαφορετικοί. Και απόδειξη είναι ότι δε μας επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι άλλο πράγμα αυτό που λέμε στο λαό, ότι αν θέλεις να γίνεις δυνατός ισχυροποίησε το ΚΚΕ. Αυτό είναι αντικειμενικό, εντελώς.


Αν δεν πετάξουν οι εργαζόμενοι έξω τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπάρχουν και πανελλαδικά και σε πολλές ομοσπονδίες - δεν εννοώ σωματικά, να τους καταψηφίσουν και να τους παραμερίσουν - δεν μπορεί να γίνει αγώνας αποτελεσματικός με «θα» και «αν».

Αν κάνει η κυβέρνηση. Τι «αν», αφού τα λέει το ΕΚΟΦΙΝ, σας τα έχουμε δώσει και γραπτά συγκεκριμένα τι έχουν αποφασίσει το Γιούρογκρουπ, το ΕΚΟΦΙΝ. Αυτά δεν είναι με την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ; Γι' αυτά οι συνδικαλιστές τι λένε; Αξιοκρατία, ΑΣΕΠ και κάτι τέτοια;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εργασία είναι κοινωνικό δικαίωμα όλων(2009-11-06 00:00:00.0)
Με ποια κριτήρια;(2007-11-22 00:00:00.0)
Πολιτικές οι ευθύνες της εμπορευματοποίησης(2007-05-25 00:00:00.0)
Ακολούθησε «κατά γράμμα» το νόμο...(2006-08-17 00:00:00.0)
Να γίνει κυρίαρχος και στην κάλπη(1999-06-11 00:00:00.0)
Η διαδικασία για τους διαγωνισμούς(1997-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ