Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός πρέπει να ανησυχεί για τις εξελίξεις στο Αιγαίο

-- Πολλά είναι αυτά που δείχνουν ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και των Αμερικάνων για το Αιγαίο είναι αυξημένο και φαίνεται να συνδέεται και με το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Ενα σχόλιο θα ήθελα.

-- Εγώ θα έλεγα ότι αυτό το ζήτημα ενδιαφέρει πάρα πολύ. Ενδιέφερε και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενδιαφέρει τώρα και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο λαός πρέπει να ενδιαφερθεί εναντίον αυτών των επιδιώξεων.

Γιατί ενδιαφέρει την κυβέρνηση; Γιατί λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παίκτης, πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, είτε αυτό λέγεται αντιπυραυλική ασπίδα, είτε λέγεται πόλεμος του Αφγανιστάν, του Ιράκ, στη διανομή των αγορών. Γιατί, σου λέει, όσο καλός παίκτης είμαι, τότε θα εξασφαλίσω διέξοδο για τα επιχειρηματικά κεφάλαια. Πιέζουν οι επιχειρηματίες, δεν τους φτάνουν τα κέρδη που βγάζουν στην Ελλάδα, πρέπει να βγουν και έξω! Τώρα, από εκεί και πέρα, εάν αυτό σημαίνει και γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και όλα τα άλλα, γι' αυτούς είναι ψιλά γράμματα. Σου λέει, εμείς είμαστε διεθνιστές. Διεθνιστές είμαστε κι εμείς. Μόνο που ο δικός μας διεθνισμός δεν απαξιώνει το γνήσιο πατριωτισμό και έτσι δεν απαξιώνεται και ο πραγματικός διεθνισμός. Οσο θα υπάρχει εθνοκρατική οργάνωση και σύνορα, εμείς δεν πρόκειται να τα εκχωρήσουμε σε κανέναν.

Το Αιγαίο έχει πετρέλαια, και ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εταιρείες θέλουν την άντλησή του. Αλλά επιπλέον, υπάρχει κι ένας άλλος παράγοντας στο Αιγαίο, υπάρχει η Τουρκία η οποία αυτή τη στιγμή προσφέρει εαυτόν για να εξυπηρετήσει είτε τις ευρωπαϊκές ηγετικές δυνάμεις, είτε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η γεωστρατηγική της θέση είναι τέτοια και οι αξιώσεις της ηγεσίας της αστικής τάξης της Τουρκίας, ανεξαρτήτως των εσωτερικών διαφοροποιήσεων που υπάρχουν, είναι πολύ μεγάλες.

Πολύ φοβόμαστε ότι η Τουρκία προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες, θα ζητήσει και ανταλλάγματα και τα ανταλλάγματα θα είναι στο Αιγαίο, στην Κύπρο και διάφορα άλλα. Γι' αυτό, το ζήτημα δεν είναι τι συζητάει ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Ερντογάν, «ειρήσθω εν παρόδω» έστειλε ένα γράμμα ο Ερντογάν και από την πολλή διαφάνεια που έχει η κυβέρνηση, παρέλειψε να μας το δώσει να δούμε τι λέει! Εδώ κοντεύουμε να μάθουμε το γενεαλογικό δέντρο του καθενός που έχει κάνει βιογραφικό για να πάει να δουλέψει στο υπουργείο, όμως τι λέει ο Ερντογάν, δεν ξέρουμε! Εχουμε μάθει τα πάντα, τη μαμά, τον μπαμπά του υπουργού, αλλά τι λέει ο Ερντογάν και τι απαντάει ο Παπανδρέου δεν το ξέρουμε. Δεν μπορούμε να γίνουμε και Κασσάνδρες.

Επομένως, αυτή τη στιγμή η κύρια γραμμή της κυβέρνησης, όπως και της Νέας Δημοκρατίας, ήταν τα πάντα για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Και πολύ φοβόμαστε ότι τα πράγματα στο Αιγαίο και στην Κύπρο δε θα πάνε καλά. Αρα, δεν είναι το ζήτημα τι διαπραγματεύονται οι δυο, εδώ πρόκειται για πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Μεγάλη Βρετανία παίζει δευτερότερο ρόλο στο Κυπριακό με τη βάση της, που μάλιστα είπε ότι αν λυθεί το Κυπριακό θα παραχωρήσει και ένα μέρος της βάσης; Θα κόψει ένα κομμάτι και θα το ξανακάνει Κυπριακό; Αφού τα χωρικά ύδατα είναι δικά της.

Τώρα, τι να σας πω; Πάντως δεν είναι θέματα δεύτερης σημασίας σε σχέση με αυτά που θέσαμε και μέσα στο κίνημα πρέπει να μπουν και αυτά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ