Πέμπτη 2 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Πρόσχημα για χρυσοφόρες μπίζνες

Στα 21 δισ. ευρώ εκτιμά η κυβέρνηση τις επενδύσεις που θα γίνουν μέχρι το 2020

Τη χώρα μας ως έναν «παράδεισο» για το μεγάλο κεφάλαιο και ιδιαίτερα για τους ενεργειακούς κολοσσούς, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου - μιλώντας χτες σε ειδική εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδας για τις κλιματικές αλλαγές - που θα είναι βέβαια «κόλαση» για τη λαϊκή οικογένεια και τους εργαζόμενους, οι οποίοι πέρα από όλα τα υπόλοιπα βάρη θα αναγκάζονται να πληρώσουν και πρόσθετα «πράσινα» χαράτσια, στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης».

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το συνολικό ύψος των επενδύσεων σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη δεκαετία 2010 - 2020, αγγίζουν τα 16,4 δισ. ευρώ, ενώ 4-5 δισ. ευρώ επιπλέον θα απαιτηθούν για το πρόγραμμα ενίσχυσης των ηλεκτρικών δικτύων και διασυνδέσεων, που χρειάζονται για να συνδέσουμε το ηπειρωτικό σύστημα με τα νησιά του Αιγαίου». Υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσουν 100.000 νέες θέσεις εργασίας, τη στιγμή που με τα αλλεπάλληλα μνημόνια που συναποφασίζουν η κυβέρνηση με την τρόικα, η ανεργία έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθιερώνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και πέφτει άγριο «τσεκούρι» στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν έκρυψε ότι η πολιτική της κυβέρνησης που σηματοδοτείται από τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι τίποτε άλλο από τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφόρας επιχειρηματικής δράσης και ως «ευκαιρία» του κεφαλαίου για χρυσοφόρα διέξοδο από την κρίση. «Αυτή η εξέλιξη - υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός - είναι και η απάντηση στη σημερινή ύφεση, μέσω των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και σε μια νέα βιομηχανία, που αντιμετωπίζει διαφορετικά π.χ. τον κατασκευαστικό κλάδο». Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι επενδύσεις αυτές γίνονται με κίνητρα (δίνουμε κίνητρα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, μέσω του επενδυτικού νόμου, «LEADER», ανέφερε), δηλαδή με χρήματα που πληρώνει ο λαός, από τον οποίο ζητούν ύστερα και τα ρέστα για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, η οποία δήλωσε πως «Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πράσινη ανάπτυξη αν συνδεθούν, σημαίνει δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και άνοιγμα σε νέες αγορές και ευκαιρίες». Αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Στ. Δήμας, ο οποίος ανέφερε ότι «η μεταμόρφωση των οικονομιών που συντελείται σήμερα με τη μετάβαση σε μια εποχή χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δημιουργεί νέες οικονομικές ευκαιρίες».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε Εκθεση για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στη χώρα μας, που έγινε με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου να δικαιολογηθεί η πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» και να «γίνει κατανοητό το μακροπρόθεσμο όφελος των επενδύσεων σε ενέργειες προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή», όπως τόνισε κατά την προσφώνηση της εκδήλωσης ο Διοικητής της Γ. Προβόπουλος.

Σύμφωνα με την Εκθεση, που παρουσίασε ο καθηγητής Χρ. Ζερεφός, αν δεν υπάρξει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ούτε στην Ελλάδα ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο, η σωρευτική ζημία για την ελληνική οικονομία μέχρι και το 2100 θα φθάνει τα 701 δισ. ευρώ, δηλαδή ισοδυναμεί με το τριπλάσιο του σημερινού ετήσιου ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με άλλα σενάρια, που περιλαμβάνουν «πράσινες» επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας (ενέργεια, βιομηχανία, γεωργία κ.λπ.) συνολικού προϋπολογισμού 142 δισ. ευρώ ως το 2100, το κόστος των κλιματικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία πέφτει στα 294 δισ. ευρώ. Ο Γ. Προβόπουλος, μάλιστα, χαρακτήρισε γελοία τα σενάρια που κυκλοφορούν για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επικαλούμενος ότι όλες οι αναλύσεις που περιλαμβάνονται στην Εκθεση έγιναν σε ευρώ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ