Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ενίσχυση της κατάρτισης ζητά η ΕΕ

«Η Ευρώπη πρέπει να δεχθεί ότι πρέπει να μαθαίνουμε όλοι διά βίου», είπε ο M. Σέφκοβιτς, Επίτροπος της ΕΕ για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τον Πολιτισμό και τη Νεολαία, στα συμπεράσματα του συνεδρίου με θέμα «Ο ρόλος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης», που πραγματοποιήθηκε στις 12 - 13 Νοέμβρη στη Στοκχόλμη. Στο συνέδριο αυτό τονίστηκε ότι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να καταστεί πιο ελκυστική επιλογή, να εξατομικευτεί και να προσεγγίσει περισσότερους νέους και «ευάλωτες ομάδες».

Η πολιτική της διά βίου μάθησης στους εργαζόμενους δεν είναι αυτό που καταλαβαίνουμε με την πρώτη ματιά. Ο «Ρ» συχνά αναφέρεται σε αυτή τονίζοντας ότι πρόκειται για τη στρατηγική επιλογή της ΕΕ, η οποία επιδιώκει να καταρτίζει και να επανακαταρτίζει τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς. Είναι η πολιτική για τη δημιουργία ευέλικτων εργαζόμενων κατά τη διάρκεια και μετά το σχολείο και το πανεπιστήμιο.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Επίτροπος είπε ξεκάθαρα ότι «ένας άρτια εκπαιδευμένος πληθυσμός θα μας βγάλει από την κρίση πιο γρήγορα και σε καλύτερη κατάσταση». Μάλιστα, σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση εστίασε σε τρεις κατευθύνσεις:

  • Στήριξη της προσβασιμότητας και της ευελιξίας για αναβάθμιση των δεξιοτήτων, σύμφωνα φυσικά με τις ανάγκες της αγοράς.
  • Κινητικότητα σε όλους τους εκπαιδευόμενους εργαζόμενους, προφανώς, για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις μετακινήσεις σε επιχειρήσεις εντός ΕΕ.
  • Διά βίου μάθηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ο Μ. Σέφκοβιτς υποστήριξε ότι η στρατηγική της ΕΕ για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση προϋποθέτει την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ακαδημαϊκών Μονάδων για την Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ECVET) και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς για τη διασφάλιση της ποιότητας (EQARF). Πρόκειται δηλαδή για ενίσχυση της αντίληψης που θέλει τον σπουδαστή και τον εργαζόμενο να γυρνάει από συνέδριο σε συνέδριο, διαφόρων φορέων (και επιχειρήσεων) για να μαζεύει πιστοποιητικά που θα του δίνουν δυνατότητα για δουλειά.

Τέλος, ο Επίτροπος, όπως ήταν αναμενόμενο, σημείωσε ότι χρειάζεται προώθηση της επιχειρηματικότητας και οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων μεταξύ της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιχειρήσεων, σχολείων και την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή κατάρτιση ενηλίκων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ