Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να επισκεφτούν τα σχολεία το Μουσείο Μακρονήσου

Επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου και του Μουσείου προς τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες

Αποψη από το Μουσείο Μακρονήσου
Αποψη από το Μουσείο Μακρονήσου
Το Μουσείο Μακρονήσου, στην οδό Αγίων Ασωμάτων 31, κρίθηκε, πλέον, επισκέψιμο για σχολεία και μαθητές, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Ετσι, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και το Μουσείο με επιστολή τους στην ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και την ΟΙΕΛΕ απευθύνεται στους λειτουργούς της Εκπαίδευσης, καλώντας τους να συμπεριλάβουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων επισκέψεις μαθητών στο χώρο, όπου υπάρχει έγγραφο και φωτογραφικό υλικό.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «με την επίσκεψη στο Μουσείο διατηρείται ζωντανή η παράδοση και η ιστορία μας, ιδιαίτερα η άγραφη ιστορία - η νεότερη - της πατρίδας μας. Αυτή που με επιμέλεια και δεν την έγραψε η αντίδραση της χώρας μας και επιμελώς την απέκρυψε και εξακολουθεί να την αποκρύπτει».

«Απευθυνόμαστε σε σας, τους λειτουργούς της Εκπαίδευσης, που διαμορφώνετε τους χαρακτήρες και τις συνειδήσεις των παιδιών μας (...) Σας περιμένουμε να σας καλωσορίζουμε και να σας διανείμουμε έντυπο και οπτικό υλικό σχετικό με την ιστορία και τους αγώνες των κρατουμένων της Μακρονήσου», επισημαίνει η ΠΕΚΑΜ.

Να σημειώσουμε ότι πάνω από 100.000 κομμουνιστές, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και προοδευτικοί άνθρωποι πέρασαν από το κολαστήριο της Μακρονήσου. Βασανίστηκαν απάνθρωπα, υπέστησαν απίστευτες κακουχίες, πολλοί δολοφονήθηκαν κι όλα αυτά προκειμένου να απαρνηθούν τον εαυτό τους και τα ιδανικά τους και να υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Μαρτυρίες και υλικά, που κατάφεραν να διασώσουν οι κρατούμενοι, κοσμούν τις προθήκες του Μουσείου της Μακρονήσου και διηγούνται την ιστορία του κολαστηρίου και το μεγαλείο του αγωνιζόμενου λαού μας. Φωτογραφίες, ενθύμια, σημειώσεις, ποιήματα, χαρακτικά είναι μερικά από τα εκθέματα. Παράλληλα, στις βιβλιοθήκες του Μουσείου φιλοξενούνται εκατοντάδες βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, βιβλία ιστορικά, φιλοσοφικά, αλλά και λογοτεχνικά έργα Μακρονησιωτών λογοτεχνών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Τάσος Λειβαδίτης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ