Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Στην κάλπη σκεφτείτε την επόμενη μέρα

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για την κάλπη. Μια κρίσιμη σημαντική πολιτική αναμέτρηση, που οι λαϊκοί άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα και την ευθύνη να τη δώσουν αποτελεσματικά για τους ίδιους, τις οικογένειές τους, με βάση τις ανάγκες και τα δικά τους συμφέροντα. Και πρέπει να το κάνουν και με την ψήφο τους, γιατί μπορούν. Οχι μόνο για αυτές καθεαυτές τις εκλογές, αλλά και για τις επόμενες ταξικές μάχες που έρχονται. Μάχες, οι οποίες δεν κρίνονται στην κάλπη, μα στο καθημερινό μετερίζι του ταξικού πολιτικού αγώνα για το σήμερα και τ' αύριο, αλλά έχουν σχέση με την κάλπη, επηρεάζονται, αφού οι εκλογές διαμορφώνουν συσχετισμό δύναμης των κομμάτων στη δοσμένη στιγμή που γίνονται οι εκλογές.

Ο εργάτης, ο φτωχός αγρότης, ο μικρός επιχειρηματίας, η νεολαία και οι γυναίκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, σκέφτονται τα προβλήματα δουλειάς, της οικογένειας, το μέλλον των παιδιών τους. Αλλά αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν πιο βαθιά είναι το εξής: Ολα τα προβλήματα της ζωής της λαϊκής οικογένειας εξαρτώνται περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τη γενικότερη πολιτική. Από το ποιος θα πληρώσει την κρίση και τι θα γίνει με τους ιμπεριαλιστές που αντιμάχονται στην περιοχή μας εξαρτώνται τα μικρά, τα τοπικά, τα καθημερινά προβλήματα.

Ο λαός λοιπόν μπορεί και πρέπει με εμπιστοσύνη στη δύναμή του να στείλει ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, που δε θα χωρά παρερμηνείες και καπήλευση από τα κόμματα που μιλούν στο όνομά του και δρουν ενάντιά του. Μπορεί στην αστική δημοκρατία να υπάρχουν πολλά διαφορετικά κόμματα, που με τη δράση τους να φαίνεται ότι εκφράζουν διαφορετικές θέσεις, όπως προσπαθούν να κάνουν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Δεν εκφράζουν όμως διαφορετικά ταξικά συμφέροντα, αλλά αυτά της αστικής τάξης. Μπορεί επίσης να υπάρχουν και άλλα κόμματα, που στις θέσεις και την πολιτική τους να εμφανίζονται ότι διαφοροποιούνται από τη στρατηγική των αστικών κομμάτων. Αλλά η κατεύθυνση της πολιτικής τους, του προγράμματός τους δεν ξεφεύγει από τα όρια της αστικής διαχείρισης, π.χ. οπορτουνιστικά (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) ή ακροδεξιά, εθνικιστικά ή ακόμη και οι λεγόμενοι Οικολόγοι. Ολοι «ευλογούν» την Ευρωπαϊκή Ενωση, με παραλλαγές διαχείρισης του καπιταλισμού.

Στην κάλπη λοιπόν οι εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να σκεφτούν ένα και μοναδικό ζήτημα: Πώς θα χρησιμοποιηθεί η ψήφος τους. Γιατί θα χρησιμοποιηθεί. Θα διαμορφώσει το συσχετισμό στη Βουλή, το συσχετισμό ανάμεσα στα κόμματα, θα βγάλει κυβέρνηση, θα βγάλει αντιπολίτευση... Ακόμα και η αποχή από την κάλπη αφήνει ελεύθερα τα κόμματα εξουσίας να δρουν έξω και παρά τη θέλησή μας.

Ταυτόχρονα η ψήφος, άρα και το εκλογικό αποτέλεσμα, δείχνουν διαθέσεις πολιτικής ωρίμανσης της συνείδησης του λαού, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε ταξική κοινωνία, επομένως, το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει το επίπεδο της συνειδητοποίησης των ταξικών του συμφερόντων, άρα και ποια πολιτική ποιο κόμμα τα εκφράζει.

Το βασικό κριτήριο ψήφου έχει σχέση με τη συνειδητοποίηση των δύο ριζικά αντίθετων - από άποψη ταξικών συμφερόντων - πολιτικών, των δύο δρόμων ανάπτυξης, αυτόν των μονοπωλίων και αυτόν του λαού, που βρίσκονται συνεχώς σε οξύτατη διαπάλη ανάμεσα στην αστική τάξη και τα κόμματά της, που είναι στην εξουσία, και στην οργανωμένη πολιτική πρωτοπορία - το Κόμμα της εργατικής τάξης - και το οργανωμένο ταξικό κίνημα, γενικότερα το λαϊκό κίνημα.

Αλλά στις δοσμένες συνθήκες αυτές οι εκλογές όπως και κάθε τέτοια μάχη, έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα. Η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας περνά κρίση. Το κεφάλαιο απαιτεί πολιτική εξόδου από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για το ίδιο, γιατί η κρίση χτυπά ένα μέρος του, μικρούς καπιταλιστές και συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια. Επιδιώκει εφαρμογή πολιτικής, αν είναι δυνατό, να ξεπεράσει την κρίση αλώβητο. Και απαιτεί πολιτική για φτηνή εργατική δύναμη, που σημαίνει άγρια λιτότητα στους μισθούς, παραπέρα ξεχαρβάλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, επέκταση της εμπορευματοποίησης σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Απαιτεί συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια, δηλαδή ξεκλήρισμα μικρών αγροτών και εκτόπιση από την αγορά των μικρών επιχειρηματιών, σε όφελος των πολυκαταστημάτων και των μονοπωλιακών ομίλων. Επομένως ετοιμάζεται θύελλα αντιλαϊκών μέτρων, με πρόσχημα τα άδεια ταμεία, τις δυσκολίες της οικονομίας... Αλλά με στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του.

Επομένως και με την ψήφο έχει μεγάλη σημασία να βγει ενισχυμένη η θέση ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσουν τα μονοπώλια. Ο λαός από την κρίση πρέπει να βγει όσο γίνεται με λιγότερες απώλειες. Και αν μπορεί να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις.

Σκεφτείτε όμως. Το 2004, παραμονές εκλογών, οι μεγαλοεπιχειρηματίες ήταν απολύτως ευχαριστημένοι που όλα έδειχναν ότι η ΝΔ θα ερχόταν στην κυβέρνηση. Σήμερα χαίρονται γιατί το άλλο κόμμα τους, το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να έρθει στην κυβέρνηση. Λένε ανοιχτά ότι το πρόγραμμά του είναι και δικές τους θέσεις. Η ΝΔ δεν μπορούσε να συνεχίσει την επιβολή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων γιατί διόγκωσε τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που έχει την ίδια πολιτική με τη ΝΔ και ξέρει ταυτόχρονα την τέχνη της λαϊκής παραπλάνησης. Σκεφτείτε: Η ΝΔ οργάνωσε την απογραφή για να δικαιολογήσει τη λιτότητα. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα κάνει καταγραφή για να καταλάβει ο λαός πόσο αντέχει η οικονομία. Προετοιμάζουν τις συνειδήσεις, στο έδαφος της «καμένης γης» που παρέλαβαν, για να χειραγωγηθούν στη λογική της ανάγκης για πιο σφοδρή αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση, με λιτότητα και νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Εχουν ισχυρό το μηχανισμό τους στο συνδικαλιστικό κίνημα για να υπονομεύσουν τις λαϊκές αντιστάσεις και διεκδικήσεις. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εγκρίνει ως θετικό το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ...

Χωρίς ισχυρό κίνημα την «επόμενη μέρα» θα είμαστε χειρότερα.

Επομένως αξίζει τον κόπο σήμερα κανείς να σκέφτεται σε ποιο κόμμα θα δώσει την ψήφο του κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ; Αξίζει τον κόπο να ψάχνει τι διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ; Οχι μόνο δεν αξίζει τον κόπο, αλλά είναι επικίνδυνο, είναι καταστροφικό. Και τα δυο κόμματα είναι κόμματα που εκφράζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Είναι κόμματα που δουλεύουν για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ας δούμε την πείρα των τελευταίων 20 χρόνων. Υπάρχουν άνθρωποι που πίστευαν στη ΝΔ, αλλά την εγκατέλειψαν, πήγαν στο ΠΑΣΟΚ, έτσι κυβέρνησε για πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Αλλά απογοητεύτηκαν και από το ΠΑΣΟΚ και ξαναγύρισαν στη ΝΔ. Ετσι η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές το 2004. Υπάρχουν άνθρωποι που πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ και ενοχλούνται όταν το ΚΚΕ λέει ότι τα δυο κόμματα είναι ίδια. Αλλά το ΚΚΕ δεν ταυτίζει τους ανθρώπους του μόχθου που πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ με το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Το αντίθετο κάνει. Οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί επιχειρηματίες, δεν είστε ίδιοι με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με τους πλουτοκράτες που το στηρίζουν, ακόμα και όταν το ψηφίζετε. Αλλά όλ' αυτά τα χρόνια τι κέρδισαν οι άνθρωποι του μόχθου από τέτοιες εναλλαγές στην ψήφο και τη δικομματική εναλλαγή στην κυβέρνηση; Κάθε χρόνο και χειρότερα!

Επομένως μπροστά στην κάλπη να θυμάστε. Μην παραγράψετε τις αδικίες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε βάρος σας. Ιδιαίτερα όσοι είστε πιο «ψυλλιασμένοι», όσοι βλέπετε πως δεν μπορεί να ταυτίζονται τα δικά σας συμφέροντα με αυτά των επιχειρηματικών ομίλων. Οσοι ξέρετε καλά ότι ανάμεσα στα δυο κόμματα δεν υπάρχουν διαφορές. Οσοι είστε εξίσου δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι και από τους δυο.

Αυτό πρέπει να το εκφράσετε και στην κάλπη. Αν δεν το εκφράσετε, τότε αθωώνετε την πολιτική τους. Τους δίνετε χρόνο επιβολής της νέας καταιγίδας αντιδραστικών μέτρων. Είτε ψηφίσετε ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια ώρα ταλαντεύεστε, έχετε ερωτηματικά αν σωστά επιλέγετε. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι τους ψηφίζουν τα εργατικά λαϊκά στρώματα με μισή καρδιά. Αλλά ταυτόχρονα λένε ότι οι άνθρωποι του μόχθου που τους ψηφίζουν δεν πιστεύουν πως υπάρχει άλλος δρόμος, άλλη πολιτική. Οτι αυτοί που τους ψηφίζουν δεν πιστεύουν στη δύναμή τους. Και αυτό τους δίνει τη δύναμη επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής, να μην παίρνουν καθόλου υπόψη τους τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να λένε όταν διεκδικείτε, ότι ο λαός μάς ψήφισε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Που είναι κόντρα στη ζωή του λαού.

Το ΚΚΕ θέτει το ερώτημα: Τι έχει ανάγκη σήμερα ο λαός; Εχει ανάγκη από το να φύγει από τη ΝΔ και να πάει στο ΠΑΣΟΚ ή έχει ανάγκη να τους τιμωρήσει έμπρακτα, να τους προειδοποιήσει έμπρακτα και να ισχυροποιήσει το βασικό, τον αδιαφιλονίκητο ταξικό και πολιτικό αντίπαλό τους, το ΚΚΕ; Σκεφτείτε. Στην Ελλάδα καθυστέρησαν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Γιατί καθυστέρησαν ενώ ο δικομματισμός ήταν 70% και 80%; Γιατί υπήρχε κίνημα που αντιστεκόταν, γιατί υπάρχουν διεργασίες που τα δυσκόλευαν και το ΚΚΕ όχι απλώς είχε συμβολή, είχε καταλυτική συμβολή.

Αρα ποιος είναι ο δρόμος στις 5 του Οκτώβρη όταν θα υπάρχει η πιο σφοδρή επιδρομή; Να οργανωθεί μια λαϊκή αντιπολίτευση, που θα προσπαθεί να βάλει εμπόδια, να κερδίσει χρόνο ο λαός, για να οργανώνει και την αντεπίθεση. Να γιατί χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ. Να γιατί χρειάζεται χειραφέτηση από την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, λαϊκή αυτοδυναμία, ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα, ενιαίο μέτωπο εργατών - φτωχών αγροτών - αυτοαπασχολουμένων της πόλης

Το ΚΚΕ λέει ότι μια κοινωνία μπορεί να ζήσει δίχως καπιταλιστές, αλλά δίχως εργαζόμενο λαό δεν μπορεί να ζήσει.

Ποιο λοιπόν πρέπει να είναι το κριτήριο ψήφου; Με τα μονοπώλια ή με το λαό. Με το κεφάλαιο ή με την εργατική τάξη. Με τους εμποροβιομηχάνους και τους ιδιοκτήτες της μεγάλης ιδιοκτησίας γης ή με τους μικροϊδιοκτήτες αγρότες. Με τα πολυκαταστήματα και τα μονοπώλια ή με τα μικρομάγαζα. Με τον ταξικό πατριωτισμό και διεθνισμό ή με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου και τον επικίνδυνο εθνικισμό και ρατσισμό.

Ο λαός δεν έχει μόνο δίκιο, έχει και δύναμη που δεν την έχει δοκιμάσει ακόμα. Πρέπει τώρα να τη δοκιμάσει. Με το ΚΚΕ μπορεί να διαφωνήσει κανείς σε πάρα πολλά ζητήματα. Αλλά είναι κόμμα που ξέρεις μέχρι πού μπορείς να πας, όπως ξέρεις και το εξής: Οι κομμουνιστές είναι μαχητές, έχουν δικαιωθεί, είναι έμπειροι, ξέρουν να τα βγάζουν πέρα στη δυσκολία, να οργανώνουν την αντεπίθεση. Οχι άλλος χρόνος χαμένος. Με το ΚΚΕ αντεπίθεση, κίνημα, συσπείρωση, συμμαχία από τα κάτω, ελπίδα, ανυποχώρητος αγώνας. Για μας, για τα παιδιά μας.


Σ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να δυναμώσει το ΚΚΕ(2010-10-28 00:00:00.0)
ΚΚΕ Η ΨΗΦΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση(2009-10-03 00:00:00.0)
Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ(2009-09-23 00:00:00.0)
«Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ»(2009-05-27 00:00:00.0)
Η μόνη χρήσιμη ψήφος(2007-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ