Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Γιατί χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ

Τη μάχη για τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ τη δίνουν καθημερινά με επιτυχία, γιατί είναι πιο ώριμοι και πιο ικανοί να συμβάλουν ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα σε όφελος του λαού. Γιατί ξέρουν ότι κάθε μάχη είναι σημαντική, επειδή είναι μια συμβολή στο άνοιγμα του δρόμου για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

Το σύνθημα «δυνατό ΚΚΕ, δυνατός ο λαός» συνοψίζει το περιεχόμενο της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ, ότι η πάλη ενάντια στα μονοπώλια καθώς και το άνοιγμα του δρόμου για βαθιές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας είναι υπόθεση του ίδιου του λαϊκού κινήματος.

Ενα τμήμα του λαού είναι τώρα πιο έμπειρο, πιο ώριμο. Εχει βγάλει συμπεράσματα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αν συναντηθεί με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και αψηφίσει τα διλήμματα μπορεί να κάνει τώρα το βήμα. Γι' αυτό το λόγο, τις επόμενες μέρες, να φτάσουμε σ' όλους αυτούς, που γνώρισαν το ΚΚΕ στους αγώνες.

Αυτή η μάχη, όπως και κάθε μάχη είναι ξεχωριστή, έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της που καθορίζουν τις συνθήκες και τους όρους διεξαγωγής της. Το νέο στοιχείο είναι ότι αυτές οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σε συνθήκες όξυνσης της οικονομικής κρίσης, γεγονός που καθορίζει τις επιδιώξεις των κοινωνικών τάξεων και των κομμάτων τους.

Αμεση και στρατηγικής σημασίας επιδίωξη της πλουτοκρατίας είναι να έχει ισχυρά τα κόμματα του δικομματισμού και αδύνατο το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα, για να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Από την ενίσχυση του ΚΚΕ και από το αδυνάτισμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό πόσο ισχυρή θα είναι η δύναμη του λαϊκού κινήματος στους αγώνες που έρχονται.

Οπως σε κάθε μεγάλη πολιτική μάχη, έτσι και σ' αυτήν, αναμετριούνται οι πολιτικές δυνάμεις που πρεσβεύουν διαφορετικά συμφέροντα, των εκμεταλλευτών και των εκμεταλλευομένων, από τη μία τα μονοπώλια και από την άλλη ο λαός.

Από τη μια, βρίσκονται τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που προσπαθούν να ενισχύσουν την κυριαρχία και την εξουσία τους και από την άλλη το ΚΚΕ που παλεύει για να απεγκλωβιστούν και να χειραφετηθούν από την επιρροή των αστικών κομμάτων οι εργαζόμενες λαϊκές δυνάμεις, να ενταχθούν στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, για τη λαϊκή εξουσία. Επομένως, κριτήριο για το λαό πρέπει να είναι το ποια συμφέροντα εξυπηρετούν με τις προτάσεις και τις πολιτικές τους τα κόμματα.

Βασικό κριτήριο πρέπει να είναι οι θέσεις τους για το ξεπέρασμα της κρίσης και την ανάκαμψη απ' αυτήν. Είναι πέρα για πέρα ψέμα και απάτη αυτό που συστηματικά προπαγανδίζουν και οι δύο, ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί σε όφελος και των εκμεταλλευτών και των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων. Η διέξοδος από την κρίση ή θα είναι σε βάρος του κεφαλαίου ή σε βάρος του λαού. Δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι υπέρ και των δύο.

Η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχει στόχο την εξαπάτηση και την υποταγή του λαού.

Κρύβουν την αλήθεια ότι υπηρετούν και οι δύο τη μοναδική επιλογή και επιδίωξη που έχει το κεφάλαιο, να φορτώσει τα σπασμένα στις πλάτες των εργαζομένων και ταυτόχρονα να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα. Η καλύτερη διαχείριση, το νοικοκύρεμα δεν αφορά το λαό, αφορά την αστική τάξη, γιατί όλα μα όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται και προτείνονται είναι αντεργατικά και αντιλαϊκά. Κριτήριο ψήφου είναι και οι θέσεις του ΣΥΝ για την κρίση, που έχει προτάσεις καλύτερης διαχείρισης, έχει εξελιχθεί σε συμβουλάτορα του συστήματος, καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει αντιμετώπιση της επίθεσης με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γίνεται για την κυβερνητική διαχείριση και όχι λόγω διαφορετικών πολιτικών.

Η ΝΔ έχει γι' αυτήν την περίοδο ξοφλήσει ως κυβερνητική επιλογή για την αστική τάξη. Οχι γιατί δεν εξυπηρέτησε και δεν υπηρετεί με συνέπεια τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, αλλά γιατί έχει φθαρεί λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσε. Ωστόσο, είναι αξιοπρόσεκτη η ταξική συνέπεια που δείχνει και τώρα μπροστά στις εκλογές, υποστηρίζοντας με σταθερότητα τη γραμμή του κεφαλαίου, την υποταγή του λαού στις επιδιώξεις του.

Επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο να εγκλωβιστούν σε μια σταθερή βάση κυρίως μεσαία στρώματα στη στρατηγική του κεφαλαίου. Εκφράζεται ταυτόχρονα σε αυτόν τον ανταγωνισμό και η αντιπαράθεση των ιδιαίτερων συμφερόντων οικονομικών ομάδων και ομίλων. Η επιδίωξη να εγκλωβίσουν ο καθένας με το δικό του τρόπο λαϊκές δυνάμεις.

Ωστόσο, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, είναι πιο καθαρές οι πολιτικές επιλογές της άρχουσας τάξης, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Προκρίνουν και στηρίζουν με θεαματικό τρόπο το άλλο κόμμα της πλουτοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ, να έρθει στην κυβερνητική εξουσία. Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που ώρα την ώρα, μέρα τη μέρα που περνά, κλιμακώνεται μια τεράστια επιχείρηση να εγκλωβίσουν στη δική τους επιλογή, στην απάτη της δήθεν φιλολαϊκής διαχείρισης από το ΠΑΣΟΚ, όσο το δυνατό περισσότερες λαϊκές δυνάμεις που είναι δικαιολογημένα δυσαρεστημένες από τη ΝΔ. Επιδιώκουν ταυτόχρονα να περιορίσουν τη φθορά της ΝΔ, να κρατήσουν το δικομματισμό σε όσο το δυνατό πιο ψηλά ποσοστά, ώστε να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ αύριο σ' όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές και μέτρα που θα εφαρμόσει.

Υπάρχουν όμως και πιο ξεχωριστοί λόγοι που η άρχουσα τάξη προκρίνει το ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση. Αυτοί οι λόγοι αποτελούν κριτήριο ψήφου. Ξεχωρίζουμε ορισμένους βασικούς:

  • Γιατί είναι πιο ικανό να εξαπατά και να κοροϊδεύει, να παραπλανά τις εργαζόμενες λαϊκές μάζες, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά κυρίως στην περίοδο της διακυβέρνησης. Τα παραδείγματα είναι πολλά και η πείρα του λαού μεγάλη. Είναι μανούλες στο να παρουσιάζουν τη νύχτα για μέρα.
  • Την απαγόρευση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου των αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα την ονόμασε πρόγραμμα σταθερότητας του 1986, μειώνοντας τους μισθούς και τα μεροκάματα κατά 26%, χαρίζοντας τεράστια κέρδη στους εργοδότες.
  • Την καθαίρεση της τότε πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που δε συμφωνούσε στα συγκεκριμένα μέτρα, την ονόμασε αποκατάσταση της νομιμότητας.
  • Την αθέτηση της υπόσχεσης ότι θα καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, «Νόμος Σιούφα» του 1992, την αιτιολόγησε με το επιχείρημα «ήρθαμε για να χτίσουμε, όχι για να γκρεμίσουμε».
  • Τον αντιλαϊκό και αντεργατικό ασφαλιστικό νόμο Ρέππα, που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τις αντιασφαλιστικές εισφορές τον πέρασε σαν εξυγίανση και διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Την ολόπλευρη στήριξη των ιμπεριαλιστών στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, τη δικαιολόγησε ως συμβολή στο σταμάτημα της εθνοκάθαρσης και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας.
  • Την επιδίωξή του για εφαρμογή της απλήρωτης εργασίας για τους νέους τη σερβίρει με το δόλωμα ότι θα μαθαίνουν τέχνη και θα ανοίγουν οι πόρτες με αυτό τον τρόπο για εξεύρεση εργασίας.

Ο κατάλογος που επιβεβαιώνει αυτήν την ικανότητα του ΠΑΣΟΚ είναι ατελείωτος.

Ομως και οι τωρινές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του κεφαλαίου και παγίδες για τους εργαζόμενους.

  • Προβάλλει ότι θα επιδοτήσει τους εργοδότες για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, κρύβοντας ότι έτσι επιδοτεί τα κέρδη τους.
  • Για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, παραπλανά στην ουσία, με την υπόσχεση μεταβατικής περιόδου.
  • Κρύβει συστηματικά ότι με την κατώτερη εγγυημένη σύνταξη των 500 ευρώ, επιδιώκει να ανοίξει το δρόμο, ώστε η πλειοψηφία των συντάξεων να πάει σταδιακά σε αυτό το εξευτελιστικό επίπεδο.
  • Για τα ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια επανέφερε την παραπλανητική δικαιολογία ότι αυτά θα είναι «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».
  • Τώρα, λανσάρει ως λύση του προβλήματος της οικονομίας τη λεγόμενη «πράσινη οικονομία», εξαπατώντας το λαό ότι δήθεν με αυτήν θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ γνωρίζει καλά ότι αυτές θα είναι ελάχιστες και ότι για τα μονοπώλια θα υπάρξει ένα νέο πεδίο κερδοφορίας.
  • Η θέση του για παραπέρα μείωση της φορολογίας των μονοπωλίων και η άρνηση ακόμη και μείωσης του ΦΠΑ είναι αποκαλυπτική.
  • Η άρχουσα τάξη υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ για κυβερνητική εξουσία, γιατί την επομένη των εκλογών θα έχει στη διάθεσή του ενάντια στο λαϊκό κίνημα και τα πιο αποτελεσματικά «υπουργεία» της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και δεκάδες άλλα, που έσπευσαν προκαταβολικά να στηρίξουν δημόσια τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ.

Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αμφιβολία απ' τους εργαζόμενους για τη στάση αυτών των δυνάμεων. Αν σκεφθεί ο καθένας και η καθεμιά ότι αυτές οι ηγεσίες, που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, σε περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ υπέγραψαν τη γνωστή συμφωνία με τους εργοδότες για εξευτελιστικές αυξήσεις των 77 λεπτών του ευρώ στο μεροκάματο, τι θα κάνουν με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;

  • Η αστική τάξη προκρίνει και στηρίζει το ΠΑΣΟΚ για έναν ακόμα σημαντικό λόγο. Γιατί έχει δώσει εξετάσεις και τις έχει περάσει με άριστα στην αντικομμουνιστική επίθεση με συκοφαντίες, προβοκάτσιες και ανέντιμα μέσα κατά του ΚΚΕ, όπως έκανε χέρι - χέρι με τον Καρατζαφέρη στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης. Περιθώρια να είναι το ΠΑΣΟΚ λιγότερο αντιλαϊκό από τη ΝΔ δεν υπάρχουν από την ίδια την αντικειμενική κατάσταση.

Η κρίση θα εκδηλωθεί πιο βαθιά το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση της αντιλαϊκής θύελλας. Τα κανόνια που έσκασαν στις ασφαλιστικές είναι μόνο η αρχή. Οποιος και να είναι στην κυβέρνηση, η διακυβέρνηση θα είναι χειρότερη. Μόνο το δυνατό λαϊκό κίνημα μπορεί να βάλει φρένο. Από αυτό το χαρακτήρα της μάχης προσδιορίζονται και τα καθήκοντα και οι ευθύνες.

Στις εκλογές της 4ης Οκτώβρη δίνεται η ευκαιρία να εκφρασθεί η δύναμη του λαού, δίνοντας δύναμη στη δύναμή του, στο ΚΚΕ. Να πάνε με ψηλά το κεφάλι, να μη φοβηθούν. Να κάνουν το βήμα τώρα, με το βλέμμα στο αύριο. Να σκεφθούν ποιον θα έχουν στο πλευρό τους την επόμενη μέρα, στο εργοστάσιο, στο γιαπί, στη γειτονιά, στο σχολείο όταν θα τους πνίγουν τα προβλήματα. Ενα είναι σίγουρο: Θα έχουν στο πλευρό τους το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα.

Οσο πιο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η δική τους αντίσταση, ο δικός τους αγώνας.

Ας μη δώσουν τη χαρά στα κόμματα του δικομματισμού να τους εξαπατήσουν για άλλη μια φορά, να τρίβουν τα χέρια τους γιατί τους έβαλαν στο τσεπάκι ξανά.

Ψήφος για ισχυρό ΚΚΕ με διπλό αποτέλεσμα: Για ισχυρό λαϊκό κίνημα γιατί έχουμε αγώνες αύριο και για να μπουν οι βάσεις για να ανοίξει ο άλλος δρόμος που έχει ανάγκη ο λαός ενάντια στα μονοπώλια, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι εργαζόμενοι, ο λαός, ανεξάρτητα αν συμφωνούν ή όχι σε όλα, τώρα έχουν συμφέρον να εμπιστευτούν το ΚΚΕ.


Του
Κώστα ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ