Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10486

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Μια πλούσια ιστορία για την ταξική συσπείρωση των εργατών

Ιδρύθηκε το 1945 και παραμένει σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων, συνολικά των λαών που αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είχε και έχει σημαντικό ρόλο στα κινήματα της Ασίας, στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική, στην Ευρώπη και την Αυστραλία. Η διεθνιστική δράση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) είναι χαραγμένη στη μνήμη των εργαζομένων όλου του κόσμου. Πλούσιοι οι αγώνες της ενάντια στη δράση των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Με πάνω από 200 εκατομμύρια μέλη σε ολόκληρη την υδρόγειο, διαδραμάτισε ρόλο αναντικατάστατο στο διεθνές στερέωμα για την ανάδειξη του ρόλου της εργατικής τάξης, τόσο για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όσο και στην κατοχύρωση και διεύρυνση των εργατικών διεκδικήσεων στις καπιταλιστικές χώρες. Σημαντικός, επίσης, ήταν ο ρόλος της στην υπεράσπιση εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων που δρούσαν σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Η ΠΣΟ, με την πείρα από τη δράση της και με την ανανεωμένη και σύγχρονη ταξική της αντίληψη, αποτελεί ελπίδα για την αναζωογόνηση του παγκόσμιου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.


ΣΕΛ.  11   -   14


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Προς πλήρη παράδοση στα μονοπώλια

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και διάφοροι «πρόθυμοι» του κινηματογραφικού χώρου προσπαθούν να «θολώσουν» τα κριτήρια και τις συνειδήσεις των δημιουργών κινηματογραφιστών, κυρίως των νέων, ώστε να προωθήσουν την πλήρη εμπορευματοποίηση και παράδοση του ελληνικού κινηματογράφου στα μονοπώλια του οπτικοακουστικού τομέα. Η δράση των ίδιων των μονοπωλίων τούς «χαλάει» την προπαγανδιστική «σούπα».


ΣΕΛ.  6
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ
Εκρηκτικά προβλήματα

Η κρατική πολιτική σ' αυτόν τον τομέα, χρόνια τώρα, περιορίζεται σε λίγες μεγάλες διοργανώσεις κυρίως ιδιωτών, ξεκομμένες από το λαό και τον καλλιτεχνικό κόσμο, εναρμονισμένες με το παγκόσμιο χρηματιστήριο της τέχνης.


ΣΕΛ.  3
ΦΑΛΗΡΙΚΟ ΔΕΛΤΑ
Χρυσοφόρα ευεργεσία

Με τις υπογραφές της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. εκχωρήθηκαν στο κεφάλαιο δύο κορυφαίοι πολιτιστικοί οργανισμοί, καθώς και μια τεράστια έκταση ανυπολόγιστης αξίας. Πρόκειται για την παράδοση στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και της δημόσιας γης 238 στρεμμάτων στο Φαληρικό Δέλτα.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Αποκωδικοποιώντας το μαμούθ

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν περίπου 50% του γενετικού κώδικα αυτού του ζώου - συμβόλου της εποχής των παγετώνων. Προηγούμενες ανάλογες απόπειρες είχαν αποφέρει ελάχιστα αποτελέσματα. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο να μελετηθεί η εξελικτική ιστορία ζώων που έχουν εκλείψει εδώ και πολύ καιρό και κατά ορισμένους ακόμα και να επανέλθει στη ζωντανή βιολογική πραγματικότητα ένα είδος που έχει χαθεί.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ