Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Ο ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προκάτ ρεπορτάζ στην υπηρεσία του δικομματισμού

Τα απόλυτα προβλέψιμα πρωτοσέλιδα και σχόλια των αστικών εφημερίδων, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το χαρακτήρα των τηλεμαχιών

Προβλέψιμα μέχρι κεραίας τα χτεσινά πρωτοσέλιδα
Προβλέψιμα μέχρι κεραίας τα χτεσινά πρωτοσέλιδα
Το ντιμπέιτ Καραμανλή - Παπανδρέου κυριάρχησε στο χτεσινό Τύπο, που «κοσμείται» με τίτλους προσαρμοσμένους στην προπαγάνδα του ενός και του άλλου δικομματικού στρατόπεδου, ανάλογα με το εκδοτικό συγκρότημα και τις πολιτικές του προτιμήσεις. Κοινός παρονομαστής όλων των δημοσιευμάτων είναι η προσπάθεια να αξιοποιηθεί η τηλεμαχία και το κούφιο, επικοινωνιακό της περιεχόμενο για να τονωθεί εκλογικά ο δικομματισμός. Για να απομακρυνθούν οι λαϊκές συνειδήσεις από τον προβληματισμό για την καθημερινότητα και τους πολιτικούς υπεύθυνους των όσων βιώνουν και να εγκλωβιστούν στις μυλόπετρες του ενός ή του άλλου διαχειριστή.

Σ' αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένη τη στόχευση της τηλεμαχίας, οι χτεσινές εφημερίδες βγήκαν με πρωτοσέλιδα που έμοιαζαν «έτοιμα από καιρό», δείχνοντας πως εκ των προτέρων είχαν αποφασίσει τους τίτλους και τα ρεπορτάζ, ανάλογα με το ποιο κόμμα υποστηρίζουν. Με άλλα λόγια, η κάθε εφημερίδα είχε αποφασίσει από τα πριν ποιος είχε κερδίσει! Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της κάθε πλευράς.

Οπως τους βολεύει...

Από τις εφημερίδες που στηρίζουν τη ΝΔ:

Η «Απογευματινή» στον πρωτοσέλιδο τίτλο της γράφει: «Ο πρωθυπουργός κυριάρχησε πλήρως και στο χθεσινό ντιμπέιτ. Εριξε το γάντι στον Γιώργο για 2η τηλεμαχία». Στις εσωτερικές σελίδες το ρεποτράζ με τίτλο «Κέρδισε σε ουσία και εντυπώσεις ο Καραμανλής». Ο «Αδέσμευτος Τύπος» στην πρώτη σελίδα θριαμβολογεί: «Ο πρωθυπουργός κατεδάφισε τον λαϊκιστή. Καθαρή υπεροχή του Κ. Καραμανλή στη χθεσινή τηλεμαχία. Με διαστρεβλώσεις στοιχείων και αοριστίες ο Γ. Παπανδρέου ηττήθηκε».

Από την πλευρά των εφημερίδων που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ:

«Τα Νέα» στο πρωτοσέλιδο τίτλο τους γράφουν: «Καθαρή νίκη Γιώργου στο τετ α τετ. Εκαψε το τελευταίο του χαρτί ο Καραμανλής». Στο ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες επισημαίνεται: «Νεύρα και ψέματα από Καραμανλή. Πρόβα αντιπολίτευσης από τον πρωθυπουργό στη χθεσινή μονομαχία με Γιώργο» και ξεχωρίζει η διαπίστωση ότι ο Γ. Παπανδρέου «ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος και για τις πέντε ενότητες του διαλόγου, ενώ είχε την άνεση του εν αναμονή πρωθυπουργού».

Το «Εθνος» με πολεμική κραυγή περιγράφει το ντιμπέιτ στον πρωτοσέλιδο τίτλο του: «Χαριστική βολή για Καραμανλή. Με την ίδια κασέτα ο κουρασμένος πρωθυπουργός». Και συνεχίζει: «Απέτυχε να "γυρίσει" το παιχνίδι ο αρχηγός της ΝΔ» και «Παράσταση νίκης για τον Γιώργο και το ντιμπέιτ». Στις εσωτερικές σελίδες φιλοξενείται δισέλιδο ρεπορτάζ με παρασκήνιο από την «αναμέτρηση».

Στο ίδιο κλίμα και το «Βήμα» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο διάλογος έδειξε τον νικητή των εκλογών. Με τον αέρα πρωθυπουργού ο κ. Γ. Παπανδρέου κέρδισε τις εντυπώσεις στο ντιμπέιτ». Η «Ελευθεροτυπία» πανηγυρίζει: «Παράσταση ήττας από τον Καραμανλή. Δεν κατάφερε να επικρατήσει στο γήπεδό του (ντιμπέιτ) και ζήτησε κι άλλο», ενώ στο ρεπορτάζ επισημαίνει: «Μη αναστρέψιμη η πορεία ήττας. Δεν έπεσε κανείς στο καναβάτσο, αλλά ο Κραμανλής έδειξε ανήμπορος ν' αλλάξει το κλίμα».

Επικοινωνιακά τεχνάσματα

Το σύνολο του αστικού Τύπου, για να στηρίξει το επικοινωνιακό προφίλ του ενός ή του άλλου αρχηγού, αναπαράγει τα γνωστά σχόλια για την ενδυμασία τους, την αποφασιστικότητα ή τη διστακτικότητα, τη συνολική εμφάνιση και πάει λέγοντας. Ούτε κουβέντα βέβαια δεν υπάρχει για τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα τα οποία - όπως αναμενόταν - έλειψαν εντελώς από το ντιμπέιτ, όπως απουσιάζουν και από τα χτεσινά ρεπορτάζ και πρωτοσέλιδα. Αυτό που τελικά επιβεβαιώνεται, είναι ότι τα ντιμπέιτ και πολύ περισσότερο αυτό μεταξύ των δύο κομμάτων, δεν μπορεί να είναι κριτήριο ψήφου για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, καθώς είναι μια κατασκευή πάνω στην οποία στήνουν το προπαγανδιστικό τους οικοδόμημα τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ