Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Συνεχίζουν με αποφασιστικότητα

Με τη σιγουριά που δίνει το δίκαιο των αιτημάτων και με όπλο την ενότητά τους οι αγρότες της Αιγιάλειας συνεχίζουν για 17η μέρα τον αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθήνας - Πάτρας στον κόμβο Μεγανίτη.Σταθεροί παραμένουν στα μπλόκα τους και οι άλλοι αγρότες της Πελοποννήσου στη σήραγγα Αρτεμισίου και στη Γαστούνη Ηλείας.

Στον ηρωικό αγώνα τους οι αγρότες αντιμετωπίζουν ένα βρώμικο πόλεμο λάσπης και συκοφαντίας από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μια σειρά προβοκάτσιες από πολλές πλευρές. Προχτές επιχειρήθηκε να αποδοθεί ευθύνη στους αγρότες για ένα ύποπτο περιστατικό που συνέβη στην περιοχή Παναγοπούλα,όταν μία από τις σταθμευμένες νταλίκες που περίμεναν να επιβιβαστούν σε πλοίο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, κύλησε και βυθίστηκε στο λιμάνι. Το περιστατικό αυτό, για το οποίο διενεργούνται ανακρίσεις, επιχειρήθηκε να αποδοθεί στους αγρότες με γελοία επιχειρήματα. Οπως ήταν αναμενόμενο, επιχειρήθηκε και πάλι να δημιουργηθεί ένταση με "αγανακτισμένους" οδηγούς. Την Κυριακή διοχετεύτηκε η "πληροφορία" πως η Εθνική οδός άνοιξε και σε λίγο έκαναν την εμφάνισή τους στο μπλόκο νταλίκες, οι οποίες επιχείρησαν να περάσουν και δημιουργήθηκε ένταση. Τελικά φάνηκε πως η Αστυνομία - σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών - είχε διοχετεύσει νταλίκες, ώστε να δημιουργηθεί ένταση.

Η ΣΕΑ καταγγέλλει τις χοντροκομμένες προβοκάτσιες. Τονίζει πως "μπροστά στην αμηχανία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τους δίκαιους αγώνες των αγροτών, τέτοια περιστατικά θα πολλαπλασιάζονται όσο βλέπουν πως πολλαπλασιάζεται η ενότητα και η αποφασιστικότητα των αγροτών". Η ΣΕΑ επισημαίνει, επίσης, πως αυτές οι ενέργειες γυρίζουν μπούμερανγκ για τους εμπνευστές τους, καθώς όλο και περισσότεροι παραγωγοί στοιχίζονται γύρω της. Πραγματικά τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των αποφασισμένων αγροτών στο μπλόκο έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ μετά από απουσία λίγων μερών τρακτέρ ξαναπήραν τη θέση τους στην κεφαλή του μπλόκου. Παράλληλα καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι οι γυναίκες των αγροτών δέχονται απειλητικά επώνυμα και ανώνυμα τηλεφωνήματα, που τους ζητούν να "μαζέψουν" τους άντρες τους γιατί θα το μετανιώσουν... Σ' αυτές τις προκλήσεις αναμένεται να δώσουν περήφανη απάντηση οι αγρότισσες που θα μεταβούν, αύριο, στην Αθήνα για να κάνουν παράσταση στο υπουργείο Γεωργίας. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι έντεχνα διοχετεύονται στα ΜΜΕ αποπροσανατολιστικές "πληροφορίες" που μιλούν για νέα μπλόκα, που θα προκαλέσουν προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής, σε μια προσπάθεια να στρέψουν τους εργαζόμενους εναντίον των αγροτών.

Από την άλλη πλευρά οι αγρότες παραμένουν συσπειρωμένοι και ενωμένοι, προετοιμάζοντας προσεκτικά και συλλογικά τις επόμενες κινήσεις τους. Σήμερα στις 11 π.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο μπλόκο όπου θα παρουσιάσει τις αποφάσεις της σύσκεψης των αγροτών, που έγινε στη Λάρισα, καθώς και τις επόμενες ενέργειές της.

Στο μεταξύ δυναμώνει και το κύμα συμπαράστασης των εργαζόμενων στους αγροτικούς αγώνες. Το Σαββατοκύριακο επισκέφτηκαν το μπλόκο εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους. Ψηφίσματα συμπαράστασης έστειλαν η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το Σωματείο Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", το Συνδικάτο Ιματισμού - Δέρματος, το Σωματείο Λογιστών Πειραιά, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών Ν/Ζ, το Σωματείο Μετάλλου Σαλαμίνας, το Σωματείο Εργαζομένων ΝΑΥΣΙ, η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά και πέριξ Δήμων και ο Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού.

Μεγάλη συγκίνηση και τόνωση στους αγρότες προκάλεσε το μήνυμα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Οικογενειακών Αγροτικών Νοικοκυριών Γαλλίας (ΜΟΝΤΕΦ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ