Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να καταβάλει τους αγωνιζόμενους αγρότες, "τα δίνει όλα". Τους καταλογίζει μύρια όσα, προκειμένου να στρέψει ενάντιά τους, την εργατική τάξη, τους επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία. Θέλει να εξουθενώσει τους αγωνιζόμενους αγρότες, κάθε αγωνιζόμενο, για να περάσει "αβρόχοις ποσί" την αντιλαϊκή ταξική πολιτική της.

Ενα από τα προπαγανδιστικά της επιχειρήματα είναι και το ζήτημα της δημοκρατίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων των άλλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας, που δήθεν παραβιάζουν οι αγρότες με τους αγώνες τους. Βαριά κουβέντα είπε η κυβέρνηση σε έναν τόπο, που τα δημοκρατικά δικαιώματα έχουν κακοπάθει.

***

Ας έρθουμε, όμως, στην καρδιά του θέματος.

Πρώτο: Η αναφορά σε ζητήματα σεβασμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων, προϋποθέτει ότι, εκείνοι που διατυπώνουν την αξίωση σεβασμού τους έχουν δώσει έμπρακτα ανάλογα δείγματα γραφής. Ο βίος και η πολιτεία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, του ίδιου του ΠΑΣΟΚ (και όχι μόνο) δεν έχουν δώσει τέτοια δείγματα, το αντίθετο μάλιστα.

Παραθέτουμε τα πιο χαρακτηριστικά:

  • Εταξαν δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό - για το ζήτημα της ΕΟΚ - για να το "ξεχάσουν" στη συνέχεια.
  • Διατηρούν άθικτο το πλέγμα της εξάρτησης ΝΑΤΟ - βάσεις και πρόσθεσαν νέους κρίκους στην αλυσίδα με την ένταξη της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, ένα πλέγμα εχθρικό, μέχρις στραγγαλισμού, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού.
  • Ψήφισαν το απεργοκτόνο άρθρο 4.
  • Προχώρησαν σε ανοιχτό πραξικόπημα στη ΓΣΕΕ το 1985, με το διορισμό διοίκησης από τους επιμελέστερους!
  • Βγάζουν συστηματικά τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές σε χρόνο μηδέν.
  • Ψήφισαν τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα που παραβίασαν και παραβιάζουν την ισοτιμία της ψήφου και τα δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού.
  • Προχώρησαν - μαζί με το γκρουπ των ΝΔ, ΣΥΝ - στην υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, χωρίς να ρωτήσουν τον ελληνικό λαό,παρά το ότι εκχωρούνται κυριαρχικά του δικαιώματα στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών.
  • Μιλάνε για δημοκρατία και δικαιώματα της κυβέρνησης, επικαλούμενοι την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, "αγνοώντας" πως σχημάτισαν αυτοδύναμη κυβέρνηση ελέω εκλογικού νόμου με το 41% περίπου του ελληνικού λαού.
  • Αρνούνται συστηματικά την πρόταση του ΚΚΕ για ενημέρωση του ελληνικού λαού για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη Διακυβερνητική κλπ. και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου να μιλήσει ο ίδιος ο λαός. Ταυτόχρονα, κάνουν πως δε βλέπουν, το καθεστώς τρομοκρατίας που επικρατεί στα εργοστάσια, τις απολύσεις, ενώ εφαρμόζουν όλες τις αντιλαϊκές επιλογές που καταργούν κατακτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

***

Δεύτερο: Οσον αφορά την ουσία των ισχυρισμών της κυβέρνησης και της ολιγαρχίας, σημειώνουμε τα παρακάτω:

Για τη Δημοκρατία: Δεν μπορούμε να την αναζητήσουμε στην υποταγή των αγροτών - και του λαού γενικότερα - στο πρόγραμμα "σύγκλισης" και τις αντιδραστικές, αντιλαϊκές ντιρεκτίβες, νόμους, κανονισμούς και στα κάθε λογής "δεδομένα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για όλα αυτά - στο όνομα των οποίων καλούνται οι αγρότες και ο λαός γενικότερα να υποκύψει, ποτέ δε ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός, ποτέ δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του.

Οι κυβερνητικές - και όχι μόνο - πονηριές ότι ο λαός έδωσε τη συγκατάθεσή του, ψηφίζοντας τα κόμματα της ευρωυποταγής δεν ευσταθούν.

Ποτέ δεν ενημερώθηκε ο ελληνικός λαός για το τι είναι πραγματικά ΕΟΚ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, Συνθήκη του Μάαστριχτ, "ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ", νέα ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ρυθμίσεις του ΠΟΕ (πρώην ΓΚΑΤΤ).

Οσοι έκαναν πράξη αυτές τις ταξικές επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου, άλλα πράγματα είπαν στον ελληνικό λαό. Εταξαν ότι θα "φάμε με χρυσά κουτάλια", ότι "θα ανοίξει για τα προϊόντα μας η τεράστια αγορά των 280 εκατομμυρίων καταναλωτών" και άλλα παρόμοια, για να χρυσώσουν το χάπι της ένταξης και της πλήρους υποταγής και προσαρμογής της Ελλάδας στις διαδικασίες της καπιταλιστικής ενοποίησης.

Σήμερα οι μικρομεσαίοι, αντί για την πλήρη διάθεση της παραγωγής τους στην τεράστια αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έρχονται αντιμέτωποι με το ξεκλήρισμά τους. Δίκαια, λοιπόν, είναι στους δρόμους παλεύοντας για την επιβίωσή τους."Δημοκρατία για το λαό, είναι η πάλη για τα δικαιώματά του".

***

Για τα δημοκρατικά δικαιώματα: Τα ζωτικά δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού γενικότερα, όπως απασχόληση, συνδικαλιστική δράση - εργασιακές σχέσεις, κοινωνική ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια, στέγαση, μόρφωση, ψυχαγωγία κλπ., είναι μόνιμα στο στόχαστρο της ταξικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ολιγαρχίας του τόπου. Αυτά τα δημοκρατικά δικαιώματα συνθλίβονται και μάλιστα σήμερα πάνε για κατάργηση, προκειμένου να πιαστούν οι ταξικοί στόχοι του μεγάλου κεφαλαίου, που ανεξάρτητα από το όνομα("σύγκλιση", ενιαία Ευρώπη και άλλα παρόμοια) δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διόγκωση των καπιταλιστικών υπερκερδών και η ενίσχυση των βάθρων του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ας πάψουν, λοιπόν, να προκαλούν οι... βιαστές της δημοκρατίας, οι καταπατητές των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας.

Τα δημοκρατικά δικαιώματα των μισθωτών, μικρομεσαίων, συνταξιούχων, της νεολαίας, δεν καταπατιούνται από την αγωνιζόμενη αγροτιά. Αντίθετα, ενισχύονται μέσα από την ανάπτυξη της πάλης, η οποία αμφισβητεί την αντιλαϊκή πολιτική του Μάαστριχτ, που είναι ο νεκροθάφτης των δικαιωμάτων τους.

- Οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία απαντούν: Κυβέρνηση και όψιμοι υπερασπιστές της δημοκρατίας, σας γνωρίζουμε καλά, μέσα από:

  • Τη ληστρική μείωση μισθών - ημερομισθίων - συντάξεων, την καρατόμηση των κοινωνικών δαπανών, την άγρια φορολογία, το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, την ισοπέδωση των κατακτήσεων (εργασιακές σχέσεις κλπ.), την τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς, την πρόσκαιρη απασχόληση και άλλα παρόμοια.

- Οι μικρομεσαίοι απαντούν: Κυβέρνηση και όψιμοι υπερασπιστές της δημοκρατίας, σας γνωρίζουμε καλά μέσα από:

  • Τη σύνθλιψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα αντικειμενικά κριτήρια, την έλλειψη χρηματοδότησης, τις συνεχείς αυξήσεις πρώτων υλών και εργαλείων, την προσπάθεια για απελευθέρωση του ωραρίου και άλλα σχετικά που οδηγούν στην εξόντωση μεγάλου αριθμού των ΕΒΕ.

Οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία: Καταγγέλλουν τους όψιμους υπερασπιστές των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων και δυναμώνουν μαζικά, αποφασιστικά την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στην αγροτιά, αξιώνουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της.

Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

Τα δημοκρατικά δικαιώματα των μισθωτών, μικρομεσαίων, συνταξιούχων, της νεολαίας, δεν καταπατιούνται από την αγωνιζόμενη αγροτιά. Αντίθετα, ενισχύονται μέσα από την ανάπτυξη της πάλης που αμφισβητεί την αντιλαϊκή πολιτική του Μάαστριχτ, που είναι ο νεκροθάφτης των δικαιωμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ