Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Λάδι στη φωτιά"

Νέα καταδίκη αγροτών που πήραν μέρος σε περσινή αγροτική κινητοποίηση από το πλημμελειοδικείο Λάρισας

Εν μέσω του αγροτικού ξεσηκωμού η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει, μέσω της δικαιοσύνης, νέα τρομοκρατική επιχείρηση σε βάρος των Θεσσαλών αγροτών, ρίχνοντας κι άλλο "λάδι στη φωτιά". Χτες το μεσημέρι, το τριμελές πλημμελειοδικείο Λάρισας - με πρόεδρο τον κ. Νικολέττα και δικαστές τις κυρίες Τζέρμου και Κουτζιγιάννη και εισαγγελέα της έδρας την κυρία Δρετζίδου - καταδίκασε σε 2 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή,έξι αγρότες από δυο χωριά της Ελασσόνας, επειδή πήραν μέρος με τα τρακτέρ τους στο συλλαλητήριο των καπνοπαραγωγών, που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Φλεβάρη του 1995. Πρόκειται για τους Δ. Ασμανίδη, Β. Ταμουρίδη, Γ. Ιωαννίδη από την Ολυμπιάδα και τους Αντ. Μπουμπουνάρα, Διον. Παπακυριάκο, Αστ. Γκαρλέμο από το Φλάμπουρο.

Το δικαστήριο κατέληξε στην καταδικαστική απόφαση παρά το γεγονός ότι ο μάρτυρας αστυνομικός που είχε γράψει τους αριθμούς των τρακτέρ, στην κατάθεσή του δε διαβεβαίωσε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν αποκλείσει με τα τρακτέρ τους δρόμους.

Στις καταθέσεις τους στο δικαστήριο οι Γ. Παττάκης και Γ. Νταφούλης,μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, τόνισαν ότι η χρησιμοποίηση των τρακτέρ αποτελεί το έσχατο μέσο πάλης για τους αγρότες, αφού η κυβέρνηση απορρίπτει τον ουσιαστικό διάλογο για τη λύση των προβλημάτων και πετάει στο "καλάθι των αχρήστων" τα διαβήματα των αγροτικών φορέων.

Χαρακτηριστική για το "σκεπτικό" της καταδικαστικής απόφασης ήταν η αγόρευση της εισαγγελέα, η οποία προτείνοντας την ενοχή των κατηγορουμένων, είπε πως θα πρέπει να τιμωρηθούν, για να μην ξανακάνουν ανάλογες εκδηλώσεις με αποκλεισμούς δρόμων. Οι καταδικασθέντες αγρότες δεν έχουν το δικαίωμα της έφεσης και καλούνται να πληρώσουν τα έξοδα της αναστολής και της δίκης, ενώ θέλουν να τους κρατούν ως "ομήρους" στα τρία χρόνια της αναστολής, ώστε να μη βγουν ξανά σε κινητοποίηση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πριν έναν περίπου μήνα - στις παραμονές της μεγάλης κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη - άλλοι 3 αγρότες από χωριά της Ελασσόνας καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκιση (!) για συμμετοχή στην ίδια κινητοποίηση, ενώ εκκρεμούν δεκάδες άλλες δίκες Θεσσαλών αγροτών για την εξέγερση του Μάρτη του 1995.

Είναι φανερό - τόνιζαν μετά τη χτεσινή καταδικαστική απόφαση - οι Γ. Παττάκης και Γ. Νταφούλης, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί, εκμεταλλευόμενη τις καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων, να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες, ώστε να διαλύσουν τα μπλόκα. Υπογράμμιζαν, όμως, ότι η αγροτιά δεν τρομοκρατείται και θα συνεχίζει να παλεύει, με νύχια και με δόντια, για την επιβίωσή της. Παράλληλα επισήμαναν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, με την τρομοκρατία που επιχειρεί να εξασκήσει....

Διώξεις και σε Ξάνθη - Θεσσαλονίκη

Σήμερα στην Ξάνθη δικάζονται περισσότεροι από 5 αγρότες για τη συμμετοχή τους στον αποκλεισμό της γέφυρας του Νέστου την περασμένη άνοιξη, ενώ σε αναμονή, για να δικαστούν, βρίσκονται και άλλοι αγρότες της περιοχής. Ομως και στα χωριά της περιοχής του Λαγκαδά η Αστυνομία καλεί αγρότες σε απολογία και μάλιστα επιλεκτικά.

Συγκεκριμένα κλήθηκε σε απολογία ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγκλιβερίου και ο Γραμματέας της ΚΟΒ του ΚΚΕ Αναστάσιος Εκκλησαράς και ο αγρότης Φώτης Μπρόζος που πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση των περσινών κινητοποιήσεων. Μάλιστα ο Α. Εκκλησαράς κατηγορείται για τη συμμετοχή του στον αποκλεισμό της αερογέρυφας της Θέρμης, ενώ δε βρίσκονταν στο μπλόκο. Γεγονός που αποδεικνύει πως κι όταν δεν υπάρχουν, κατασκευάζουν κατηγορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ