Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΑΛΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
"Μπράβο στους Ελληνες"

Συνέντευξη με τον εκπρόσωπο των Γάλλων αγροτών Ουμπέρ Μπαρέ, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα

Από τα χωράφια της Γαλλίας, στα μπλόκα του θεσσαλικού κάμπου. Ο λόγος για τον Ουμπέρ Μπαρέ,αντιπρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των Γάλλων αγροτών, που ήρθε στην Ελλάδα, για να μεταφέρει στους Ελληνες αγρότες μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης των Γάλλων συναδέλφων τους. Για να μεταφέρει και τη δική τους αντίθεση στην αντιαγροτική πολιτική των Βρυξελλών και να τους καλέσει σε κοινό αγώνα αντίστασης.

Μιλήσαμε με τον Ουμπέρ Μπαρέ, μετά τη συνάντηση που είχε με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, την Κυριακή, στη Λάρισα. Στα πρώτα του λόγια δήλωσε εντυπωσιασμένος από αυτά που είδε στα μπλόκα της Θεσσαλίας και είπε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αγροτική οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς από τα 8 εκατομμύρια αγρότες στις χώρες της Κοινότητας, τα 2 είναι Ελληνες. Επιπλέον, συνέχισε, στην Ελλάδα παράγονται προϊόντα που δεν παράγονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο Γάλλος αγροτοσυνδικαλιστής επισήμανε πως η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και το Μάαστριχτ είναι μια "καταστροφική αλήθεια". Οσο για το πώς βλέπει το μέλλον των αγροτών στην ΕΕ, μας απάντησε πως με αυτές τις συμφωνίες το μέλλον είναι "μαύρο". Στο σημείο αυτό σημείωσε πως η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ έγινε για "να έρχονται με χαμηλότερο κόστος από χώρες εκτός ΕΕ προϊόντα, που παράγουμε σήμερα οι αγρότες της ΕΕ. Σήμερα είναι το βαμβάκι, αύριο θα είναι το κρασί, μεθαύριο κάτι άλλο. Δε μας αφήνουν να καλλιεργήσουμε εκτάσεις, για να μειωθεί η παραγωγή. Μας υποχρεώνουν να ξεριζώνουμε και δε μας αφήνουν να παράγουμε, για να κάνουμε εισαγωγές από την Αμερική και αλλού. Παράλληλα, οι αποζημιώσεις που μας δίνουν δεν καλύπτουν το ύψος της ζημιάς μας. Και είναι παράλογο στην ΕΕ να υπάρχουν, σήμερα, 15 εκατομμύρια άνεργοι και εμείς να ξεριζώνουμε καλλιέργειες για να μην παράγουμε".

Ο ίδιος εκτιμά πως πρέπει να δίνονται τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής τους. Αναφέρεται στα λεγόμενα του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ Φίσλερ, ότι από 8 εκατομμύρια, που είναι σήμερα, μέχρι το 2000 οι αγρότες της ΕΕ θα μείνουν λιγότεροι από τέσσερα εκατομμύρια και σημειώνει ότι το μόνο που θέλουν οι Βρυξέλλες είναι να εξαφανίσουν τους αγρότες.Και αυτό, όπως συμπληρώνει, προς όφελος των πολυεθνικών, που θα αγοράζουν φτηνά αγροτικά προϊόντα από την Αμερική και την Ασία και θα πωλούν ακριβά εκεί προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των αγροτών της Γαλλίας τονίζει ότι από δύο εκατομμύρια που ήταν οι αγρότες εκεί το '81, μειώθηκαν σε 600.000 σήμερα και θα μειωθούν, ακόμα περισσότερο, σε 300.000 το 2000. Συμπληρώνει ότι όσοι εγκατέλειψαν τα χωράφια τους ακολούθησαν το δρόμο της ανεργίας, που στη Γαλλία πλήττει πλέον 5 εκατομμύρια ανθρώπους και πρόσθεσε ότι το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα.

Ο Ουμπέρ Μπαρέ σημείωσε, ακόμα, πως υπάρχει αντίσταση των αγροτών της ΕΕ ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της. Εκανε λόγο για τις κινητοποιήσεις των Γάλλων αγροτών το '92 και το '93 ενάντια στην ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ. Για την πορεία τους προς το Παρίσι, πορεία με τα πόδια, που κράτησε τρεις βδομάδες. Για τα μπλόκα που στήθηκαν γύρω από το Παρίσι και την αστυνομία, που, για να τους διαλύσει, έριχνε καπνογόνα από ελικόπτερα. Πάντως, όπως είπε, οι Γάλλοι αγρότες είναι σε καλύτερη μοίρα από τους Ελληνες, αφού, για παράδειγμα, έχουν αφορολόγητα καύσιμα και χαμηλά επιτόκια. Επίσης είπε πως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πήραν εθνικές ενισχύσεις το 1994 για τα κρασιά και φέτος και για τις τρελές αγελάδες,ξεκαθαρίζοντας πως μαζί με τις κοινοτικές ενισχύσεις δεν κάλυψαν το σύνολο της ζημιάς στους τομείς αυτούς.

"Δυστυχώς - είπε συνεχίζοντας - είμαστε προδομένοι από κυβερνήσεις και συνδικάτα. Και οι Ελληνες αγρότες πρέπει να επιδιώξουν να έχουν ουσιαστική εκπροσώπηση στην ΕΕ και ιδιαίτερα από τους συνδικαλιστές τους, οι οποίοι δε φαίνονται πουθενά. Προσωπικά, θεωρώ ως δεδομένο ότι θα υπάρξει εξέγερση των Ευρωπαίων αγροτών, γιατί διαφορετικά θα εξαφανιστούν. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να συγκροτήσουμε και ένα πανευρωπαϊκό συνδικάτο ενάντια στην ΓΚΑΤΤ και τις Βρυξέλλες και η αγροτιά της Ελλάδας να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της και το κλείσιμο των δρόμων".

Στην ερώτηση για το πώς είδε τον αγώνα των Ελλήνων αγροτών τόνισε πως είναι εντυπωσιασμένος από τα μπλόκα, την ενότητα και την αποφασιστικότητα των αγροτών. Τα κανάλια στη Γαλλία, πρόσθεσε, υποβάθμισαν το θέμα, για να μην πάρουν θάρρος οι Γάλλοι αγρότες, "αλλά εγώ μόλις το είδα στις ειδήσεις, φώναξα "μπράβο"". Ελπίζει, όμως, πως σύντομα θα ακολουθήσουν και οι συμπατριώτες του. Οσο για το μήνυμα που στέλνει στους Ελληνες συναδέλφους του, είναι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να μην αρκεστούν μόνο στο πετρέλαιο τράνζιτ, γιατί διαφορετικά τους περιμένει η ανεργία και ο αφανισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ