Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ Δ. ΦΩΤΙΑΔΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Λασπομαχίες" πάνω απ' την κατεστραμμένη Ξάνθη

- Ποια είναι η κατάσταση στην Ξάνθη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες;- Είναι γνωστό ότι όχι μόνο η περιοχή μας, αλλά γενικότερα η Θράκη θεωρείται σαν η πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της Ευρώπης.

Ηδη, πριν και από την καταστροφή που μας έπληξε, η ανεργία έφθανε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, στο 25%. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργηθεί και λόγω της κρίσης στην αγροτική οικονομία, καθώς η περιοχή μας είναι κατ' εξοχήν αγροτική. Οι νέοι έφευγαν από τα χωριά τους και έρχονταν στην πόλη κυνηγώντας το μεροκάματο το οποίο όμως δεν έβρισκαν. Επίσης οι μουσουλμάνοι που αποτελούν το 40% του πληθυσμού στο νομό, με τους μικρούς κλήρους που έχουν, δεν μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους και αναγκάζονται να φύγουν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και την πόλη της Ξάνθης. Ετσι, προστέθηκαν οι πλημμύρες και όλα αυτά τα προβλήματα οξύνθηκαν.

- Πόσο ικανοποιητικά λειτούργησε στο νομό σας το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των καταστροφών;

- Τις πρώτες μέρες υπήρξε ένας πανικός, γιατί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης "Ξενοκράτης" δε λειτούργησε, αφού αυτό είναι απαρχαιωμένο. Οι αρμόδιοι ας ξαναδούν αυτό το σχέδιο αν θέλουν να έχει αποτέλεσμα σε περιοχές που πλήττονται από διάφορες καταστροφές. Τις πρώτες 3-4 μέρες, που οι κάτοικοι είχαν άμεσες ανάγκες, δυστυχώς δε λειτούργησε τίποτα. Ο μισός νομός ήταν αποκομμένος οδικά, ενώ οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είχαν διακοπεί. Μόνο η ΔΕΗ, κι όχι σε όλες τις περιπτώσεις, λειτούργησε. Επίσης οι υπάλληλοι της Νομαρχίας "έδωσαν όλο τον εαυτό τους". Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι, ενώ συνέβαιναν αυτά, στη διάρκεια πολύωρων συσκέψεων παρουσιάζονταν διαμάχες μεταξύ της Περιφέρειας και της Νομαρχίας Ξάνθης για το ποιος θα πάρει τα έργα. Δηλαδή διάφορα συμφέροντα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Και σήμερα η διαμάχη αυτή δεν έχει σταματήσει, αφού η Περιφέρεια διακόπτει έργα που αρχίζει η Νομαρχία με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των έργων.

- Εχει αρχίσει, όπως διατυμπανίζεται, το έργο της αποκατάστασης στις υποδομές;

- Μετά από 15 μέρες η οδική αποκατάσταση έχει γίνει, είτε με παρακαμπτήριους, είτε με ξεμπαζώματα. Πιστεύω ότι η αποκατάσταση των ζημιών όμως, στα χωριά του κάμπου και τα Πομακοχώρια θα πάρει χρόνο, αφού και εδώ δεν υπάρχει συμφωνία στο πώς θα γίνει η αποκατάσταση. Σίγουρα στην τηλεόραση εμφανίζονται διάφοροι παράγοντες, αλληλοσυγχαίρουν ο ένας τον άλλο για το ενδιαφέρον τους, όμως τα πράγματα φοβάμαι θα σταματήσουν στο ενδιαφέρον. Εδώ ακριβώς θα πρέπει να είναι η δική μας παρέμβαση.

- Ποιες προτεραιότητες πρέπει να δοθούν για την αποκατάσταση των πληγών της Ξάνθης;

- Το μεγάλο πρόβλημα στην Ξάνθη είναι ότι λόγω της καταστροφής, πολλοί αγρότες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες τους για τη χρονιά που έρχεται. Η πολιτεία θα πρέπει λοιπόν να δει κυρίως αυτό το ζήτημα. Επίσης να στηριχτούν βιοτεχνίες που καταστράφηκαν. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί και στην πληγείσα περιοχή του ορεινού όγκου, όπου ζουν συμπατριώτες μας μουσουλμάνοι, των οποίων τα χωράφια καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Λ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ