Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το λαϊκό μέτωπο είναι ο δρόμος

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη περιοδεία στα μπλόκα του αγώνα. Αποσπάσματα από ομιλίες που έγιναν σε Καρδίτσα, Βόλο, Λάρισα

Με τρεις συγκεντρώσεις, μια το Σάββατο στην Καρδίτσα και δυο την Κυριακή, το πρωί στον Βόλο και το απόγευμα στη Λάρισα,ολοκληρώθηκε η τριήμερη περιοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, που, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, περιόδευσε στα μπλόκα του αγώνα μετά από πρόσκληση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα.Η αντιπροσωπεία διέσχισε δύο φορές το θεσσαλικό κάμπο απ' άκρη σ' άκρη, επισκέφτηκε το σύνολο σχεδόν των μπλόκων που έχουν στήσει οι εξεγερμένοι αγρότες. Μίλησε μαζί τους, επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη του ΚΚΕ στα έξι αιτήματα που προβάλλει η Επιτροπή Αγώνα και τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ακόμα πιο έντονη έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης του λαϊκού κινήματος για την επιτυχή έκβαση του αγώνα των αγροτών.Διαβεβαίωσε, τους αγρότες ότι οι αγώνες τους έχουν καταξιωθεί πλατιά στη λαϊκή συνείδηση,ενώ αντίθετα η κυβέρνηση είναι απομονωμένη με μόνους συμμάχους την πλουτοκρατία και τα επιτελεία των Βρυξελλών.

Τρέμουν την ενωμένη λαϊκή πάλη

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια των ομιλιών της ανάμεσα σε άλλα επισήμανε:

Για την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί ότι είναι αποφασισμένη να μην κάνει καμία παραχώρηση:

"Δεν κάνει καμία παραχώρηση, γιατί θέλει να σταματήσει τώρα τους αγώνες. Να τους σταματήσει πριν ο λαός αποκτήσει συνείδηση της δύναμής του. Λέει η κυβέρνηση: Η τώρα ή ποτέ! Θέλει να επιτύχει τώρα την υποταγή συνολικά του λαϊκού κινήματος πριν ξεσπάσουν ευρύτερα κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση και η ολιγαρχία βλέπουν τον κίνδυνο που υπάρχει γι' αυτούς από αυτές τις κινητοποιήσεις. Καταβάλλονται από φόβο και πανικό μπροστά στην προοπτική αυτών των κινητοποιήσεων. Δείχνουν, τελικά, με τη συμπεριφορά τους, το ταξικό μίσος της άρχουσας τάξης μπροστά στην πιθανότητα συμμαχίας εργατών - αγροτών - μικρομεσαίων.

Τους έχει φοβίσει το γεγονός ότι ο λαός κατανοεί την ανάγκη για αγώνα με ακόμα πιο ανεβασμένες μορφές πάλης.

Τους τρομάζει το γεγονός ότι ακόμα και ο οργανωμένος κόσμος του ΠΑΣΟΚ βάζει στην άκρη τα θεσμικά όργανα που έχουν ξεπουλήσει τα συμφέροντα των αγροτών και αναδεικνύει σε ηγέτες του αυτούς που πράγματι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων και υπερασπίζουν τα λαϊκά συμφέροντα. Τους φοβίζει η λαϊκή οργάνωση της πάλης".

Θώρακας άμυνας το λαϊκό μέτωπο
  • Για τη στάση - θέση που πρέπει να κρατήσει ο αγωνιζόμενος λαός:

"Λέμε στους αγρότες: Να κρατήσουν σταθερά. Να μην επηρεαστούν από το διχασμό που σπέρνει η κυβέρνηση.

Λέμε στους εργάτες: Να καταλάβουν ότι αυτός ο αγώνας είναι και δικός τους.

Το λαϊκό μέτωπο που χτίζεται είναι ο θώρακας άμυνας του λαϊκού κινήματος, απέναντι στην επίθεση που δέχεται. Το λαϊκό μέτωπο είναι ο δρόμος για να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες".

Η προοπτική
  • Για την προοπτική του λαϊκού κινήματος:

"Είμαστε αισιόδοξοι. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Συσσωρεύεταιτεράστια πείρα μέσα από τους αγώνες. Αυτή η πολιτική, αυτό το σύστημα βγάζει τον κόσμο στο δρόμο. Χρειάζεται τώρα μια αυστηρή στοχοπροσήλωση, ώστε η αντίδραση του κόσμου να μην εκτονώνεται απλά, να γίνεται αποτέλεσμα, κέρδος για το λαό. Να ανεβαίνει το επίπεδο της λαϊκής πάλης".

Οι άνθρωποι στα μπλόκα γνωρίζουν...
  • Για την "καταγγελία" Τζουμάκα ότι η αγροτική εξέγερση είναι καλά οργανωμένη από το ΚΚΕ:

"Πώς είναι δυνατόν, όταν υπάρχει μια τόσο καλά οργανωμένη δικτατορία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, να μην απαντά εξίσου καλά οργανωμένα και το λαϊκό κίνημα; Αυτό που τους τρομάζει είναι ότι δεν αντέχουν το γεγονός να υπάρχουν επιτροπές αγώνα βγαλμένες από την ίδια τη βάση του λαϊκού κινήματος. Τρομάζουν για το μέλλον που ανοίγει αυτός ο αγώνας. Λένε ότι οι αγρότες και οι ηγέτες τους είναι υποχείρια του ΚΚΕ. Απαντάμε ότι τα κινήματα που ξεσπάνε εκφράζουν τη λαϊκή συνείδηση και τη λαϊκή ενότητα στη βάση. Εμείς δεν κρύψαμε την εντολή που δώσαμε σε όλους τους κομμουνιστές: Να σταθούν με συνέπεια στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών, με θυσία στους αγώνες, να δουλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για τη λαϊκή ενότητα. Βρίσκει απήχηση στο λαό. Δεν κρύβουμε ότι η δική μας δράση πάει πιο μακριά από τους σημερινούς στόχους του αγροτικού κινήματος. Οτι αποβλέπει στη συνολική σύγκρουση με αυτό το σύστημα. Οι άνθρωποι στα μπλόκα το γνωρίζουν. Οπως ξέρουν πολύ καλά ότι οι θέσεις μας και η δράση μας είναι προς όφελός τους. Το ΚΚΕ αναδεικνύεται μέσα και από αυτή την κινητοποίηση να είναι ο εγγυητής της λαϊκής ενότητας. Στην πράξη φάνηκε πια ποιος είναι ο απομονωμένος από το λαό. Το ΚΚΕ εγγυήθηκε τη λαϊκή ενότητα. Ορθωσε μέτωπο κόντρα στην προκλητική προσπάθεια να διχαστεί ο λαός. Αυτοί, η ολιγαρχία και η κυβέρνηση, θέλουν διχασμένο τον κόσμο στη βάση. Θέλουν να βιάσουν τη συνείδηση των στελεχών του κυβερνητικού κόμματος που βρίσκονται κοντά στη βάση. Είναι βρώμικη εκστρατεία αυτό που κάνουν".

Εγκρίνουμε τις επιλογές τους
  • Για τις μορφές πάλης της αγροτικής κινητοποίησης:

"Εγκρίνουμε όλες τις μορφές πάλης που επέλεξαν οι ίδιοι οι αγρότες. Ξέρουμε πως είναι άνισος αυτός ο αγώνας. Οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι δε χρειάζεται να κλείνουν τους δρόμους. Εχουν στα χέρια τους μηχανισμούς βίας και εκβιασμού, που κάνουν καλά τη δουλιά τους. Οι αγρότες δεν έχουν άλλες επιλογές πέρα από αυτές που επέλεξαν, για να απαντήσουν σ' αυτή τη βία.

Ας σταματήσει η υποκρισία για το κλείσιμο των δρόμων. Οι βιομήχανοι είναι αυτοί που κλείνουν τους δρόμους της απασχόλησης για χιλιάδες εργάτες, όταν κλείνουν εργοστάσια και μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό. Οι εφοπλιστές είναι αυτοί που κλείνουν τα ναυπηγεία. Ας μη μιλάνε για το κλείσιμο των δρόμων.

Στο μπλόκο, που έχουν στήσει τα μονοπώλια σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, η μόνη απάντηση μπορεί να είναι τα "μπλόκα" που πρέπει να στήσει το λαϊκό κίνημα σε κάθε πόλη και χωριό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ