Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Η λύση... δεν είναι εδώ

Ανοιχτή θα είναι σήμερα η χωματερή Ανω Λιοσίων, ενώ αναμένεται απόφαση νέου κλεισίματος στην αυριανή συνεδρίαση του τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου

Η λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων... δεν είναι εδώ. Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις - οι αναθέσεις και εκπονήσεις μελετών επί των ήδη υπαρχουσών, η έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να υλοποιήσει το σχεδιασμό του κατεξοχήν υπεύθυνου, για τα απορρίμματα φορέα, του ΕΣΔΚΝΑ, τα τοπικά συμφέροντα, που για κανένα λόγο δε θέλουν "τα σκουπίδια στην αυλή τους", η πρόθεση για κερδοφόρα εκμετάλλευση της υπόθεσης (βλέπε δημιουργία εργοστασίου καύσης) - δε σηματοδοτούν παρά τη διαιώνιση του προβλήματος. Κι αυτό γιατί κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω, που συνθέτουν πάνω - κάτω τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, είναι η επιδίωξη μιας λύσης όχι κοινά, αλλά ειδικά συμφέρουσας.

Η ανάθεση μιας ακόμη μελέτης για τη χωροθέτηση των δύο ακόμη Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Ανατολική Αττική, στο όνομα των "δημοκρατικών διαδικασιών" και μιας "κοινά αποδεκτής λύσης", μάλλον περιπλέκει, παρά διαλευκάνει το θέμα. Οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες της περιοχής αποκλείουν το ενδεχόμενο χωροθέτησης ΟΕΔΑ στην περιοχή τους, επικαλούμενοι τη μελέτη που οι ίδιοι - η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, δηλαδή - ανέθεσαν στο Πανεπιστήμιο Θράκης, από την οποία προκύπτει ότι η περιοχή τους δεν προσφέρεται... για ΟΕΔΑ.

Ισχύει, όμως, το ίδιο και για τη μέθοδο της καύσης; Μέχρι στιγμής η εν λόγω μέθοδος δεν έχει αποκλειστεί, αντίθετα, όλο και περισσότερα είναι τα "στόματα" που λένε κατηγορηματικά πως δε θα δεχτούν ΟΕΔΑ στο δήμο ή την κοινότητά τους, αλλά "το σκέφτονται" για την καύση.

Στο μεταξύ, χτες, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής συναντήθηκε με τους δημάρχους και κοινοτάρχες της Βορειανατολικής Αττικής προκειμένου να τους παρουσιάσει τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θράκης, σύμφωνα με την οποία: Δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στην Ανατολική Αττική, ενώ ο λιγότερο κατάλληλος χώρος είναι η θέση Μαυρόβουνο στο Γραμματικό. Οι αιρετοί της περιοχής αποφάσισαν τη σύγκληση έκτακτου Νομαρχιακού Συμβουλίου, το Σάββατο, ώρα 11 πμ, προκειμένου να συζητήσουν τη μελέτη.

Πάντως, όλο και πιο ενισχυμένη εμφανίζεται η εκδοχή της δημιουργίας εργοστασίου καύσης στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής ή έξω από αυτήν (περιοχή Σχηματαρίου, Οινοφύτων, στη Βοιωτία).

  • Ανοιχτή θα είναι σήμερα η χωματερή Ανω Λιοσίων, ενώ το κλείσιμό της αναμένεται να αποφασίσει, στην αυριανή του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανω Λιοσίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ