Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεθοδεύουν υποσχέσεις από Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ) .-

Με ύπουλες μεθοδεύσεις διαμέσου Βρυξελλών η κυβέρνηση και ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας,προσπαθούν να βρουν τρόπους να κάμψουν την αγροτική εξέγερση, αλλά δεν υπάρχει "φρέσκο χρήμα" για να ικανοποιηθούν έστω και κάποια από τα οικονομικά αιτήματα των αγροτών. Χτες, με την ευκαιρία του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, ο Στ. Τζουμάκας συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον αρμόδιο επίτροπο Φρανς Φίσλερ,προβάλλοντας, δήθεν, αιτήματα για αποζημιώσεις κάποιων αγροτικών περιοχών εξαιτίας των πρόσφατων θεομηνιών, που δεν πρόκειται, βέβαια, να ικανοποιηθούν. Στην πραγματικότητα η Αθήνα προσπαθεί να πάρει την έγκριση της Κομισιόν για μεταφορά ήδη εγκεκριμένων κονδυλίων, άλλων ελληνικών γεωργικών προγραμμάτων, προς τις εξεγερμένες αγροτικές περιοχές.

Ο Στ. Τζουμάκας έκανε λόγο για συγκεκριμένες περιοχές (Θεσσαλία, Λέσβο, Ξάνθη, Καβάλα, Αρτα και Πρέβεζα). Τα προβλήματα που παρουσιάζονται για την κυβέρνηση είναι τουλάχιστον δύο:

1. Ακόμη και αν η Κομισιόν δώσει την έγκρισή της για μεταφορά κονδυλίων - που θα γίνει γνωστό σήμερα μετά από νέα συνάντηση με τον Φίσλερ - αυτά δεν ικανοποιούν οικονομικά αιτήματα των αγροτών, αλλά διαρθρωτικά προγράμματα που "θα" ενισχύσουν συνολικά την παραγωγή κλπ. Γι' αυτό και ο Στ. Τζουμάκας έθεσε θέμα αποζημιώσεων των συγκεκριμένων περιοχών εξαιτίας των πρόσφατων θεομηνιών, αλλά, βέβαια ο επίτροπος Φρ. Φίσλερ τού επανέλαβε, ρητά, ότι "δεν υπάρχει δράση και προϋπολογισμός στην Κοινότητα για τέτοιες αποζημιώσεις" και ούτε υπάρχει "τέτοιος κανονισμός",οπότε, στην Αθήνα, καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν.

2. Οσον αφορά μεταφορές γεωργικών προγραμμάτων, η Κομισιόν θα απαντήσει σήμερα και ο Στ. Τζουμάκας παρουσιάστηκε "αισιόδοξος". Αλλά αφ' ενός μεν δεν υπάρχουν "τσεκ" να δοθούν στους αγρότες και αφ' ετέρου τα προγράμματα αυτά θα μεταφερθούν από άλλες αγροτικές περιοχές, για τις οποίες έχουν ήδη εγκριθεί και θα τα στερηθούν κάποιοι άλλοι Ελληνες αγρότες,που έχουν ήδη προγραμματίσει τις καλλιέργειές τους.

Ο Τζουμάκας ενημέρωσε τον Φίσλερ και για "ποια προϊόντα σημειώθηκε ένταση" και έγινε συγκεκριμένη συζήτηση για το βαμβάκι. Ο Τζουμάκας είπε ότι "ο κόσμος χρειάζεται ανακούφιση" και ζήτησε, απ' ό,τι δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, από τον αρμόδιο επίτροπο να ξανανοίξουν τα εξής ζητήματα του πακέτου της ΚΟΑ βάμβακος: α. Τη μείωση του προστίμου συνυπευθυνότητας από 15% σε 7,5%, για την οποία ο Τζουμάκας ισχυρίζεται ότι ο Φίσλερ, κατ' ιδίαν, του την είχε "υποσχεθεί", αλλά μετά, στο Συμβούλιο, "επανήλθε στο 15%", β. Αίτημα να δίνεται η κοινοτική βοήθεια απευθείας στους παραγωγούς, γ. Αύξηση του ετήσιου πλαφόν δαπανών που ανέρχεται σε 770 εκατομμύρια ECU.

Ο Τζουμάκας ζήτησε να μπουν αυτά τα ζητήματα στις προτάσεις της Κομισιόν, το Φλεβάρη του '97, για το νέο "πακέτο" αγροτικών τιμών και ο Φίσλερ αντέτεινε ότι "θα το συζητήσουμε απ' τις αρχές του νέου χρόνου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ