Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακόμα ένα μεγάλο "φέσι"

Υπογράφτηκε χτες η σύμβαση για τη χορήγηση της πρώτης δόσης του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 45 δισ. δρχ. για τη λεωφόρο Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων

Μέρα με τη μέρα η χώρα μας χρεώνεται όλο και περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να υλοποιηθεί το "μεγάλο φαγοπότι" με τα μεγάλα έργα. Χτες υπογράφηκε στην Αθήνα από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Π. Γεννηματά, η σύμβαση για τη χορήγηση της πρώτης δόσης του δανείου, ύψους 45 δισ. δρχ. (148,5 εκατ. ECU) για την κατασκευή της λεωφόρου Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων - Περιφερειακής Υμηττού.

Να σημειώσουμε ότι το συνολικό δάνειο της ΕΤΕπ για το έργο αυτό θα ανέλθει σε 165 δισ. δρχ. (875 εκατ. ECU) και ενώ χορηγείται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, οι όροι του θα παραμείνουν μυστικοί από τον ελληνικό λαό. Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι το έργο αυτό θα γίνει υποχρεωτικά για να εξυπηρετήσει το μελλοντικό αεροδρόμιο Σπάτων και γι' αυτό οι Γερμανοί της "Χόχτιφ" το επέβαλαν στη σκανδαλώδη σύμβαση που υπογράφηκε, με όρους μάλιστα τέτοιους που επισείουν τεράστιες ποινικές ρήτρες σε βάρος του ελληνικού δημοσίου αν δεν κατασκευαστεί ή αν κατασκευαστεί αργότερα από την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου.

Με βάση και τη νέα αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση που υπογράφηκε για την κατασκευή της λεωφόρου, οι κατασκευαστές (14 από τις μεγαλύτερες ελληνικές τεχνικές εταιρίες και μία γαλλική) θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή της για 22 ολόκληρα χρόνια χωρίς να συμμετάσχουν στο κόστος της ούτε με 11%! Για να βγάλουν τα υπερκέρδη τους οι ιδιώτες θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο δίκτυο από 34 σταθμούς διοδίων από την Ελευσίνα μέχρι την Καισαριανή, ενώ το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις για την αποπληρωμή των δανείων σε όλη τη διάρκεια των 22 χρόνων της λειτουργίας του έργου από αυτούς!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ