Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Σηκώνουν «αχό» για να κρύψουν τη μόνιμη «πρέσα» σε συντάξεις - Ασφαλιστικό

Ενα νέο γύρο άσφαιρης αντιπαράθεσης, στις πλάτες των συνταξιούχων οι οποίοι δοκιμάζονται από τις αλλεπάλληλες δραματικές μειώσεις στις συντάξεις τους, που από κοινού έχουν ψηφίσει, έστησαν ξανά την Παρασκευή κυβέρνηση και ΝΔ, με αφορμή δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ζήτημα της «προσωπικής διαφοράς» και των νέων περικοπών στις συντάξεις από την 1.1.2019, το οποίο έκανε λόγο - επικαλούμενο «ευρωπαϊκές πηγές» - για συμφωνία των «θεσμών» με την κυβέρνηση για την ακύρωση του μέτρου, συμπληρώνοντας ότι για τη συμφωνία «έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης». Το δημοσίευμα προκάλεσε τις αντιδράσεις ΝΔ - ΚΙΝΑΛ και το σχετικό «χαρτοπόλεμο» με την κυβέρνηση.

Μετά το σχετικό «σούσουρο» ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δηλώσεις του που έγιναν την Παρασκευή υπογράμμισε ότι «η θέση μας είναι σαφής. Ο,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστεί», αφήνοντας πάντως σκόπιμα θολό κατά πόσο η θέση της Κομισιόν αφορά τον κεντρικό αντιλαϊκό στόχο για τα πλεονάσματα ή τις εξειδικευμένες παρεμβάσεις που σχετίζονται με αυτόν.

Το αντιλαϊκό «γαϊτανάκι» είχε συνέχεια καθώς και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραδέχτηκε στη συνέχεα πως «αυτό που έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνον συζητήσεις». Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, «το τι θα κάνουμε το 2019 και μετά θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει», ζήτημα γύρω από το οποίο τα αντιλαϊκά παζάρια συνεχίζονται.

Το ζήτημα των συντάξεων καθώς και η διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 κυριάρχησαν στο πλαίσιο και της πρώτης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» του κουαρτέτου στην Αθήνα, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το οικονομικό επιτελείο, το πακέτο με τα λεγόμενα «αντίμετρα» που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, ενδέχεται να αλλάξει σχεδιασμό, με κατεύθυνση τις λεγόμενες αναπτυξιακές προτεραιότητες, εστιάζοντας, δηλαδή, ακόμα περισσότερο στα μέτρα που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να μη μείνουν θεατές στο άθλιο γαϊτανάκι

Οπως και να 'χει, είναι καθαρό ότι το γαϊτανάκι με τις «διαρροές» και τις αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις γύρω από την εφαρμογή ή μη της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» που η ίδια η κυβέρνηση έχει ψηφίσει θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνταξιούχοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από όλη αυτήν τη σκιαμαχία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ., μεταξύ των δυνάμεων δηλαδή που διακρίθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο σφαγιασμό των συντάξεων και στο άγριο «τσεκούρωμα» των ασφαλισμένων.

Αλλωστε, η λεγόμενη «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού διασφαλίζεται από τις αντιλαϊκές ανατροπές της προηγούμενης περιόδου, όπως από το νόμο Κατρούγκαλου.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, όπου αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι «αφορά κάποια συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων, οι οποίοι σήμερα είναι πάνω από 70 ετών οι περισσότεροι», προσθέτοντας κυνικά ότι «θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου», σε συνδυασμό δηλαδή με τους θανάτους σημερινών συνταξιούχων. Ετσι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η «προσωπική διαφορά» σε καταβαλλόμενες συντάξεις «δεν θα έχει καμία επίπτωση στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Παράλληλα με την ολοκληρωτική κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους με μικρές συντάξεις, από το οποίο μέχρι φέτος κόπηκαν 808 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2019 θα κοπούν συνολικά 853 εκατ. ευρώ. Επίσης, το λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο», που παρουσίασε η κυβέρνηση και το οποίο έρχεται να «κουμπώσει» με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, φόρα παρτίδα τονίζει: «Από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι το έλλειμμα θα έχει εξαλειφθεί».

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, η ανάγκη συνταξιούχοι και εργαζόμενοι να μη μείνουν θεατές σε αυτόν τον κάλπικο «χαρτοπόλεμο», αλλά με κριτήριο την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους και τις σύγχρονες ανάγκες τους να ενισχύσουν την πάλη για κατάργηση ολόκληρου του άθλιου αντιασφαλιστικού καθεστώτος, του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ