Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Η επιχείρηση συκοφάντησης του ΚΚΕ έπεσε στο κενό

Μία επιχείρηση συκοφάντησης σε βάρος του ΚΚΕ στήθηκε και ξετυλίχθηκε τις προηγούμενες μέρες με αφορμή μία είδηση που δημοσιοποιήθηκε ότι οι εισαγγελείς «ανοίγουν» την υπόθεση «δάνεια των κομμάτων για τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ», αφήνοντας υπόνοιες ότι και το Κόμμα, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχει πάρει θαλασσοδάνεια με παράνομο τρόπο και ότι αυτά δεν αποπληρώνονται. Αυτή η είδηση έκανε αρχικά το γύρο του διαδικτύου, με αφετηρία μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Στη συνέχεια κι ενώ η προσπάθεια τσουβαλιάσματος του ΚΚΕ με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έπεφτε στο κενό, άρχισε να αποκαλύπτεται βήμα προς βήμα η επιχείρηση συκοφάντησης.

Η «είδηση» κυκλοφόρησε από τηλεγράφημα του ΑΠΕ ενώ το γεγονός ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς (Οικονομικός Εισαγγελέας και Εισαγγελέας Διαφθοράς) δήλωσαν σε επικοινωνία με εκπρόσωπο του ΚΚΕ ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη στην υπόθεση διαρροής της σχετικής είδησης προκάλεσε μια σχετική αμηχανία σε διάφορα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία, που είχαν βάλει το χεράκι τους στο να διαδοθεί η συγκεκριμένη είδηση... Ολα τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν και σαφείς ενδείξεις σχετικά με το ποιος ή ποιοι και γιατί επιχείρησαν να εμπλέξουν το ΚΚΕ και να το βάλουν στο ίδιο τσουβάλι με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς βέβαια να έχει καμία σχέση με πρακτικές θαλασσοδανείων. Είναι σίγουρο ότι η γνωστή μέθοδος της σκανδαλολογίας θα αξιοποιηθεί την επόμενη προεκλογική περίοδο (όποια και αν είναι η διάρκειά της) στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εφόσον οι μεταξύ τους πολιτικές διαφορές ψάχνονται με το μικροσκόπιο. Σε αυτόν τον κουβά προσπάθησαν να χώσουν και το ΚΚΕ, με στόχο να αναπαράγεται το συμπέρασμα «όλοι ίδιοι είναι»...

Μετά από όλα αυτά, και ενώ δικαστικοί αλλά και δημοσιογραφικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι τίποτα μεμπτό δεν υπάρχει για το ΚΚΕ και τα δάνειά του, συνεχίζεται η συκοφαντία που τσουβαλιάζει το Κόμμα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ποια είναι η πραγματικότητα

Μάλιστα, σοβαρά ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει έρευνα και για το ΚΚΕ, τη στιγμή που:

  • Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε τα δάνεια των κομμάτων για τη χρονική περίοδο από το 2000 μέχρι και το τέλος του 2016, στο σχετικό πόρισμά της στις αρχές του 2017 αναφέρει για το ΚΚΕ ότι «η ομαλή αποπληρωμή των δανείων είναι εξασφαλισμένη. Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει εκχωρήσει όχι μόνο τις τακτικές κρατικές επιχορηγήσεις αλλά και έχει υποθηκεύσει μέρος της ακίνητης περιουσίας του».
  • Η Τράπεζα της Ελλάδας, στην από 26/4/2012 έκθεση της ειδικής έρευνάς της για το θέμα των δανείων περιόδου 2000 - 2012, αναφέρει για το ΚΚΕ: «Οι δανειακές υποχρεώσεις του ΚΚΕ εκπληρώνονται κανονικά μέχρι σήμερα και ως εκ τούτου δεν έχουν καταγγελθεί και δεν υπάρχουν στοιχεία πρόβλεψης απομείωσής τους στις τράπεζες. Με βάση το κύριο χαρακτηριστικό των οικονομικών του ΚΚΕ εκτιμάται ότι η ομαλή αποπληρωμή των δανείων είναι εξασφαλισμένη».

Ολα αυτά επιβεβαίωσε, το απόγευμα της Παρασκευής στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Δεύτερη Ματιά», ο Γεράσιμος Σαπουντζόγλου, καθηγητής Τραπεζικής Οικονομίας και ειδικός πραγματογνώμονας, στον οποίο ανατέθηκε από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος να διερευνήσει τις περιπτώσεις δανείων και να υποβάλει πραγματογνωμοσύνη στους οικονομικούς εισαγγελείς. Είπε, λοιπόν, ο Γερ. Σαπουντζόγλου, ο οποίος έκανε τη σχετική έρευνα από τον Απρίλη του 2017 έως το Δεκέμβρη του 2017: «Το ΚΚΕ είναι πλήρως ενήμερο και πληρώνει κανονικά! Δεν ξέρω πώς χώρεσε και το ΚΚΕ μέσα στις αναγγελίες που έγιναν τις προηγούμενες μέρες. Μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι ΚΚΕ, δεν ψηφίζω ΚΚΕ, αλλά η επιστημονική αυστηρότητα και σοβαρότητα μού επιβάλλει να κάνω τη συγκεκριμένη αναφορά».

Και ο Σπ. Λάππας, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, βουλευτής και εισηγητής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, σε πρόσφατη δημόσια δήλωσή του αναφέρει: «Αυτό που μου κάνει εντύπωση τώρα είναι η κλήση του ΚΚΕ... Εμείς δεν βρήκαμε κάτι μεμπτό. Και τα τραπεζικά του δάνεια εξυπηρετούντο πλήρως και έχει ακίνητη περιουσία που διασφαλίζει τη δανειοδότησή του. Με κατέπληξε...!».

Πρέπει για άλλη μια φορά να τονιστεί ότι όλα τα δάνεια του ΚΚΕ έχουν συναφθεί με απόλυτα νόμιμο, διαφανή και αδιάβλητο τρόπο. Προηγήθηκαν οι αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων των τραπεζών, ακολουθήθηκε αυστηρά η διαδικασία που προβλεπόταν, τηρήθηκαν απαρέγκλιτα η πιστοδοτική πολιτική, οι κανονισμοί πιστοδοτήσεων και το κανονιστικό πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Κανένας όρος τους δεν ήταν χαριστικός, δεν επιφυλάσσει ευνοϊκότερη μεταχείριση στο Κόμμα σε σχέση με αντίστοιχους δανειολήπτες. Τα επιτόκια των δανείων ήταν πάντα ανάλογα με την ακολουθούμενη εμπορική πολιτική των τραπεζών.

Το ΚΚΕ εξασφάλισε τις απαιτήσεις των τραπεζών με επαρκείς εγγυήσεις από την ακίνητη περιουσία του.

Η δε εγγύηση που παρεχόταν με την κρατική επιχορήγηση αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τη μία τράπεζα. Με άλλα λόγια, υπήρχε πραγματική εξασφάλιση της τράπεζας, δηλαδή σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης αποπληρωμής η τελευταία μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της πλήρως.

Το γεγονός ότι οι τράπεζες είχαν και έχουν πλήρη εξασφάλιση από μέρους του ΚΚΕ για τα δάνειά του ενισχύεται από την ίδια την πραγματικότητα, αφού το Κόμμα εξυπηρετεί κανονικότατα τα δάνειά του και δεν υπάρχει ούτε μία ληξιπρόθεσμη δόση μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, ένα από τα δάνεια του ΚΚΕ έχει ολοσχερώς προεξοφληθεί από το 2014.

Αποκαλύπτεται, επομένως, ξεκάθαρα ότι τα δάνεια του ΚΚΕ δεν έχουν καμία σχέση με αυτά των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Μετά από όλα αυτά, το ερώτημα που μπαίνει και πρέπει να απαντηθεί από κάθε μεριά είναι:

Τι επιδιώκουν αυτοί που θέλουν στην έρευνα που αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να εμπλέξουν και το ΚΚΕ;

Ο λαός να τους βάλει στη θέση τους

Δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η συγκυρία που επιλέγεται να στοχοποιηθεί το ΚΚΕ. Μια περίοδος που το Κόμμα πρωτοστατεί στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής κινητοποίησης με αιχμή τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ξεσκεπάζοντας την κυβερνητική κοροϊδία περί «διόρθωσης αδικιών», μια περίοδος που προειδοποιεί και καλεί σε λαϊκή κινητοποίηση σε σχέση με τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας περισσότερο από ποτέ. Τη στιγμή που φαίνονται σοβαρές δυνατότητες συμπόρευσης με το Κόμμα ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, όπως φάνηκε και στην εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Το ΚΚΕ έχει ακατάλυτους δεσμούς με τον εργαζόμενο λαό, από τον οποίο ενισχύεται και στηρίζεται και σε αυτόν λογοδοτεί. Χάρη στους δεσμούς αυτούς, στις συνδρομές και τις εισφορές των μελών και των φίλων του κατάφερε να ανταποκριθεί έως τώρα στις υποχρεώσεις του.

Η συμπαιγνία και επιχείρηση συκοφάντησης του ΚΚΕ με ανυπόστατους ισχυρισμούς και διαδόσεις δεν θα περάσει. Ο λαός να τους βάλει στη θέση τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ