Copyright 2018 The Associated |
Ο Βρετανός υπουργός για το Brexit με τον διαπραγματευτή της ΕΕ στις Βρυξέλλες |
Την όξυνση της αντιπαράθεσης κυρίως με τη Ρωσία ανέδειξε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, με ομιλία του στο «Ιδρυμα Ειρήνης ΗΠΑ» (United States Institute on Peace) στην Ουάσιγκτον.
Ο Τζ. Χαντ επιχείρησε επίσης να αναδείξει τις δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου σε ρόλο «παράγοντα» για την «εξομάλυνση» των εντάσεων που καταγράφονται εδώ και μήνες στις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ ή ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, καλώντας την ΕΕ να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ και να επιβάλει και άλλες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Χαρακτήρισε δίκαιες τις πιέσεις του Προέδρου των ΗΠΑ έναντι άλλων χωρών του ΝΑΤΟ για αύξηση των «αμυντικών δαπανών» αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση της χώρας του και τα αυξημένα κονδύλια που δίνει σε πολεμικά μονοπώλια...
Διαπίστωσε σειρά «προκλήσεων» για τη διεθνή τάξη πραγμάτων κατηγορώντας ανοιχτά τη «ρωσική εξωτερική πολιτική και την κυβέρνηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν» για «κακόβουλη και επιθετική συμπεριφορά» σε Γεωργία, Ουκρανία, Συρία και την περίπτωση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σ. Σκριπάλ τον περασμένο Μάρτη στην Αγγλία. Αναγνώρισε έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια σε διάφορες χώρες για επεμβάσεις και πολιτικές, όπως π.χ. αυτές που έγιναν στο Ιράκ (μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2003 που στήριξε σθεναρά και η τότε κυβέρνηση του Βρετανού «Εργατικού» πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ), λέγοντας ότι δεν φταίνε μόνο τα κοινωνικά δίκτυα για την έκφραση τέτοιων καταστάσεων.
Αναφερόμενος στο σκληρό παζάρι Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ με στόχο την αποχώρηση του πρώτου (Brexit) είπε πως εάν αυτό γίνει δίχως συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών τότε «μία χαοτική έξοδος θα προκαλέσει ζημιές» που θα χρειαστεί τουλάχιστον μία γενιά για να διορθωθούν.
Ως «πρόκληση» αντιμετώπισε την εκλογή εθνικιστικών κυβερνήσεων ή κυβερνήσεων που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση σε διάφορες χώρες αλλά και τη «διατάραξη» της σημερινής «ισορροπίας δυνάμεων Ανατολής - Δύσης» που θα επέλθει τις επόμενες δεκαετίες από αλλαγές στο στερέωμα της διεθνούς οικονομίας με βάση προβλέψεις που αναφέρουν ότι έως το 2030 η Κίνα θα έχει γίνει πρώτη παγκόσμια οικονομική δύναμη.
Χτες επίσης μετέβη στις Βρυξέλλες ο Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, και συναντήθηκε με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, ζητώντας να καταλήξουν «σε αποτελεσματικές λύσεις» έως τον Οκτώβρη. Ο Μπαρνιέ, από την πλευρά του, έκρινε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο «τελευταίο στάδιο» διαβεβαιώνοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για «αποτέλεσμα». Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η «ενιαία αγορά» μεταξύ άλλων και διότι δεν είναι αυτή που αποχωρεί από μία ένωση αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο.