Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Πυρά» Τραμπ και κατηγορίες «Μicrosoft»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ενδοαστικές κόντρες στις ΗΠΑ εκφράζονται με κάθε αφορμή, ενόψει και των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών του Νοέμβρη. Χτες, για παράδειγμα, ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ εξέφρασε ανοιχτά τη δυσφορία του στην απόφαση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED), Τζερόμ Πάουελ, για νέα αύξηση επιτοκίων. Μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» είπε ότι περίμενε «περισσότερες διευκολύνσεις» στην κυβέρνησή του. Επέκρινε επίσης Κίνα και ΕΕ ότι «χειραγωγούν τα νομίσματά τους», φέρνοντας ως απόδειξη τη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού γουάν και του ευρώ μετά την πρόσφατη επιβολή αμερικανικών δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα, και προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει άμεσα «πρόοδος» στον σινο-αμερικανικό διάλογο.

Σχετικά με τις έρευνες του δικαστή Ρ. Μιούλερ για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ο Τραμπ υποστήριξε ότι μπορεί να του στήσουν παγίδα και να τον παραπέμψουν σε δίκη για ψευδορκία.

Για το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας (επιβλήθηκαν το 2014 μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας), ο Τραμπ είπε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί αν οι δύο χώρες αναλάμβαναν «κοινές πρωτοβουλίες σε διάφορα μέτωπα», όπως σε «Συρία και Ουκρανία».

Παράλληλα, η όξυνση των γεωπολιτικών αντιθέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας αντικατοπτρίστηκε χτες και με την ανακοίνωση του αμερικανικού κολοσσού της πληροφορικής «Microsoft» ότι σταμάτησε «νέες απόπειρες» Ρώσων χάκερς σε ιστοσελίδες δύο πολιτικών ιδρυμάτων που απευθύνονται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, και εξέφρασε ανησυχία για ανάμειξη και στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές το Νοέμβρη. Στους ισχυρισμούς της «Microsoft» απάντησε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που είπε ότι «δεν γνωρίζουμε για ποιους χάκερ μιλούν... Και δεν δίνεται καμιά πληροφορία». Επίσης, Ρώσος διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μέσω του πρακτορείου «Interfax» κατηγόρησε τη «Microsoft» για «πολιτικά παιχνίδια».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org