Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
«Προειδοποιήσεις» εκατέρωθεν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη γεωπολιτική και στρατιωτική ισχύ του Ιράν επικαλέστηκε ο Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν τολμούν να επιτεθούν στο Ιράν» γιατί γνωρίζουν ότι θα καταβάλουν μεγάλο τίμημα. Αυτό σημείωσε στη χτεσινή «Εθνική Ημέρα Αμυντικής Βιομηχανίας» και κάλεσε το λαό να είναι ετοιμοπόλεμος «ενάντια σε όσους θέλουν να πάρουν τα εδάφη μας και τους πόρους μας». Επίσης χτες, παρουσιάστηκε το ιρανικό μαχητικό με την ονομασία «Kowsar».

Το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε πως δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του για να συζητήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μολονότι πριν από λίγες βδομάδες είχε εμφανιστεί πρόθυμος, και σημείωσε ότι δεν έχει γίνει σχετική κίνηση από την αμερικανική πλευρά προς την Τεχεράνη.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση της σύλληψης δύο Ιρανών 59 και 38 ετών στις ΗΠΑ, στις 9 Αυγούστου, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ήταν μη δηλωμένοι πράκτορες της ιρανικής κυβέρνησης. Φέρεται ότι παρακολουθούσαν ιδρύματα της εβραϊκής κοινότητας και ότι επιχείρησαν να παρεισφρήσουν στην οργάνωση Ιρανών αντικαθεστωτικών εξτρεμιστών που στηρίζεται από τη CIA, «Μουτζαχεντίν ε Χαλκ».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες ότι ότι θα αυξήσουν την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου καθώς και τη συμμετοχή σε εξορύξεις, μετά την αποχώρηση εταιρειών όπως η γαλλική «Τοtal», που θέλει να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org