Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες επιθέσεις αλλά και επαφές

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σειρά ρουκετών έπληξε χτες την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, την ώρα μάλιστα που ο Πρόεδρος της χώρας Ασράφ Γάνι μιλούσε με αφορμή τη γιορτή των μουσουλμάνων, Αΐντ αλ-Αντχα. Η επίθεση έγινε κοντά στην περιοχή της πόλης όπου στεγάζονται πολλές ξένες διπλωματικές αποστολές. Μετά από πολύωρες μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας συνελήφθησαν τρεις ένοπλοι, ενώ η επίθεση αποδόθηκε στους Ταλιμπάν.

Τις τελευταίες βδομάδες η δράση των Ταλιμπάν έχει αναζωπυρωθεί, στο φόντο σκληρών παζαριών με πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα για το ποιος θα αποκτήσει το «πάνω χέρι» στην ειρήνευση και την ανοικοδόμηση της χώρας, και ενώ η ισχυροποίηση οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κράτος» βεβαιώνει ότι το Αφγανιστάν παραμένει στο επίκεντρο κρίσιμων ανταγωνισμών.

Σημειώνουμε ότι προ ημερών η κυβέρνηση Γάνι απηύθυνε νέο κάλεσμα ανακωχής στους Ταλιμπάν, τους όρους του οποίου οι τελευταίοι φαίνεται να απορρίπτουν. Το κάλεσμα πάντως χαιρέτισαν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.

Από την άλλη μεριά, η Ρωσία οργανώνει στις αρχές Σεπτέμβρη στη Μόσχα νέα συνάντηση για την «ειρηνευτική λύση» στο Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή Κίνας, Ινδίας, Πακιστάν, Ιράν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και φυσικά της κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Αφγανικά ΜΜΕ μετέδωσαν δηλώσεις του Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας των Ταλιμπάν, ο οποίος είπε ότι θα ηγηθεί αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν που θα παραστεί στη συγκεκριμένη συνάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ