Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σταματά η βρετανική χρηματοδότηση τζιχαντιστών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η στρατιωτική ήττα ένοπλων τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών στις περισσότερες περιοχές της Συρίας αναγκάζει δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να αναπροσαρμοστούν μπροστά στα νέα δεδομένα. Μετά τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν πως δεν θα διαθέσουν 250 εκατ. δολάρια σε οργανώσεις αντικαθεστωτικών, χτες ακολούθησε και η Βρετανία. Το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο αξιωματούχους από το βρετανικό υπουργείο Ανάπτυξης, μετέδωσε πως αποφασίστηκε ο τερματισμός της χρηματοδότησης και «βοήθειας» στους ενόπλους της λεγόμενης «Ελεύθερης Συριακής Αστυνομίας» που δρουν κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ (όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι τζιχαντιστές).

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian» η κυβέρνηση ξόδεψε για τα λεγόμενα «ανθρωπιστικά προγράμματα» στη Συρία 152 εκατομμύρια στερλίνες μόνο για τη διετία 2017-18 και ότι το 1/3 των χρημάτων πήγαινε στο Ιντλίμπ.

Η εξέλιξη σημειώνεται ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Φινλανδίας στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο της οποίας θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org