Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επαναφέρουν τις κυρώσεις στο Ιράν

Ενώ Κίνα και ΕΕ δείχνουν, προς το παρόν, να τις αψηφούν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι κόντρες γεωπολιτικών συμφερόντων ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ και Ιράν εντείνονται. Χτες, συνεχίστηκαν με αφορμή την υπογραφή διατάγματος από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για την πρώτη φάση επαναφοράς κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση της απόφασής του για αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι απειλές και πιέσεις έναντι του Ιράν αποδίδουν υποστηρίζοντας σε μήνυμά του στο «Τουίτερ» το Σάββατο πως «το Ιράν και η οικονομία του πάνε πολύ άσχημα και γρήγορα» και πως είτε συναντηθεί με την ιρανική ηγεσία είτε όχι «δεν έχει σημασία».

Πριν από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, είχε αναφερθεί στο θέμα επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, που σε αυτήν τη φάση πλήττουν κυρίως τον τομέα της βιομηχανίας και της παραγωγής χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναχωρώντας από τη Σιγκαπούρη τόνισε ότι οι κυρώσεις θα αρθούν εφόσον το Ιράν «προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές ώστε να γίνει ένα κανονικό κράτος». Αντίθετα, ο Κινέζος ομόλογός του, Γουάνγκ Γι, επέλεξε προχτές να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά την ολοκλήρωση περιφερειακού φόρουμ ασφαλείας στη Σιγκαπούρη επισημαίνοντας ότι η Κίνα απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για ανάσχεση της αγοράς ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Γουάνγκ Γι μάλιστα επισήμανε πως για την Κίνα (που τον περασμένο μήνα εισήγαγε το 35% του ιρανικού πετρελαίου!) η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «αποδίδει και συμβάλλει στην εξασφάλιση σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα όλων των μερών και της διεθνούς κοινότητας και πρέπει να γίνει σεβαστή»! Παρόμοια στάση έχει εκφράσει και η Ινδία, χώρα που όπως και η Κίνα εισάγει σημαντικές ποσότητες ιρανικού πετρελαίου...

Επίσης, χτες, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, που είχαν υπογράψει το 2015 τη διεθνή συμφωνία, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν «βαθιά λύπη» για την απόφαση επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων. Τόνισαν ότι κάνουν ενέργειες για «διατήρηση και συντήρηση αποτελεσματικών χρηματοπιστωτικών διαύλων» με το Ιράν, υποστηρίζοντας παράλληλα τις εξαγωγές ιρανικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ανακοίνωσαν επίσης πως επαναφέρουν το καθεστώς μπλοκαρίσματος αμερικανικών εξωχώριων κυρώσεων (γνωστό διεθνώς ως «blocking stature») που έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς, από το 1996, ως εργαλείο προστασίας προσώπων και επιχειρήσεων της ΕΕ σε τρίτες χώρες (π.χ. όπως έκαναν κατά το παρελθόν για την περίπτωση της Κούβας).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org