Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανταλλάσσουν ... κυρώσεις

Το πάγωμα τυχόν περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν στην Τουρκία οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προανήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στους αντίστοιχους υπουργούς της Τουρκίας, με αφορμή την υπόθεση της συνεχιζόμενης κράτησης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, ο οποίος είχε συλληφθεί πέρυσι για υποστήριξη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν. Το ζήτημα βεβαίως αποτελεί έκφραση της ευρύτερης αντιπαράθεσης των δύο κυβερνήσεων εταίρων στο ΝΑΤΟ, που αφορά τις ιδιαίτερες επιδιώξεις των αστικών τάξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήρθε το μεσημέρι του Σαββάτου, με τον Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της γυναικείας οργάνωσης του κόμματός του στην Αγκυρα, να δηλώνει ότι έχει δώσει οδηγία για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που τυχόν κατέχουν στην Τουρκία οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε «παράλογες» τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το θέμα Μπράνσον τέθηκε και στη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Τουρκίας, Μ. Πομπέο και Μ. Τσαβούσογλου αντίστοιχα, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη, στο περιθώριο της Συνόδου της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSEAN). Ο Πομπέο είπε ότι πιστεύει σε σύντομη λύση του ζητήματος, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του σημείωσε ότι οι κυρώσεις και οι απειλές δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Πάντως, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τουρκικό αίτημα ανταλλαγής του Μπράνσον με τον Γκιουλέν, κάτι που απορρίπτουν οι ΗΠΑ, αλλά και για απειλές της Τουρκίας να διώξει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς από τις ΝΑΤΟικές βάσεις σε Ιντσιρλίκ και Σμύρνη, κάτι που θα αποτελέσει μία πολύ σοβαρή κλιμάκωση της διένεξης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ