Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Αντεγκλήσεων συνέχεια με φόντο τις σύνθετες αντιθέσεις

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για λήψη νέων αποφάσεων που θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση στην Αγκυρα προειδοποίησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με νέες δηλώσεις που έκανε με αφορμή την υπόθεση του πάστορα Α. Μπράνσον, αναφέροντας ότι οι τουρκικές αρχές «θα έπρεπε να μας τον έχουν δώσει πίσω εδώ και πολύ καιρό και η Τουρκία, κατά την άποψή μου, ενήργησε πολύ, πολύ άσχημα... Επομένως, δεν έχουμε δει ακόμη το τέλος αυτής της ιστορίας. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούν να παίρνουν τους ανθρώπους μας». Τόσο το παζάρι γύρω από την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα όσο και η επιβολή δασμών που «ανταλλάσσουν» Τουρκία και ΗΠΑ, συνδέονται με ένα σύνθετο διμερές παζάρι και διμερείς αντιθέσεις που εκφράζονται σε πολλά μέτωπα, από τη Συρία έως τις ισορροπίες σε Βαλκάνια, Νοτιοανατολική Μεσόγειο κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, αργά την περασμένη Παρασκευή οι (αμερικανικοί) οίκοι αξιολόγησης «Moody's» και «Standard & Poor's» υποβάθμισαν ξανά το αξιόχρεο της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η οικονομία της θα παρουσιάσει ύφεση την επόμενη χρονιά. Ο μεν «Standard & Poor's» υποβάθμισε την Τουρκία κατά μία βαθμίδα - στο B+ - εκτιμώντας ότι η συνεχής αποδυνάμωση της λίρας (που συνεχίζει να κατρακυλά έναντι του δολαρίου) ασκεί πιέσεις στον χρεωμένο τομέα των επιχειρήσεων και έχει αυξήσει σημαντικά τον χρηματοδοτικό κίνδυνο για τις τουρκικές τράπεζες. Ο «Moody's», από την πλευρά του, υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας στο Ba3, από Ba2, και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θεωρεί πλέον την προοπτική της «αρνητική».

Από τη μεριά του, χτες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επέκρινε έντονα (αν και έμμεσα) τις ΗΠΑ, μιλώντας για όσους «παίζουν παιχνίδια» με την οικονομία της χώρας του, τους «κλυδωνισμούς» της οποίας η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει αποκλειστικά σε έξωθεν παρεμβάσεις, που είναι υπαρκτές στο πλαίσιο του ευρύτερου ανταγωνισμού αλλά είναι η ίδια η λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας που φέρνει την ύφεση και την κρίση. Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε όσους «προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού», και συμπλήρωσε: «Η επίθεση στην οικονομία μας δεν έχει καμία διαφορά από επιθέσεις στην έκκλησή μας για προσευχή και στη σημαία μας. Ο σκοπός είναι ο ίδιος. Να κάνουν την Τουρκία και το λαό της να γονατίσουν, να την αιχμαλωτίσουν».

Χτες πάντως η τουρκική κυβέρνηση προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ζητώντας ανάκληση των αμερικανικών δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο και διαβουλεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, χτες τα ξημερώματα, σημειώθηκε επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα. Συγκεκριμένα, άγνωστοι πυροβόλησαν προς το κτίριο, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, καταδίκασε την επίθεση μιλώντας για «καθαρή προσπάθεια να προκληθεί χάος» και προσθέτοντας ότι «η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και όλες οι ξένες διπλωματικές αποστολές τελούν υπό την ασφάλεια του νόμου». Αλλά και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε την επίθεση «προφανώς μια πρόκληση».

Για το περιστατικό ξεκίνησε έρευνα, ενώ ο εκπρόσωπος της πρεσβείας, Ντέιβιντ Γκάινερ, ευχαρίστησε την τουρκική αστυνομία για την «ταχεία απάντησή της».

Παζάρια και ανησυχίες

Ενδεικτικό του παζαριού που δυναμώνει παράλληλα με την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας, είναι δημοσίευμα της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Επικαλούμενη δηλώσεις αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, η εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι η υπόθεση Μπράνσον αξιοποιείται για ενδεχόμενα ανταλλάγματα σε άλλα θέματα (όπως κυρώσεις που «τρέχουν» σε βάρος τουρκικών τραπεζών, π.χ. Halkbank, που παραβίασαν τις κυρώσεις κατά του Ιράν). Μάλιστα, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι μετά από μια ενδεχόμενη απελευθέρωση του πάστορα, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να συζητήσει «θέματα» της μεταξύ τους «αντιπαράθεσης».

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και πολλούς από τους «εταίρους» της απασχόλησαν και το 6ο τακτικό συνέδριο του ΑΚΡ που έγινε το Σαββατοκύριακο, στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν επανεκλέχτηκε πρόεδρος του κόμματος, ωστόσο χρέη «αναπληρωτή προέδρου» ανέλαβε ο για χρόνια αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουμλούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ