Τρίτη 28 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΧΑΓΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι εντεινόμενες στρατιωτικές απειλές και ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις των ΗΠΑ για διαπραγμάτευση των σχέσεων με το Ιράν σε «νέα» βάση αυξάνουν τη «θερμοκρασία» στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, αλλά και στις σχέσεις των δύο γεωπολιτικών αντιπάλων. Χτες, ο Ιρανός αρχιστράτηγος και επικεφαλής των «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης», Μοχάμαντ Αλί Τζαφάρι, ανακοίνωσε ότι η χώρα του «απελευθέρωσε πλήρως» τον Περσικό Κόλπο και τα στρατηγικά Στενά του Χορμούζ «από ξένη και εχθρική υποδούλωση». Είχε προηγηθεί ανάλογη ανακοίνωση από τον αρχηγό του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, Αλιρεζά Τανγκσίρι, λίγες βδομάδες αφότου ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος στο Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι αν δεν επιτραπεί στο Ιράν να εξάγει πετρέλαιο, τότε δεν θα επιτραπεί σε καμία χώρα της περιοχής να εξάγει πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο.

Η γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ - Ιράν μεταφέρθηκε το ίδιο 24ωρο σε αίθουσα του διεθνούς δικαστηρίου στη Χάγη, όπου δικηγόροι που εκπροσωπούν την ιρανική κυβέρνηση ζήτησαν να επιβληθεί στις ΗΠΑ η άρση των κυρώσεων που επανέφεραν πρόσφατα σε βάρος της Τεχεράνης, επειδή με την αποχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραβίασαν το διεθνές Δίκαιο. Η ιρανική προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης επισημαίνει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις, που πλήττουν την ήδη εξασθενημένη ιρανική οικονομία, παραβιάζουν επίσης τους όρους της διμερούς συμφωνίας φιλίας που είχαν συνάψει ΗΠΑ και Ιράν το 1955.

Αργότερα χτες το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απάντησε πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «σθεναρά τον εαυτό τους απέναντι στο Ιράν» ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου. Χαρακτήρισε την προσφυγή του Ιράν «κατάχρηση των δικαστικών μέσων του δικαστηρίου» και κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι επιχειρεί να παρέμβει στα δικαιώματα της Ουάσιγκτον να ενεργήσει με βάση την εθνική της ασφάλεια και να λάβει νομικά μέτρα.

Στη διάρκεια των ακροαματικών συνεδριάσεων, που θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη, το Ιράν θα ζητήσει από το διεθνές δικαστήριο να σταματήσει προσωρινά τις κυρώσεις, πριν οι δικαστές αυτού του κύριου δικαστικού οργάνου του ΟΗΕ αποφανθούν αργότερα για την ουσία της υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ