Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πυρετώδεις διεργασίες και σχέδια για «διατήρηση» της συμφωνίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Ο Τραμπ έπαιξε το πρώτο του χαρτί αλλά δεν υπολόγισε καλά τη δεύτερη κίνηση... καθώς το Ιράν δεν ακολούθησε το σχέδιο αυτό», δήλωσε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, αναφερόμενος στην επιλογή της ιρανικής κυβέρνησης να μην αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μετά την ανάλογη απόφαση των ΗΠΑ.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως οι προχτεσινές κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον μεταξύ άλλων και σε βάρος του διοικητή της Τράπεζας του Ιράν, Βαλιολάχ Σεΐφ, είναι «μία απόπειρα να εκτροχιαστούν οι προσπάθειες για τη διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα».

Χτες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε να καταβληθεί «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να διατηρηθεί η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επειδή, σε αντίθετη περίπτωση, «θα διακυβεύσει σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια σε αυτήν την ταραχώδη περιοχή». «Θέλω να συμφωνήσουμε σε μία κοινή στάση για τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και το Ιράν», πρόσθεσε ο Γιούνκερ μεταβαίνοντας στη Σόφια.

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, επανήλθε για μία ακόμη φορά στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τονίζοντας ότι μολονότι «δεν είναι ιδανική», είναι «καλύτερα να παραμείνουμε σε αυτή». Πρόσθεσε ακόμη ότι το Ιράν εξακολουθεί να τηρεί τη συμφωνία και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφερόμενη στην προχτεσινή πολύωρη συνάντησή της με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Ιράν, είπε πως συμφώνησαν να επεξεργαστούν «μερικές πρακτικές λύσεις» που θα επιτρέψουν στις χώρες της ΕΕ και στο Ιράν να διατηρήσουν και να εμβαθύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις και σε επίπεδο οικονομίας και εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου... Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι οι διαβουλεύσεις με το Ιράν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων είναι πιθανό να συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα στη Βιέννη.

Πληροφορίες ρωσικών και ιρανικών ΜΜΕ, που επικαλούνται διπλωματικές πηγές, ανέφεραν πως ισχυρές χώρες της ΕΕ σκέφτονται μεταξύ άλλων να παρακάμψουν τις συνέπειες των αμερικανικών πιθανών κυρώσεων σε βάρος τους με αφορμή τη διατήρηση της συμφωνίας με το Ιράν χρησιμοποιώντας στις συναλλαγές για τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου ευρώ αντί για δολάρια.

Πάντως, χτες, η διαδικτυακή ιστοσελίδα που ασχολείται με θέματα Ενέργειας «energyvoice.com» υποστήριξε ότι το γαλλικό μονοπώλιο Ενέργειας TOTAL, που είχε υπογράψει τον περασμένο Ιούλη σημαντικές συμφωνίες με την ιρανική κυβέρνηση για την εκμετάλλευση των τεράστιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο South Pars, σκέφτεται να υπαναχωρήσει από τις συμφωνίες αυτές γιατί το 90% των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου περνά μέσα από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Διευθυντικά στελέχη του μονοπωλίου φέρεται να δήλωσαν πως θα τηρήσουν τις συμφωνίες μόνο εφόσον δοθούν εγγυήσεις πως θα εξαιρεθούν από τις αμερικανικές κυρώσεις πριν από τις 4 Νοέμβρη 2018.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης(28/8/2018)
Επαναφέρουν τις κυρώσεις στο Ιράν(7/8/2018)
Στόχος η επανέναρξη διαβουλεύσεων «υψηλού επιπέδου»(29/7/2015)
«Ποδαρικό» Γερμανού αντικαγκελάριου για συμφωνίες δισεκατομμυρίων(21/7/2015)
Σκληρές διαπραγματεύσεις εν εξελίξει(8/11/2013)
Νέες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον(3/1/2012)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org