Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Θρήνος για τις απώλειες και καταδίκη της ισραηλινής θηριωδίας

Από διαμαρτυρία χτες στην Τεχεράνη

Copyright 2018 The Associated

Από διαμαρτυρία χτες στην Τεχεράνη
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στην ανάκληση των πρεσβευτών από Τσεχία, Ρουμανία, Αυστρία και Ουγγαρία προχώρησε χτες το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή τους να συμμετάσχουν με εκπρόσωπό τους στην τελετή εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Η ενέργεια αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς, όπως επισημάνθηκε, συνιστά παράβαση «του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ» που δεν αναγνωρίζουν την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αυτά ενώ στη Λωρίδα της Γάζας δεν καταλαγιάζει ο απόηχος της βαρβαρότητας των ισραηλινών στρατευμάτων, τη Δευτέρα, σε βάρος χιλιάδων Παλαιστίνιων αμάχων, με απολογισμό 63 νεκρούς από τις ισραηλινές σφαίρες. Το πένθος και ο πόνος για το χαμό δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων κυριαρχούσαν, ενώ οι ανάγκες των νοσοκομείων παραμένουν τεράστιες.

Και χτες συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις καταδίκης του εγκλήματος του ισραηλινού στρατού στη Γάζα σε πολλές πόλεις του κόσμου, όπως σε Τεχεράνη, Παρίσι, Σικάγο, Σάο Πάολο.

Αντιπαράθεση Ισραήλ - Τουρκίας

Συνεχίστηκαν, εξάλλου, και οι εντάσεις στις ταραγμένες σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας μετά την ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στους ηγέτες τους και την ανάκληση πρεσβευτών και προξένων, με την Τουρκία να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί γεωπολιτικά τη σφαγή στη Γάζα, ως δήθεν υπερασπιστής των Παλαιστινίων. Χτες, το Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε σε Τούρκο διπλωμάτη της πρεσβείας στο Τελ Αβίβ για την «απρεπή συμπεριφορά» των αρχών στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης σε βάρος του Ισραηλινού πρέσβη, Εϊτάν Νεχ, ο οποίος κλήθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα.

Επιπλέον, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη να επιστρέψει «προσωρινά» στη χώρα του.

Χτες βράδυ, ακολούθησε η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη εκτιμώντας πως σχετίζονται με τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Ο Πρόεδρος Πούτιν τάχθηκε υπέρ «αποτελεσματικού διαλόγου» για την εξεύρεση λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, καταδίκασε τη βαρβαρότητα των ισραηλινών αρχών και εξέφρασε την υποστήριξή του στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού «για πατρίδα» τονίζοντας ότι η χώρα του «πάντα θα υποστηρίζει» τα δίκαια αιτήματα των Παλαιστινίων.

«Χάσαμε τον πόλεμο» της εικόνας...

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, συνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους, μιλώντας σε Αμερικανοεβραίους παρουσίασε τη φονική βία των ισραηλινών στρατευμάτων σε άοπλους Παλαιστίνιους διαδηλωτές ως «ήττα στον πόλεμο των δημοσίων σχέσεων», λες και ο φόνος 63 διαδηλωτών στις αρχές της βδομάδας είναι «παιχνίδι».

Υποστήριξε ότι το Ισραήλ «απέτυχε να ελαχιστοποιήσει» τα θύματα και ότι «ορισμένοι χτυπήθηκαν κατά λάθος». Τόνισε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες «έδρασαν επαγγελματικά υπακούοντας στις εντολές ανωτέρων τους» και ότι η «Χαμάς» κέρδισε στον πόλεμο δημοσίων σχέσεων καταφέροντας χτύπημα «νοκ άουτ» στο Ισραήλ. Πρόσθεσε ακόμη πως τελικά... «ο μεγάλος αριθμός θυμάτων έκανε μεγάλη ζημιά».

Παρ' όλα αυτά επέρριψε την ευθύνη... στη «Χαμάς», «που ήθελε νεκρούς».

Η δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και οι εξελίξεις στη Συρία συζητήθηκαν χτες εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα δεκάδες θύματα. Σήμερα, έχει συγκληθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου και για αύριο έχουν προγραμματιστεί σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη και σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ