Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Ανοίγουν τη «βεντάλια» της αντιλαϊκής πολιτικής

Με «φόντο» τους καβγάδες ΔΝΤ - Γερμανίας για τη διαχείριση του χρέους δρομολογούνται τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα
Με «φόντο» τους καβγάδες ΔΝΤ - Γερμανίας για τη διαχείριση του χρέους δρομολογούνται τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα
Τα δημοσιονομικά ζητήματα, με μπούσουλα βέβαια την επίτευξη των στόχων για τα «πλεονάσματα» στους κρατικούς προϋπολογισμούς, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αιχμή τις νέες παρεμβάσεις για το σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών γύρω από την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, καθώς επίσης η Υγεία και η δημόσια διοίκηση, θα βρεθούν στην σημερινή ατζέντα των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Οι διεργασίες αναφορικά με το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης» ξεκίνησαν χτες στην Αθήνα, με επίκεντρο τα νευραλγικά ζητήματα της Ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ βέβαια ο κύκλος των συνεννοήσεων θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες σχετικά με τα επόμενα χτυπήματα στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και για τα άλλα προαπαιτούμενα με στόχο το κλείσιμο της συμφωνίας τους, καταρχήν σε «τεχνικό επίπεδο» στο προσεχές Γιούρογκρουπ στις 24 Μάη.

Επιπλέον, η νέα φουρνιά με τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης» προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάθεση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπου και θα ενσωματώνεται το σύνολο των αντιλαϊκών δημοσιονομικών μέτρων για την 4ετία 2019 - 2022.

Ταυτόχρονα, για το αμέσως επόμενο διάστημα, ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης περιλαμβάνει τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την Υπουργική Απόφαση για το νέο συντριπτικό χτύπημα στο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, την πλήρη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά. Το δημοσιονομικό «κέρδος» και από τα συγκεκριμένα αντιλαϊκά μέτρα θα ενσωματωθεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

«Καταρχήν συμφωνία» για τα Ενεργειακά

Σε αυτό το πλαίσιο, «καταρχήν συμφωνία» για τα τελευταία ανοιχτά κεφάλαια στον ενεργειακό τομέα φαίνεται πως επήλθε κατά τις συζητήσεις που είχε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Οπως δήλωσε ο υπουργός, για τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος συμφωνήθηκε να μειώνεται σταδιακά το δημοπρατούμενο φορτίο μέχρι την οριστική κατάργηση στο τέλος του 2019, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Μέσα στον Ιούνη, επίσης, αναμένεται να νομοθετηθεί από τη Βουλή η ακριβής διαδικασία μείωσης των δημοπρατούμενων ποσοτήτων.

Τα βασικά στοιχεία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ φαίνεται επίσης να έχουν συμφωνηθεί, σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, αν και η οριστική συμφωνία αναμένεται να «κλείσει» το Σάββατο. Χτες, πάντως, ανακοινώθηκε επίσημα από τη ΔΕΠΑ η μεταβίβαση του 51% της «Εταιρείας Προμήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας» στην ιταλική «Εni» και μένει να λήξoυν τα ζητήματα που αφορούν τη μεταβίβαση των δικτύων και το τελικό ποσοστό μετοχών της επιχείρησης που θα ιδιωτικοποιηθούν.

Τέλος, για το ζήτημα της «χρέωσης προμηθευτή» (πρόκειται για την εισφορά που καταβάλλουν οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρηματοδότηση του ειδικού λογαριασμού επιδότησης των ΑΠΕ) συμφωνήθηκαν η επέκτασή της μέχρι το 2020 και η αντικατάστασή της στη συνέχεια από νέου τύπου χρεώσεις, που θα προκύψουν από την πλήρη εφαρμογή στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού του λεγόμενου «μοντέλου - στόχου».

Σφίγγει η θηλιά για τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών

Στις σημερινές συναντήσεις αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των νέων αντικειμενικών τιμών στις τιμές των ακινήτων, που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών μέσα στον Ιούνη. Αυτές με τη σειρά τους θα αποτελέσουν τη βάση για τον επανυπολογισμό των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ που φορτώνονται στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία. Βέβαια, «ένα το κρατούμενο» είναι η διατήρηση του χαρατσιού και για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την είσπραξη ποσών ύψους τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ετσι, ακόμα και σε περιπτώσεις μειώσεων στις αντικειμενικές τιμές θα υπάρξουν «αναπροσαρμογές» στους συντελεστές φορολόγησης, προκειμένου να επιτευχθούν οι αντιλαϊκοί στόχοι. Παράλληλα, δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται και οι ανατιμήσεις σε ορισμένες λαϊκές γειτονιές. Η απογείωση της φοροληστείας, άλλωστε, αποτελεί μέτρο «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης» και βέβαια θα εφαρμόζεται «βρέξει - χιονίσει» και ανεξάρτητα από την όποια υπεραπόδοση των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης περιόδου.

Στα «σκαριά» βρίσκεται και η νέα δέσμη με τα μέτρα θωράκισης του νομικού οπλοστασίου των εγχώριων τραπεζικών ομίλων ως προς το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, με άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις για το «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας, καθώς η κυβέρνηση έρχεται να δρομολογήσει και νέες παρεμβάσεις αναφορικά με τον λεγόμενο νόμο Κατσέλη. Ως επόμενο βήμα προβάλλει η «αποσυμφόρηση» των δικαστηρίων από τις εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία του συγκεκριμένου πλειστηριασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται μεταξύ άλλων η αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των τοκοχρεολυτικών δόσεων. Σήμερα προβλέπεται η αποβολή από τη ρύθμιση μετά από δικαστική απόφαση.

Προχωρά επίσης η αξιολόγηση των νομικών και τεχνικών εμποδίων για την περαιτέρω απλούστευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με έμφαση στο ζήτημα της επέκτασής τους σε όλες τις περιοχές της χώρας.

«Παράπλευρες» απώλειες

Την ίδια ώρα, αναταράξεις εκδηλώθηκαν χτες στα ιταλικά κρατικά ομόλογα, με αυξήσεις των αποδόσεών τους, σε μια εξέλιξη που συμπαρέσυρε και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων στη δευτερογενή αγορά.

Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε το σχέδιο της συμφωνίας κυβερνητικής συνεργασίας στην Ιταλία ανάμεσα στη «Λέγκα» και το «Κίνημα των 5 Αστέρων», όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται η δυνατότητα να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαγράψει το ιταλικό κρατικό χρέος, ύψους 250 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org