Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να σταματήσει το έγκλημα κατά του λαού του Βόλου

Από το πρόσφατο μαζικό συλλαλητήριο σωματείων και φορέων του Βόλου

Eurokinissi

Από το πρόσφατο μαζικό συλλαλητήριο σωματείων και φορέων του Βόλου
«Καύση εναλλακτικών καυσίμων» από την ΑΓΕΤ ήταν το θέμα της συζήτησης της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία συνεδρίασε χτες με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλου, και με στόχο, όπως φάνηκε στη διάρκεια της συζήτησης, να συσκοτίσουν τις συνέπειες που έχει στο λαό του Βόλου η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ στην ΑΓΕΤ - «LAFARGE».

Για τον σκοπό αυτό, ο Σ. Φάμελλος έφερε μαζί του 12 υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου του, κάλεσε εκπροσώπους της τσιμεντοβιομηχανίας, όμως ...«παρέλειψε» να καλέσει έστω και έναν από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής που δίνουν όλο αυτό διάστημα τη μάχη ενάντια στην καύση.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπερασπίστηκε εξάλλου με αποφασιστικότητα τα συμφέροντα της ΑΓΕΤ, ενώ δίνοντας εξετάσεις στους τσιμεντοβιομήχανους, υποσχέθηκε παραπέρα αύξηση της δυνατότητας να εμπορεύονται απόβλητα προς καύση.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, θέτοντας τον εαυτό του στην υπηρεσία της κυβέρνησης και της ΑΓΕΤ, υποσχέθηκε να συμβάλει στο «να ξεδιαλύνουμε τη δυσπιστία που υπάρχει» και απέδωσε τις αντιδράσεις σε «λάθος ενημέρωση». Παρόμοια ήταν η στάση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δ. Κολινδρίνη, αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στοιχίστηκαν πίσω από τα συμφέροντα της τσιμεντοβιομηχανίας. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παπαδόπουλος, προχωρώντας παραπέρα, είπε ότι «πρέπει να πείσουμε τους Βολιώτες ότι το RDF είναι ακίνδυνο».

Τα λαϊκά στρώματα μπορούν να σταματήσουν το έγκλημα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου στην αντίπερα όχθη επισήμανε ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «στο πλαίσιο των φιλομονοπωλιακών κατευθύνσεων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όπως αυτές ενσωματώθηκαν πλήρως από την ίδια στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), προωθεί παραπέρα, με βασικό κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου, τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς των προκατόχων της σε όλα τα επίπεδα. Σε βάρος της υγείας και της ποιότητας ζωής των λαϊκών νοικοκυριών, του περιβάλλοντος, του λεηλατημένου εισοδήματος των εργαζομένων, των όποιων απόμειναν εργασιακών δικαιωμάτων».

Ανέδειξε, καταθέτοντας επίσημα στοιχεία, όπως η εκδοχή του ευρωπαϊκού κατάλογου αποβλήτων (ΕΚΑ), ότι το υλικό RDF καταγράφεται ως «καύσιμο απόβλητο» και επίσημες μελέτες, ότι από την καύση του υλικού εκπέμπονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι αέριοι ρύποι, όπως διοξίνες και φουράνια, πτητικός υδράργυρος, αρωματικοί κυκλικοί υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του θείου κ.λπ., ενώ παρουσίασε και σχετική μελέτη του ΕΜΠ.

Οπως κατήγγειλε, το «έγκλημα» συμπληρώνεται με τον τετραπλασιασμό των επιτρεπόμενων ορίων των ρυπογόνων ουσιών από το ΥΠΕΝ, για λογαριασμό της ΑΓΕΤ, ενώ τόνισε πως «η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη αποτελεί σοβαρή αντιλαϊκή πρόκληση, που δεν μπορεί να περάσει αναπάντητη. Αποτελεί άλλη μια έκφραση της υλοποίησης των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων για τη διαχείριση των αποβλήτων, τη φορά αυτή στο πλαίσιο της "κυκλικής οικονομίας", με σταθερό διαχρονικά στόχο την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού ποσοστού κέρδους για το κεφάλαιο» σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων.

Υπογράμμισε ότι «η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα μπορούν με τον αγώνα τους να επιβάλουν το δίκιο τους και στο ζήτημα της υγείας του λαού, της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, του σεβασμού στο περιβάλλον».

Για τα όσα εξελίχθηκαν στη συνεδρίαση, δελτίο Τύπου για την ενημέρωση του λαού του Βόλου εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «για άλλη μια φορά, το ΚΚΕ με την εμπεριστατωμένη τοποθέτησή του αποκάλυψε τα έωλα επιχειρήματα των υπερασπιστών της μετατροπής του Βόλου σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων. Ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε πως όλα τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται στην ίδια βάρκα, αυτή της υπεράσπισης της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, θυσιάζοντας την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ